Kalousek vyrazí do voleb s "Antizemanem". A možná mu to prý vyjde

09.08.2013 20:47

POLITOLOGOVÉ Předčasné volby pojme TOP 09 jako jeden velký střet s autokratickým prezidentem Milošem Zemanem. Zatímco mediální odborník Petr Žantovský soudí, že invektivy a jedovatosti, kterými hlavu státu častuje první místopředseda Miroslav Kalousek, na lidi už nezabírají, politický komentátor Karel Hvížďala úspěch sázky na antizemanovskou kartu nevylučuje.

Kalousek vyrazí do voleb s "Antizemanem". A možná mu to prý vyjde
Foto: hns
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Ochota TOP 09 souhlasit s rozpuštěním sněmovny a konáním předčasných voleb může souviset jednak s tím, že veřejnost pomalu pozapomíná na jména Jaromír Drábek či Vlasta Parkanová, kteří byli spojováni s kauzami na Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu obrany a jejichž jména se jednu dobu skloňovala v médiích ve všech pádech, jednak s postupným skomíráním pravicového rivala ODS. Díky tomu by TOP 09 mohla v předčasných volbách vysát většinu pravicových hlasů.

„To zatím můžeme pouze spekulovat. Dovolil bych si snad jen říct, že přece jenom nějakou roli bude hrát tradice. To znamená, že výsledek ODS nebude úplně katastrofální. Spíše očekávám, že v nejlepším případě pro TOP 09 budou ty výsledky vyrovnané a budou se pohybovat někde mezi patnácti a dvaceti procenty. Ale to je samozřejmě jen spekulace,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Antizemanovská kampaň před druhým kolem neměla u nás obdoby

Ze všech parlamentních stran to je právě TOP 09, která nejrychleji odstartovala volební kampaň, což se projevilo především útoky na dvě dosud silnější strany, ČSSD a ODS. Ale jak se ukazuje, politické strany nebudou pro TOP 09 hlavním terčem. Její předseda Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro deník Právo prozradil, že hlavním mottem TOP 09 pro příští parlamentní volby mělo být, že je evropská strana, ale to už ztratilo na aktuálnosti. „Teď budeme říkat, že jsme jediná strana, která se jednotně postavila prezidentu samoděržavnému,“ prozradil Karel Schwarzenberg.

Místo ekonomických či sociálních témat vsadí tedy TOP 09 na kartu "Antizemana". O tom, že by se jí mohlo podařit učinit z toho hlavní téma předvolebních diskusí, však pochybuje mediální odborník Petr Žantovský. „Taková kampaň, která se proti Zemanovi vedla v médiích a v kulturních a intelektuálních kruzích před druhým kolem volby prezidenta, to bylo něco tak brutálního, neskutečně nenávistného, co nemá v naší zemi obdoby,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Volání poraženého proti vítězi nemá žádnou váhu

„Ta emotivnost, ta přeexponovanost všech těch vyjádření a do toho spadající různé Kalouskovy výpady proti Zemanovi na půdě sněmovny či jinde, invektivy a jedovatosti, to si myslím, že na lidi už nezabírá. Lidé se rozhodli, že chtějí prezidentem Zemana. A Zeman zatím neudělal nic dramaticky špatného, aby to většinu lidí přesvědčilo, že volili špatně,“ uvádí mediální odborník první z důvodů, proč by sázka na "Antizemana" nemusela TOP 09 vyjít.

Druhým důvodem je pak to, že Karel Schwarzenberg je Zemanův protivník z druhého kola prezidentské volby. „V takovém případě jsou jeho argumenty poněkud 'cinklé'. To je prostě volání poraženého proti vítězi, a to každý slušný člověk pochopí, že pak ty argumenty nemají žádnou váhu. Čili postavit volební kampaň TOP 09 na mottu 'Antizeman' nebude úspěšné,“ domnívá se Petr Žantovský a svůj názor opírá i o historickou paralelu.

