Erik Best: Sobotka mohl uzavřít s Merkelovou tajnou dohodu. Prouza porušuje zákon. A jestlipak se Zeman postaví tomuto...

30.08.2016 4:41

POLITOLOGOVÉ Sobotka mohl klidně uzavřít s Merkelovou tajnou dohodu. Politický analytik a novinář Erik Best upozorňuje, že nikdo vlastně neví, o čem český premiér s německou kancléřkou mluvili. Problémem pro premiéra může být i státní tajemník pro EU Tomáš Prouza, který prý zřejmě porušuje zákon. Best nadnáší i dle svých slov nejzajímavější otázku současné české politiky.

Erik Best: Sobotka mohl uzavřít s Merkelovou tajnou dohodu. Prouza porušuje zákon. A jestlipak se Zeman postaví tomuto...
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Angela Merkelová před týdnem na pozvání Bohuslava Sobotky navštívila Prahu. Z druhé strany to ale po skončení návštěvy vypadalo tak, jako by se spolková kancléřka potkala jen s prezidentem Milošem Zemanem, který jí vyčinil za vnucování kvót na migranty.

Tématu migrační krize se evidentně premiér Sobotka chtěl co nejvíce vyhnout a jeho schůzka s Merkelovou mediálně zapadla, jako by se ani nekonala.

Dohoda mezi Merkelovou a Sobotkou?

„Všiml jsem si, co říkal Andrej Babiš v sobotním Právu. Mluvil o tom, že neví, co říká pan premiér na summitech, a neví, co tam projednává. To je podle mě klíčová věta, protože nikdo neví, co bylo řečeno mezi čtyřma očima, a nevíme, jestli není nějaká dohoda mezi Merkelovou a Sobotkou. Kancléřka trvala na tom, že nějaké řešení ve věci migrantů se musí najít. Dá se to interpretovat tak, že žádný kompromis není, anebo že se už rýsuje,“ uvádí Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Návštěvu Angely Merkelové budeme podle něho moci posuzovat až v budoucnu zpětně. „Hodně bude záležet na tom, jestli pan Sobotka trvá na tom, co říká doposud. Já myslím, že kritika na adresu pana Sobotky je spíše kvůli tomu, že čeští voliči mají pocit, že hodlá dělat něco jiného, než říká. Kdybychom to posuzovali jen podle toho, co řekl minulý týden, není příliš velký prostor pro kritiku od někoho, kdo jednotnou imigrační politiku nechce. Takže bude záležet na tom, jak se premiér bude chovat v budoucnu,“ zdůrazňuje Best.

Prouza porušuje zákon

Pozastavuje se i nad vystupováním státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy, který se dle mnohých chová jako politik. Jenže je státní úředník. „Otázkou je, jestli můžeme předpokládat, že to, co říká Tomáš Prouza, pochází od pana Sobotky. Podle mě to předpokládat můžeme, protože je to jeho nadřízený. A pokud to tak je, mám za to, že pan Prouza porušuje zákon, protože nejedná nestranně. Zákon o státní službě je v tomto smyslu velice jasný. Státní tajemník musí jednat nestranně, a když kritizuje další ministry, zvláště, nebo spíše výhradně ministry z jiných stran, má každý možnost podle vystupování v televizi hodnotit, zda Prouza zachovává zákon nebo ne,“ má jasno politický analytik.

„A jestli Tomáš Prouza porušil zákon, svým způsobem ho také porušuje pan premiér, protože proti tomu nic nedělá a evidentně naopak Prouza jedná na základě instrukcí pana premiéra. A teď to dostává další význam, když to spojíme s již zmíněným vyjádřením Babiše, že vlastně nevíme, co Sobotka dělá. Otázka zní, zda česká zahraniční politika je politika vlády, anebo Úřadu vlády, tedy části ČSSD. Pak už můžeme odkázat na koaliční smlouvu a čekat, že pánové Babiš nebo Bělobrádek budou vznášet námitky,“ konstatuje.

Erik Best rozebírá i situaci v premiérově blízkém okolí, konkrétně, jaké nálady mohou panovat mezi Sobotkovými šedými eminencemi, ať už kvůli OKD nebo policejní reorganizaci. „Možná jednou z nejzajímavějších otázek české politiky je, do jaké míry pan prezident je ochoten jít proti zájmům Radka Pokorného. Někde jsou zájmy podobné. Pan Pokorný například pracuje pro Jaroslava Tvrdíka, který zase podporuje pana prezidenta. Tady je vazba pozitivní. Potenciální střet by naopak mohl být kvůli Bakalovi. Alena Vitásková (šéfka ERÚ – pozn. red.) v Blesku řekla, že by stát měl zabavit majetek Zdeňka Bakaly,“ zmiňuje.

„Můžeme asi očekávat, že politici z tábora pana prezidenta budou tento argument před nadcházejícími volbami používat čím dál více. Je to vděčné téma. Pak je také otázkou, nakolik je pan prezident ochoten jít proti zájmům Pokorného. Je jasné, že Miloš Zeman má jako prioritu oslabení nebo odstranění Sobotky a tím pádem by také minimálně oslabil pana Pokorného. Toto je nezodpovězená otázka. Je pan prezident ochoten jít tak daleko? Oslabením Radka Pokorného by prezident Zeman také ohromně pomohl Andreji Babišovi, protože Pokorný a jeho spojenci se snaží odstranit Babiše. Takže kdyby mohl oslabit Pokorného, znamená to, že jeho pozice budou najednou podstatně silnější,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…