Erik Best: Zeman mluví o uprchlících jako prezident státu, který je ve válce. Je jako Putin, je mu jedno, co si myslí Západ. USA a Němci s námi nejsou spokojení

10.11.2015 4:40

Miloš Zeman mluví ohledně migrační krize jako prezident státu, který je ve válce. Tak vystupování hlavy státu hodnotí politický analytik a novinář Erik Best, přičemž k tomu nestaví záporné ani kladné znamínko. Podle Besta je vidět, že některé západní země jako USA a Německo dávají najevo, že se jim postoj Česka nelíbí. Navíc je prý zvláštní, že Německo nám jako protektorátu diktuje, kdo bude při vzájemných jednáních Českou republiku zastupovat.

Erik Best: Zeman mluví o uprchlících jako prezident státu, který je ve válce. Je jako Putin, je mu jedno, co si myslí Západ. USA a Němci s námi nejsou spokojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Německá kancléřka je za svůj nebývale vstřícný přístup k uprchlíkům pod stále větším tlakem. Bavorsko dokonce chystá ústavní žalobu na spolkovou vládu, že si neplní povinnosti a nebrání příchodu migrantů. Expremiér Petr Nečas pro ParlamentníListy.cz uvedl, že ovšem bude Merkelová muset svoji politiku změnit. S tím do jisté míry souhlasí i politický analytik a novinář Erik Best.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby se Miloš Zeman 17. listopadu ocitl na pražském Albertově ve společnosti příznivců Martina Konvičky?

4%
96%
hlasovalo: 7861 lidí

„Možná nakonec bude Merkelová muset změnit svoji politiku, ale to není nic nového, protože ji mění postupně,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Erik Best. Je ale přesvědčen, že přesto bude plán, který sem má dostat několik set tisíc nebo dokonce několik milionů migrantů splněn.

Best připomíná, že před týdnem v pátek britský The Economist napsal, že kancléřka Merkelová je nepostradatelná Evropanka. „Strašně ji tam vychvalovali za to, jak tuto politiku vede. Economist víceméně diktuje pohled elit na Západě. Ne doslova, ale nakonec je to podobné tomu, jak elity přemýšlí. Zapomíná se na to, že ano, Merkelová řeší problém, ale problém, který sama vytvořila. Ona bude mít snahu implementovat stálou politiku s tím, že od toho ustoupí co nejméně. Nakonec udělá nějaké změny, ale celkový směr je jasný. Tedy, že imigranti budou přijímáni, většina z nich někde dostane azyl a pak bude snaha je rozdělit. Chce to nejenom Německo, ale také Švédsko a další státy. Momentálně se příliš nemluví o závazných kvótách, ale to zase za chvíli uslyšíme,“ je přesvědčen Erik Best.

Komentoval také vyjadřování prezidenta Zemana, který v posledních asi dvou týdnech mluví o migrační krizi jako o organizované invazi, která může nabourat evropské politické, sociální, ekonomické a kulturní struktury a ve svém důsledku může být pokusem o ovládnutí Evropy. „Trošku svoji rétoriku posouvá, ale Miloš Zeman víceméně mluví jako prezident státu, který je válce. Merkelová a další vůdci takto nehovoří. Takže on oslovuje Evropany, převážně samozřejmě Čechy, kteří to považují za nějakou podobu války. Jestli i já s tím souhlasím nebo ne, tak určitě prvky toho, co říká, jsou správné. Důvod, proč tak nemluví další politici, je, že mají přehnanou politickou korektnost a nejsou ochotni akceptovat, že je tady střet náboženství, ras, civilizací a tak dále,“ míní Best v komentáři pro ParlamentníListy.cz

Názorové tábory už je rozdělené a ve svých postojích stále tvrdší

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí

„Proč to dělá Zeman, jestli je to kvůli tomu, jak říká Kalousek, jenom protože je to v módě, anebo je o tom přesvědčen a je to jeho skutečný názor, to neumím tolik posoudit. Že svoji rétoriku stupňuje, není podle mě momentálně tak důležité, protože názorové tábory už jsou definované. Jedna část společnosti, a je to menší část, podporuje evropskou levicovou liberální politiku a druhá část podporuje Zemana a organizace jako Blok proti islámu. Obě strany jsou ve svých postojích čím dál tvrdší, ale ještě větší část společnosti je podle mě uprostřed a už si toho příliš nevšímá. Ta největší část na to pochopitelně má nějaký názor, ale denodenní události tolik nesleduje a nevnímá příliš ty každodenní souboje mezi Českem a Německem, mezi Zemanem, Dienstbierem a nevím kým dalším,“ pokračuje novinář.

„Mám pocit, že Zeman používá podobnou taktiku jako Putin. Nechci říci, že jsou stejné, ale víceméně se Zeman rozhodl, že je mu jedno, co si myslí ten liberální levicový Západ, který propaguje jednotnou migrační politiku a bude podporovat jenom to, co mu vyhovuje. V Čechách je to většina, která má stejný názor, ale na Západě je to názor ještě menšinový. Prezident se ale soustředí na domácí mínění a je mu víceméně jedno, co si myslí na Západě,“ uvažuje.

Na druhou stranu je podle něho patrné, že s tím, co se děje v České republice, nejsou některé země spokojeny. „Podle toho, co říká americký velvyslanec, nejsou moc Američané spokojeni a na činnosti Německa zase vidíme, že se to nelíbí ani Němcům,“ sděluje Erik Best a vysvětluje, že to je vidět na aktuální informaci o česko-německé pracovní skupině, za jejíhož šéfa byl údajně na popud Berlína vybrán expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. Je prý jasné, že tyto státy chtějí přesvědčit Česko, aby akceptovalo většinovou linii.      

„Je zajímavé, že Německo chce v podstatě určit, kdo má zastupovat Českou republiku. Pokud je ta zpráva pravdivá, tak si Němci vybrali Špidlu, tedy někoho, kdo může těžko ovlivnit politiku pana Babiše nebo pana Chovance. Oni jsou mezi nejsilnějšími představiteli státu a na rozdíl třeba od Zaorálka, který není v takové lize a těžko si představit, že by Špidla přesvědčil Babiše, že má změnit svoji rétoriku. Anebo Chovance. Musíme také brát v úvahu, že to napsaly Lidové noviny a svým způsobem je možné to vnímat jako kritiku toho německého postoje, že chce Německo nám, protektorátu, diktovat, kdo tady má být v čele nějaké komise. Ale je to další důkaz toho, že Německo není příliš spokojeno s českým postojem,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…