Klausovy zkušenosti jsou prý nesdělitelné. Opatrně s novou stranou

21.08.2011 9:55

POLITOLOGOVÉ Vitální a veřejně činný prezident republiky Václav Klaus s největší pravděpodobností politickou scénu neopustí ani po konci svého druhého volebního období. Šeptandy o založení nové strany, v jejímž čele by stál, jsou stále hlasitější. Ale jak zaujmout už tak rozdrobené voličstvo?

Klausovy zkušenosti jsou prý nesdělitelné. Opatrně s novou stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V naší pravidelné anketě jsme se ptali politologů, jak by podle nich měl vypadat program nově vzniklé strany. Měl by se Klaus zaměřit na elektorát zklamaných voličů ODS nebo spíše na chudší vrstvy ve stylu rétoriky Jany Bobošíkové? Jak by strana, v jejímž kmeni by byli nepochybně začleneni lidé typu pana Bátory, měla odolávat nařčením z toho, že je krajně pravicová?

Související: Kam s Klausem? Do ODS, D.O.S.T. nebo někam jinam?


"Pokud mně síly umožní, tak já určitě zůstanu ve veřejném světě, určitě se nestáhnu do soukromí. Jaká bude konkrétní forma, je zbytečné říkat dopředu," reagoval na jaře Klaus na dotaz, co po odchodu z Hradu. Tím naznačil několik variant. Ať už působení v nějakém pravicovém Think tanku, vysokoškolskou činnost nebo právě založení nové politické strany.

Psali jsme v minulosti: Klaus po odchodu? Posila pro Bobo i evropské přátele


Okamura má větší šance

Politolog Miroslav Mareš soudí, že by se elektorát pro tuto Klausovu stranu mohl rekrutovat u zklamaných voličů ODS a části konzervativního elektorátu TOP 09. "Na sociálním a národním populismu se nyní vedle Suverenity budou profilovat i "staronoví" Paroubkovi národní socialisté a bude tam možná i několik dalších hráčů. Kromě Klause by strana potřebovala spíš úspěšné a nezdiskreditované politiky z regionů. Stavět na iniciativě DOST nebude příliš výhodné, a to ani ne kvůli mediální antikampani obviňující ji z extremismu, jako spíše proto, že bude působit nekompetentně k řešení aktuálních problémů," říká pro ParlamentníListy.cz Mareš.

Podle něj Klaus nemůže zvrátit, že případná strana bude v mainstreamových médiích řazena ke krajní pravici. "Může ale argumentovat tím, že je třeba vytvářet demokratické politické alternativy tam, kde by jinak mohli expandovat skutečně nebezpeční extremisté," myslí si dále politolog. Klausově straně údajně může vzniknout konkurence i v oblasti tzv. pravicového populismu, např. kdyby se prý rozhodl vybudovat vlastní stranu Tomio Okamura propojenou s lokálními podnikateli a zklamanými aktivisty pravicových stran. "Tato strana by dokonce podle mého názoru měla při dostatečném finančním zajištění kampaně větší šance než Klausův projekt se Suverenitou dohromady," odhaduje Klausovy šance Mareš.

Cejchu se nikdy nezbaví

"Já bych radil, aby nic nezakládali. Pan prezident nabyl relativně rozsáhlých politických zkušeností, které jsou ale nesdělitelné. Nastupující generace si je musí sama osvojit a bude tak činit právě v opozici vůči generaci odcházející," uvádí pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil. Podle jeho názoru budou na podzim voliče zajímat jiná témata a možná i jiné, nové politické strany než reinkarnace ODS. Proti případnému nařčení, že jsou krajně pravicoví, se nedá prý dělat nic. A v této souvislosti připomíná politolog středeční útok Primy proti Bátorovi, "Bátora byl prezentován jako buran, který uráží pana ministra zahraničních věcí, ačkoli přece pan MZV nejprve urazil pana Bátoru. 'Prskající chudáček staroušek' na internetu je horší než 'voština v jisté části těla' na veřejnosti. Navíc, když pan MZV tuto část těla rád při jiných příležitostech nazývá "prdelí". To je ale, alespoň podle pana Gazdíka, jen projev aristokratické bujarosti," uzavírá Zbořil.

Související: Zvažovaný náměstek Bátora je blízký Hradu, objevil list

Nemá potenciál

,, V. Klaus již dnes nemá potenciál na to, aby oslovil voliče tak masově, aby to vydalo na solidní podporu," míní Lukáš Novotný z UJAK. Politolog spíše vidí Klausovo angažmá v destruktivní rovině směrem k jeho mateřské ODS, což je prý jedním ze signifikantních rysů české politiky. ,,Vzpomeňme jen na to, jak se dnes ke svým "mateřským" stranám chovají politici jako Miloš Zeman,Jiří Paroubek či Mirek Topolánek. Ostatně spřízněnost V. Klause s pochybnými osobami typu pana Bátory rozhodně nesvědčí o dobrém politickém čichu. Proto šance na vznik takovéto politické strany vidím jako nereálné a spíše v oblasti spekulací," uzavřel úvahu Novotný.
 

Ani na to nemysli

Rezignaci v zárodku na budovatelský počin radí prezidentovi rovněž Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. "Já bych mu poradil, aby toho nechal, protože směřuje do vod, které jsou hodně kalné," přidává politolog pro redakci trochu skepse.

Psali jsme: Politolog kritizuje Klause: Ukázal lidem, že se cítí nadřazený


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…