Erik Best: Ta stará ČSSD a její postavy... Babišův vhled do zákulisí. Co se dnes stane u Zemana a role Okamury

10.04.2018 8:14

Byl krach jednání o nové vládě koncem minulého týdne překvapivý i pro zasvěcené? S čím na premiéra Babiše nastoupí prezident Miloš Zeman, přistřihne mu křídla? Spíš nikoliv. ParlamentnímListům.cz to řekl pozorovatel politického zákulisí a analytik Erik Best.

Erik Best: Ta stará ČSSD a její postavy... Babišův vhled do zákulisí. Co se dnes stane u Zemana a role Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Jednoznačně kvůli tomu, že ČSSD chtěla Ministerstvo vnitra,“ reaguje Erik Best na otázku, zda za krachem jednání o vládě byl skutečně spor o tento resort. „Vypadá to tak, že Babiš pochopil, že jde o zásadní věc pro ČSSD. Pokud by ho socialisté dostali, situace by byla podobná jako v Sobotkově vládě, snažili by se na Babiše něco najít. Z tohoto hlediska je pro Andreje Babiše lepší, že to přišlo teď, než aby vzal sociální demokraty do vlády a později přišel na to, že stará ČSSD, která vedla bývalou vládu, je zase u moci,“ uvádí Best.

Anketa

Kdybyste byli na místě Zemana, vynadali byste dnes Babišovi za výsledek jeho snahy sestavit vládu?

16%
84%
hlasovalo: 3399 lidí

Premiér Babiš se prý rozhodl, že jim vnitro nedá nejspíš ze stejného důvodu. „Socialisté ten resort chtějí, aby byli chráněni proti vyšetřování vlastních kauz a také, aby to mohli využít proti Babišovi. Ten má možná stejný důvod,“ má jasno politický analytik.

Podle jeho slov úplně nesedí argumentace, že Babiš mohl touhu ČSSD po Ministerstvu vnitra očekávat a na jednání s Hamáčkem a Zimolou se více připravit. „Ty vzkazy od sociální demokracie o vnitru začaly jen týden před jednáním. Četl jsem to tak, že by Babiš možná ČSSD to ministerstvo dal, ale pochopil, že by to vlastně řídil někdo od té skupiny, která to řídila předtím. Ne doslova Chovanec, ale jako by tam byl. S tím evidentně šéf ANO nesouhlasil. Pokud by šlo třeba o Hamáčka, aniž by měl vazbu na starou ČSSD, Andrej Babiš by to možná akceptoval. Ve chvíli, kdy pochopil, že by to znamenalo návrat ducha Milana Chovance, nemohl s tím souhlasit,“ míní Erik Best.

Při reakci na otázku, co si představit pod starou ČSSD na Ministerstvu vnitra, je Best opatrný. „Znamenalo by to, jako by byl na vnitru Milan Chovanec, jeho poradcem Miloš Růžička (dříve spolumajitel vlivné PR agentury Bison & Rose, pozn. red.) a ten se radil s právníkem Radkem Pokorným. Předpokládám, že takhle to vidí Babiš,“ konstatuje analytik pro ParlamentníListy.cz.

Radek Pokorný, označovaný za nejvlivnějšího zákulisního hráče v dobách premiérování Bohuslava Sobotky, má podle Erika Besta vliv v ČSSD i nyní. Pár dní zpátky se Best na sociálních sítích tázal, zda může Pokorný mít něco na nové vedení sociálních demokratů. Konkrétně napsal: „Co sakra má manipulátor Pokorný na Hamáčka a Zimolu?“

Jak tomu rozumět? „Nezapomeňte, že o tom mluvil také Andrej Babiš a David Rath u soudu. Naznačil, že dostával peníze pro ČSSD a měl to dávat Hamáčkovi. Tehdy se o tom příliš nemluvilo, ale pokud taková vazba existuje, je možné, že někdo v rámci ČSSD má na pana předsedu nějakou páku,“ uvažuje Erik Best. Od Davida Ratha mohlo jít o vypouštění varování. „Dá se to tak vysvětlit,“ přitakává.

