Expert o Klausovi: Je zhrzený. V čele ODS by kritizoval i pána boha

09.09.2012 20:18

POLITOLOGOVÉ Prezident Václav Klaus prý v čele ODS nesnese nikoho. Jen sebe. Premiér a šéf ODS Petr Nečas se tak nemůže divit, že i na jeho osobu nešetří kritikou.

Expert o Klausovi: Je zhrzený. V čele ODS by kritizoval i pána boha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

Premiér Petr Nečas (ODS) je v poměrně obtížné pozici. Nejen socialisté  a komunisté, u nichž je takový postup logický, ale i členové vlastní strany už na jeho adresu nešetří kritikou.  A co hůř, servítky si ohledně jeho osoby nebere ani prezident Václav Klaus.

Petr Nečas byl i hostem nedělních Otázek Václava Moravce. Moderátor lákal diváky na tvrzení, že premiérova pozice je nejslabší od doby, kdy zhruba před třemi lety do funkce nastoupil.

Klaus uznává jen jednoho. Sebe

Politolog Josef Mlejnek vidí několik důvodů nastalé situace. "Klaus v ODS podporuje jiné lidi, má jiné vyvolené. Ale i kdyby v čele strany byl jeho největší oblíbenec, po půl roce vůči  němu začne být kritický. Je do jisté míry zhrzený, ješitný. Není nikdo na světě, koho by chtěl v ODS. Mimo sebe," uvedl pro ParlamentníListy.cz ke Klausově kritice Nečase.

Nečasovi klacky pod nohy hází i jeho vlastní poslanci. V uplynulém týdnu odmítli třeba vládní návrh zákona na zvýšení DPH a tím málem ohrozili existenci celé vlády.

Nečas pryč. Ať nejdeme sedět

"Tihle lidé nemohou čekat do nekonečna. Těm kolem pana Šnajdra hrozí trestní stíhání v souvislosti s projektem IZIP, těm, spojeným s pražským magistrátem, také. Chtějí zarazit vyšetřování," vysvětlil kritiku Nečase z vlastních řad politolog.

V souvislosti s politickými plány Václava Klause je ale načasování grilování premiéra podivné. "Měli by počkat, až Klausovi vyprší mandát, pak může s ODS více spolupracovat. Neříkám přímo jako předseda, ale alespoň nějak. Z politiky po konci prezidentské kariéry určitě nechce odejít," řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Další názory předních českých politologů ČTĚTE ZDE

Klaus premiérem?

Klausovi vyprší prezidentský mandát v březnu  2013. V té době si také Češi poprvé svého nového prezidenta zvolí přímo. Jedním z favoritů volby je bývalý šéf ČSSD a expremiér Miloš Zeman. Ten  v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvádí, že by se nebránil úřednické vládě. Podnikatel Andrej Babiš v této souvislosti mluví právě o Klausovi, který by tým odborníků mohl do řádných voleb vést.  U nás je prý možné vše.  Mlejnek ale takovou možnost se smíchem odmítl.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…