Erik Best: Sobotka a jeho „Jana Nagyová“. Co může zničit českého premiéra

14.03.2017 4:41 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Jak hodnotit výsledky sjezdu ČSSD? Stalo se vůbec něco jinak, než jak všichni pozorovatelé předpokládali? Politický analytik a novinář Erik Best nachází řadu zajímavostí a nadnáší možný vývoj kariéry Bohuslava Sobotky po podzimních volbách. A má premiér svoji „Nagyovou“ na špinavou práci? Best reagoval i na otázku, zda můžeme její ulohu v některých ohledech srovnávat s právníkem a Sobotkovým přítelem Radkem Pokorným.

Erik Best: Sobotka a jeho „Jana Nagyová“. Co může zničit českého premiéra
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Komentátoři, analytici i mnozí politici komentovali víkendový volební sjezd sociálních demokratů v Brně jednoduše – všechno běželo tak, jak bylo v plánu. Eriku Bestovi jsme přesto položili otázku, jestli ho sjezd něčím překvapil.

„Překvapení není správné slov. Vzhledem k tomu, jaký existoval tlak, aby Zaorálek kandidoval na předsedu nebo prvního místopředsedu, bylo potvrzením toho, co říkal on sám. Odmítl to a nemohli jsme na sto procent vědět, zda Chovanec uspěje. Pokud by k tomu nedošlo, nastoupil by Zaorálek. Celkový výsledek překvapením není. To ale neznamená, že bývalo mohlo přijít,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Best, letitý pozorovatel českého politického zákulisí.

Sobotka nezískal silný mandát

Bohuslav Sobotka byl opět zvolen předsedou, získal 67 procent hlasů přítomných delegátů. Je to mandát silný, jak tvrdí předseda, anebo slabý, vzhledem k informacím, že delegáti byli předem pečlivě vybíráni, aby došlo k zamezení možné vzpoury? I takové dojmy totiž během sjezdu zaznívaly.

„Samozřejmě Sobotka nezískal moc silný mandát. Je ovšem asi dostačující, pokud bude ČSSD pohromadě a pokud volební výsledek nebude úplně katastrofální. Sobotka v rozhovoru pro denik.cz de facto prohlásil, že nehodlá odcházet, když volby prohraje. Už stanovuje podmínky, chce zůstat v čele strany za každou cenu. Když si to spojíme s tím, co říká Zeman, že by si přál koalici ANO s ČSSD, je otázkou, do jaké míry to Sobotka myslí vážně. Prohlásil totiž, že bude s ANO ve vládě pouze v případě, že sociální demokracie vyhraje volby,“ pokračuje své hodnocení.

Nebude-li rozdíl mezi výsledky ANO a ČSSD kolem deseti procent, ale o polovinu nižší jako v případě krajských voleb, je podle Best představitelné, že Sobotka šéfem strany zůstane. Pokud by ovšem odmítl jít do koalice s hnutím ANO, vzhledem k přání vyslovenému prezidentem bych očekával další a možná silnější tlak na jeho konec,“ míní.

Jiná věc prý je, že Sobotka klidně může změnit svůj názor na (ne)sestavení koalice ANO s ČSSD pod jeho vedením. „No jednoznačně může změnit názor. Považuji to pouze za volební taktiku. Podle mě ten jeho názor ani platit nebude, ČSSD bude chtít za každou cenu být ve vládě bez ohledu na to, zda volby vyhraje nebo skončí druhá. Tohle je pouze pochopitelná volební taktika, kterou ale nemůžeme brát vůbec vážně,“ upozorňuje Erik Best.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…