Kdo z kola ven? "Psycholog" Dobeš nebo "lhář" Drábek? Experti tipují

04.02.2012 16:46

POLITOLOGOVÉ Vládní koalice v průběhu týdne opět vyhrotila vzájemné útoky na své členy. Ministr školství Josef Dobeš (VV) čelí kritice TOP09 za dílčí prvky reformy školství a nečerpání dotací EU. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek naproti tomu schytal negativní ohlasy od poslanců VV, ale i ODS za vyplácení sociálních dávek, které bylo na mnoha místech republiky doprovázeno kolapsem zaměstnanců. ParlamentníListy.cz anketně oslovily politology, zda situace má parametry dospět do výměny kus za kus.

Kdo z kola ven? "Psycholog" Dobeš nebo "lhář" Drábek? Experti tipují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Kabinet Petra Nečase doznal od začátku vládnutí řadu změn. Mediální tlak neustál guru Věcí veřejných Vít Bárta, který nyní navíc čelí trestnímu oznámení kvůli uplácení. Na odchodu jej po čase doprovodil rovněž předseda véček Radek John. Také občanští demokraté obměnili původní sestavu. Po zveřejnění nahrávky s podezřením na korupční praktiky na Státním fondu životního prostředí rezignoval Pavel Drobil. Na podzim se Nečasovi znelíbil ministr zemědělství Ivan Fuksa a ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek odstoupil raději sám po nepřesvědčivém vysvětlování odklonění peněz pro exmanželku. TOP09 zatím „propustila“ pouze ministra kultury Jiřího Bessera kvůli podezřelým obchodním vztahům.

Anketa

Kdo by měl odejít z vlády?

82%
hlasovalo: 1355 lidí

Dobeš má nakročeno

Pavel Hynčica z ústecké katedry politologie sází spíše na odchod Josefa Dobeše. „Vzhledem ke křehké rovnováze ve vládní koalici a snaze jejích zúčastněných stran "udržet se" s ohledem na nepříznivé vyhlídky v případě výraznější změně politické konstelace spíše neočekávám výraznější personální změny v kabinetu. Nastanou podle mě pouze v případě, že situace v některém resortu bude neudržitelná, což bude zvýrazněno i intenzivnějšími protesty. V tomto směru je rozhodně více v ohrožení ministr Dobeš,“ míní Hynčica. Podle něj totiž budou mít současné protesty na vysokých školách nepochybně větší dopad na politickou a společenskou situaci než problematika současné situace na sociálních úřadech, která je podle odborníka přece jen příliš specifická a málo "politická". 

Ochranná ruka

Pavel Kopecký soudí, že ani Drábek ani Dobeš nejsou lidmi na svém místě.  Nejsou prý také jedinými ministry stávající české vlády, jimž by podle Kopeckého nejlépe slušelo, kdyby už nebyli ministry. „Nejsou nakonec ani ze stejného těsta. Pan Drábek je technokrat, ochotný necitelně vykonávat zadané úkoly, donekonečna s tváří hráče pokeru lhát o svých údajných úspěších, a při tom všem ještě dost možná posílat "malou domů",“ naráží politolog na pochybnosti okolo projektu sociálních karet a Drábkově bývalé firmě iDTAX.

Další komentáře předních českých politologů k aktuálnímu dění ZDE

„Kdežto (podivně vystudovaný) psycholog Dobeš jedná nejvíce jako člověk, který se nedokáže za žádných okolností ovládat a sám není schopen jakékoliv koncepční práce. Těžko dohlédnout, co se kolem nich všechno semele, nicméně oba mají slušné "vyšší" krytí. Nelze například nevidět, že "nejlepšího" ministra školství usměrňuje "řidič ze zadního sedadla", jenž jeho prostřednictvím rozjíždí své hry. Zejména ty antievropské,“ politolog nepřímo zmiňuje roli Václava Klause, který označil Dobeše za nejlepšího ministra školství po roce 1989.

Pro topku by to byla prohra

Také podle Miroslava Mareše má ministr práce vyšší šanci tlaky ustát. "Pokud by TOP 09 "vyměnila" Drábka za Dobeše, tak by to bylo pro TOP 09 interpretováno jako politická prohra,“ soudí Mareš. Podle něj se navíc tlak na Dobeše se bude stupňovat, což dokládá i  vyjádření místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřiny Klasnové, která dala čas Dobešovi na nápravu čerpání dotací do dubna. „Věřím, že kdyby k nápravě nedošlo, tak se pan ministr zachová jako chlap,“ dala nůž na Dobešův krk Klasnová. Mareš připomíná, že nepřímý konflikt mezi Drábkem a Dobešem bude na chvíli upozadněn, neboť se do popředí zájmu dostávají spory mezi Karlem Schwarzenbergem a Petrem Nečas o evropské téma. Sám Dobeš chyby odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…