Jak to mám říct, aby mě nemohl žalovat... Erik Best sděluje některá fakta o Zdeňku Bakalovi

04.05.2015 12:11

Nedávný významný obchod miliardáře Zdeňka Bakaly prý byl předmětem jednání Bezpečnostní rady státu se zástupci tajných služeb kvůli možné bezpečnostní hrozbě pro Česko. Činnost Zdeňka Bakaly v obecné rovině hodnotí pro ParlamentníListy.cz novinář Erik Best. Svým způsobem je podle něho Bakala nejúspěšnější český miliardář. Jenže...

Jak to mám říct, aby mě nemohl žalovat... Erik Best sděluje některá fakta o Zdeňku Bakalovi
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Miliardář a vlastník Hospodářských novin a časopisu Respekt Zdeněk Bakala se postupně zbavuje společnosti OKD, kvůli níž se na jeho hlavu v posledních letech snáší velmi ostrá kritika. Server Novinky.cz navíc v neděli přišel s informací, že Bakalovy obchody byly předmětem jednání Bezpečnostní rady státu, tedy vládních činitelů a českých tajných služeb. Miliardář Bakala prodal svoji dopravní firmu AWT za tři miliardy korun polské skupině PKP Cargo.

Jaký je Zdeněk Bakala podnikatel? Dá se označit za nejméně úspěšného českého miliardáře? Zeptali jsme se novináře a analytika Erika Besta, který se pozorováním českého politického a obchodního zákulisí dlouhodobě zabývá.

„Jak Bakalu hodnotit? Záleží, jak se na to díváme. Co se týče peněz, tak si myslím, že je jeden z nejúspěšnějších, protože pro sebe vytáhl z OKD a těch bytů opravdu mnoho peněz, nejspíš víc než miliardu eur. Z tohoto hlediska je to velice úspěšný podnikatel. Méně úspěšný je, pokud bude chtít, aby někdy žil v České republice, nebo jestli chce, aby tu byly jeho děti,“ uvádí Best.

Jenže… „Měl tu smůlu, že se změnila globální ekonomická situace a najednou jeho finanční triky (abych to řekl jasně, ale nemohl mě zažalovat) byly o to více vidět. Kdyby nepřišla krize a ceny energie nepadly do takové míry, možná bychom o těch dividendách tolik nevěděli, protože by uhelné doly ještě pracovaly a ceny by byly vyšší. Všichni na Ostravsku by nebyli v takové bídné situaci. Částečně je to kvůli globální situaci, a když se díváte na podnikání ostatních miliardářů, není to tolik vidět,“ sděluje pro ParlamentníListy.cz politický analytik.

„Čistě z hlediska kolik na tom vydělal, měl velice úspěšnou transakci s OKD. Samozřejmě se na to dívám obecně velmi negativně, nehodnotím to. Pokud by existovala soutěž o to, kdo z něčeho vytáhl nejvíc peněz, tak by to Bakala vyhrál. Bylo by to na vyšší úrovni, než by se dala zařadit Česká pojišťovna,“ podotýká Erik Best.

Bakalův případ je ovšem podle Besta o něco více vidět, a proto to také takhle dopadlo. „Pro sebe to načasoval výborně, ale velice špatně pro další investory i pro zaměstnance OKD,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz.

O českých miliardářích obecně je ve veřejném prostoru slyšet jen sporadicky. První výjimkou je z pochopitelných důvodů Andrej Babiš, druhou patrně právě Zdeněk Bakala, které například opakovaně kritizoval prezident Miloš Zeman. Bakalu několikrát srovnal s Viktorem Koženým.

Známý je také Bakalův spor se současným ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem. Ten v roce 2008 miliardáře označil v souvislosti s privatizací 45 tisíc bytů za gaunera. Bakala na tehdejšího místopředsedu ČSSD Zaorálka podal žalobu, požadoval 300 tisíc korun a omluvu dopisem i v tisku. Miliardář však s žalobou neuspěl, Zaorálek se omlouvat nemusel.


 

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…