Kníže sedící spící už není legrace. Aby nedopadl jako Husák, obává se Zbořil

09.06.2012 7:49

Průběh historického projevu obviněného poslance Davida Ratha, který měl vyšší sledovanost než Události ČT, částečně narušilo klimbnutí vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Kníže sedící spící už není legrace. Aby nedopadl jako Husák, obává se Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Nebylo to však poprvé ba ani po druhé, co si předseda TOP09 lidově řečeno kontroloval oční víčka zevnitř při akci významného ranku. ParlamentníListy.cz se v návaznosti tázaly politologů, zda by nebylo vhodnější, i pro samotnou TOP09, kdyby se její předseda kandidatury na prezidenta republiky vzdal a zda jeho usnutí nepřechází postupně z roviny úsměvné do roviny minimálně zamyšlení hodné.

Karel Schwarzenberg se letos dožívá úctyhodných 75 let a veřejně tvrdí, že se těší dobrému fyzickému zdraví. Když usnul při projevu v té době řadového ČSSD poslance Jiřího Paroubka reagovala média bez povšimnutí. Stejně tak i při sněmovní řeči svého místopředsedy Miroslava Kalouska (viz video pod článkem).

První větší skandál nastal na Bělehradském bezpečnostní fóru v loňském září a ostřejší titulek volili dokonce i Hospodářské noviny, které jinak Schwarzenberga většinou chvalořečí. Naposled si vicepremiér neodpustil slabší chvilku při již zmíněném projevu Davida Ratha a jeho fotografie se stala opět senzací facebooku.  



Tohle už voliči nevezmou

Podle politologa Zdeňka Zbořila s velkou pravděpodobností Schwarzenbergovi poslední usnutí u voličů uškodí. „Ten člověk chce být prezidentem všech Čechů? Je pod velkým psychickým tlakem, má svoje léta, několik náročných funkcí. Ten tlak mimo jiné jiné způsobuje ztrátu pozornosti. Vím, o čem mluvím, jsem ve stejném věku jako předseda TOP09,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog. 

Zbořil si nedokáže představit, jak ministr zahraničí dokáže udržet pozornost na konferencích vedených v cizím jazyce. „Já už po 15. minutách poslechu angličtiny nezvládám,“ přiznal se. Pokud by se podle politologa situace výrazněji zhoršila, může dokonce sama strana svého předsedu přemluvit, aby kandidaturu stáhl.

Jako Beneš, Svoboda, Husák?

„Už teď to přestává být úsměvné a jestli se to zhorší, se nedá nikdy vyloučit. Vzpomeňte na Beneše, který měl tři mrtvičky v rychlém sledu za sebou, vzpomeňte na generála Ludvíka Svobodu, kterého museli odstranit pro neschopnost nebo si přečtěte, jak vzpomíná Štrougal na konec kariéry Husáka. Jako krajní řešení si dokážu představit stažení Schwarzenberga a deklaraci podpory třeba Fischerovi, který má k TOP09 názorově blízko,“ odhaduje Zbořil.

Podle vývoje preferencí není tato teorie vůbec nepravděpodobná. Podle průzkumů totiž vzejde nový prezident z trojlístku Miloš Zeman, Jan Švejnar, který ovšem nyní ztrácí, a právě Jan Fischer. Karel Schwarzenberg je až na 9.místě

                               

Už na to nemá

Také Pavel Kopecký se do Karla Schwarzneberga „ pustil“. „Tento člověk na svou funkci ministra evidentně nestačí. Ale sebevědomí má patrně na rozdávání, vždyť do prezidentské kampaně vyrážel s prohlášením, že mu zdraví mu slouží, tak co by do toho nešel,“ připomíná Kopecký.

Vrabci na plotě si podle politologa cvrlikají o tom, že na zamini Schwarzenberg nevládne. „Už jsem kdysi kdesi napsal, že se umluvil s Miroslavem Kalouskem, který potřeboval "paravan", co dobře fungoval u Strany zelených, a za to nabízel funkce. Pospávající "předseda" TOP 09 je pro něj ideální partner. O to víc, že u něho občané nějak přehlédli, kolik politických praporců už na našem kolbišti vystřídal,“ připomněl členství vicepremiéra v několika stranách.

Anketa

Měl by podle Vás, při vší úctě k němu, Schwarzenberg odejít z vysokých funkcí

hlasovalo: 1160 lidí

Nemají lepšího

Naopak jako multifunčkní magnetický prvek pro TOP09 stále vnímá Schwarzenberga Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity „Obecně mohu říci, že TOP 09 může díky Schwarzenbergovi získat stále nemalý počet hlasů a poté dojednávat podporu jinému kandidátovi ve druhém kole,“ zvažuje možnost Mareš. 

Pokud by prý TOP 09 chtěla Schwarzenberga stáhnout, musela by najít jiného silného kandidáta. „Jenže o to asi nyní nebude mít zájem,“ soudí.

Podle Josefa Mlejnka z FSV by v případě odchodu Schwarzenberga do důchodu  preference TOP 09 dost poklesly. „A co se prezidentské volby týče, bude na voličích, aby věk kandidáta zohlednili, či ne,“ dodal Mlejnek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…