Před patnácti lety byla politická scéna jeden velký "Antiklaus"

„Na jaře 1998, kdy měla ODS po tzv. Sarajevském atentátu podle průzkumů osm procent volebních preferencí, to vypadalo, že celá politická scéna – snad s výjimkou komunistů, kteří se toho nezúčastnili – byla jeden velký 'Antiklaus'. Všichni si otírali boty o jméno Klaus i ODS a celá politická kampaň se nevedla za nějaké ideje, ale proti Klausovi. A jak dopadly volby? Klaus dostal 28 procent. Takže já na tohle nevěřím, to jsou takové vypjaté emotivní věci, které na běžného člověka moc nezabírají,“ konstatuje Petr Žantovský.

Jinak se na volební taktiku TOP 09 postavenou především na útocích proti prezidentu Zemanovi dívá Karel Hvížďala. „Ti, co nevolili pana Zemana za prezidenta, by na tohle heslo mohli slyšet. Jeho kroky ukazují na zesílenou pozici Hradu, která bezesporu představuje jisté ohrožení klasického demokratického vyváženého systému. Zvlášť za situace, kdy u nás je zcela výjimečně prezident nezodpovědný. Za něj zodpovídá vláda jako celek, a proto jsou tam ty kontrasignace,“ upozorňuje Karel Hvížďala s tím, že u cílové skupiny, na kterou strana míří, by to jistý úspěch mít mohlo.

Pro podporovatele Miloše Zemana je demokracie příliš složitá

Tato skupina by mohla slyšet na opakované výzvy prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, že je nutné bránit liberální parlamentní demokracii proti autokratickému Zemanovi. „Je to skupina, která je schopna chápat složitosti demokracie i vyvažování mocí. Je ale o něco nižší než ta, která podporuje Miloše Zemana a která je ochotna mu tolerovat ty hraniční postupy s Ústavou, protože pro ně ta demokracie je příliš složitá a jsou rádi za ta silná, jasná a někdy i vulgární slova,“ poznamenává politický komentátor.

Menší sílu té první skupiny považuje za logický důsledek dvou totalit v našich dějinách, tedy národního socialismu a poté i internacionálního socialismu. „TOP 09 určitě kalkuluje s tím, že převede parlamentní volby do roviny druhého kola prezidentské volby, i když potenciál příznivců Karla Schwarzenberga s časem klesá. Ale i tak na to bude TOP 09 hrát,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Někdy postačí emotivní argumenty a placka Karla s čírem

Mediální odborník Petr Žantovský má jasno, odkud se budou rekrutovat příznivci TOP 09. „Mladý volič má sklon sázet na různé emotivní argumenty, často mu stačí pěkná placka, kde je namalovaný Karel s čírem. Do dneška vidíte mladé lidi, intelektuály, studenty uměleckých škol a podobně, jak nosí tašku s plackou Volím Karla a na některých malostranských kavárnách jsou ještě dodnes předvolební plakáty Volím Karla. To je takové klanové cítění tohoto typu lidí a u nich budou slova o obraně liberální parlamentní demokracie určitě zabírat,“ míní Petr Žantovský.

Od TOP 09 očekává, stejně jako při prezidentské volbě, ofenzívu na sociálních sítích. „Zeman není svou podstatou, vystupováním ani vzhledem příliš 'sexy' pro studenta umělecké školy. To je člověk, který zaujme běžného voliče. Na to jsou průzkumy, jak vypadá běžný volič Schwarzenberga, nebo Zemana. Je možné, že TOP 09 zaujme bývalé voliče Karla Schwarzenberga z prezidentské volby. Jestli jí to bude stačit, aby získala posavení, které by jí umožnilo rozhodovat o budoucí vládě, to nevím,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Kromě Zemana netouží po předčasných volbách ani zákulisní hráči

Ale o tom, že se předčasné volby opravdu uskuteční, pochybuje navzdory vyhlášením stranických představitelů politický komentátor Karel Hvížďala. „Není to tak úplně jasné, protože se to nehodí prezidentu Zemanovi a jeho vliv na část ČSSD je značný. Navíc si uvědomme, že všem těm stínovým hráčům, těm lobbistům, tenhle nejasný stav vyhovuje, protože v něm mohou lépe lovit a za různé sliby ledacos dělat. Jakmile totiž ve státě není institucionálně všechno v pořádku, tak mají samozřejmě všichni ti zákulisní hráči větší pole působnosti,“ uzavírá Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…