„Vliv pražské ČSSD je evidentně dost silný, jestli pražská skupina zařídila, aby sociální demokracie na jednání s Babišem odmítla jeho nabídku,“ komentuje situaci kolem nepříliš veřejně známého pražského europoslance Miroslava Pocheho, do kterého se v projevu na sjezdu strany opřel nový místopředseda Jaroslav Foldyna a veřejně prohlásil, že zákulisně ovlivňuje volbu vedení strany.

Nová sestava místopředsedů sociální demokracie je podle Besta chytrý tah, což se týká především úspěchu Jaroslava Foldyny. Má to prý ale jeden háček. „Je to chytré, pokud ho po každém kroku nebo vyjádření nebudou shazovat. Zatím vypadá, že to tak hodlají dělat. Kdyby ta sestava ve vedení byla reálně pestrá, mohli by nalákat zpátky nějaké voliče SPD, komunistů, a dokonce ANO. Budou-li ale pokračovat ve vzájemné kritice a odmítání připustit jiné názory v ČSSD, je to pro stranu škodlivé. Kdyby ho přijali jako člověka, který má prostě jiné názory, pomohlo by to straně podstatně víc, než když ho budou stále kritizovat. 

„Jaroslav Foldyna zastupuje část sociálnědemokratických voličů. Nepředpokládám, že to bude ta část, která bude vítězit, ale důležité je, že má zastoupení a je tím legitimizována,“ říká Best s tím, že takto bude ČSSD působit, že naslouchá všem členům a proudům.

Andrej Babiš se má v úterý navečer sejít s prezidentem. V rozhovoru pro LN řekl, že se podvolí prezidentovu přání. Připouští, že nemusí být premiérem, pokud si Zeman vybere někoho jiného v rámci hnutí ANO. Takový vývoj ovšem Erik Best nepředpokládá.

„O tom, že nemusí být premiérem, mluvil Andrej Babiš už v minulosti, když to chtěly tzv. demokratické strany. Říkal tehdy, že je ochoten ustoupit, pokud si to bude přát poslanecký klub, který nakonec řekl, že v žádném případě. Předpokládám, že večer na schůzce mu prezident Zeman také řekne, že v žádném případě nehodlá jmenovat někoho jiného. Jde pouze o způsob pana Babiše vypadat vstřícně. To ale nic nezmění na tom, jak to dopadne. Předpokládám, že prezident bude stále Babiše podporovat a budou hledat východisko z nečekané situace. Nemyslím si, že je z toho Zeman štastný stejně jako Babiš,“ myslí si analytik.

Prý je to podobné, jako když Andrej Babiš před prezidentskými volbami kritizoval prezidentovy dva spolupracovníky a doporučoval, aby se jich Miloš Zeman zbavil. „Všichni tenkrát říkali, že se za to Zeman na Babiše naštval a bude to mít vliv na to, jak se k němu bude chovat. Nakonec to žádný vliv nemělo. Možná byl Zeman naštvaný, ale vliv na vztah k Babišovi to nemělo. Možná je teď trošku naštvaný kvůli ruským diplomatům a panu Nikulinovi. Nemyslím si ale, že to bude mít vliv na jejich spolupráci. Spíš budou hledat způsob, jak protlačit nějakou vládu,“ předpovídá.

„Snaha je stále stejná. Může být problém jen to, pokud by si prezident přál vládu s podporu SPD. To si Babiš nemůže dovolit kvůli tomu, jak by vypadat v Evropě. Kdyby však mohl najít způsob, jak vláda vznikne, aniž by Babiš musel Okamuru o podporu přímo požádat, možná by to prošlo,“ uvádí Best v narážce na spekulace, že by KSČM pro menšinovou vládu ANO hlasovala přímo a poslanci SPD by opustili sál. „Bude to záležet na tom, jak tlustou hroší kůži bude Babiš mít,“ dodává Erik Best s tím, že i tahle varianta a její možné zdůvodnění, že to nebylo domluvené, je průhledná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…