Konec. Bez šance. Jedině že... Profesor Drulák a co bude dál

24.02.2022 9:14 | Analýza

Konec jakékoli diplomacie, Rusko udělalo obrovskou chybu. Útok na celé území Ukrajiny je katastrofa, ale Západ vedle sankcí a izolace Ruska nemá moc prostoru k reakci. „Putin nás opět postaví před hotovou věc. Jedinou možností je zapojení Západu, ale to by z Ukrajiny udělalo bojiště,” uvádí pro ParlamentníListy.cz expert na mezinárodní vztahy profesor Petr Drulák. Vyjmenoval chyby, které podle něho k současné tragické situaci vedly. Chyb se podle něho dopustili Američané, část ukrajinských elit a samozřejmě samotní Rusové.

Konec. Bez šance. Jedině že... Profesor Drulák a co bude dál
Foto: Repro Youtube
Popisek: Diplomat a pedagog, prof. Petr Drulák

Rusko v dnešních brzkých ranních hodinách zahájilo plnohodnotnou vojenskou invazi na Ukrajinu, která následně vyhlásila válečný stav. Podle dostupných zpráv na Ukrajinu útočí i Bělorusko a operace je vedena ze všech směrů, náletům čelí i města na západní Ukrajině v blízkosti hranice se Slovenskem. Ruský útok už přinesl první mrtvé na několika místech. Ukrajinské síly oznámily sestřelení několika ruských letadel a helikoptéry.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Politici napříč západem ruský útok ostře odsuzují a svolávají zasedání bezpečnostních krizových štábů, lze očekávat zostření sankcí v nejtvrdší možné míře. 

Podle bývalého prvního náměstka Ministerstva zahraničních věcí, exdiplomata a experta na mezinárodní vztahy profesora Petra Druláka jde ze strany Ruska o obrovskou chybu, která zcela pohřbila prostor pro jakoukoli diplomacii. Kromě sankcí a izolace Ruska podle něho Západ nemá prostor k reakci. Jedině by se prý vojensky zapojil, což by celou Ukrajinu proměnilo v bojiště.

„Je to katastrofa a Rusko dělá chybu. Celé se to jeví tak, že se Rusko rozhodlo vojensky obsadit celou Ukrajinu. Jednak je to porušení všech možných norem mezinárodního práva a prostě všeho. Samozřejmě je to i chyba, která Rusko poškodí. Na tomhle Rusko vydělat nemůže, dělá zásadní chybu. Smutné je, že za tuhle chybu zaplatí především Ukrajinci, budou tam oběti. Toto je definitivní konec jakýmkoli pokusům o diplomacii,“ uvádí Drulák s tím, že diplomacie cenu měla, ale nebyla úspěšná. „Teď tady nějakou dobu pro diplomatická jednání prostor nebude,“ dodává.

Putin tvrdí, že jeho cílem není okupace Ukrajiny, ale její údajná denacifikace a demilitarizace. „Otázkou je, co plánuje, co od této operace očekává a jaký je její cíl. Je to tak, že si obsadí další území? Chce do Kyjeva a nastolit loutkovou vládu? Mluví o změně režimu a svržení vlády, což je nepřijatelné. Američané dělali velkou chybu, když se pokoušeli měnit režimy zvenku na Blízkém východě a když se o totéž pokouší Rusko ve svém sousedství, je stejně nepřijatelné. Jaký je konečný cíl Ruska nevíme, to uvidíme za několik týdnů nebo měsíců. V této chvíli nemá cenu moc řešit, co Putin říká nebo neříká, protože vede informační válku. Veškerá jeho prohlášení jsou součástí informační války a nejsou to nějaké objektivní a nestranné analýzy, ve kterých by nám vyjevoval svoje cíle,“ zdůrazňuje profesor Drulák.

Západ prý nemá prakticky moc šancí s ruským útokem cokoli dělat. „Je to jedna z konstant. To jediné, co by Západ mohl udělat, je proměnit Ukrajinu v bojiště, ale to bych považoval za nešťastné. Od začátku dává Západ najevo, že jeho vojenské síly na Ukrajinu nevstoupí a z tohoto hlediska si myslím, že nás zase Rusko postaví před hotový, konečný fakt. Myslím, že se Západ v této chvíli pokusí maximálně Rusko izolovat a uvidíme, jakým způsobem se to projeví v rusko-čínských vztazích, protože Rusko v této chvíli vsadí na Čínu a věci, které ztratí na Západě se bude snažit hledat v Číně. To se teď dá očekávat,“ míní expert.

Otázkou podle profesora Druláka zůstává, jestli Rusové zamýšleli tuto operaci zahájit od samého počátku, anebo se rozhodli až nyní. „Dříve Rusko dávalo najevo ochotu jednat a nevím, jestli spuštění připravené operace bylo naplánované už v pondělí večer. Mezitím došlo ke zrušení některých diplomatických jednání, odvolání schůzek a jestli je tam souvislost, můžeme jen spekulovat. Situace je vážná a není to dobré pro nikoho. Ukrajinci teď sklízejí dopady závažných geopolitických chyb. Byla chyba Američanů rozšířit svoji zónu vlivu o Ukrajinu, čímž se vracíme k Bukurešťskému summitu v roce 2008 (více k tomu ZDE), pak současná chyba Rusů, kteří si myslí, že si vojenskou silou vytvoří nějakou spřátelenou vládu a samozřejmě je v tom i chyba části ukrajinských elit, které s Američany hráli tu hru. Chyb tam bylo víc, ale tím, kdo za ně platí, jsou Ukrajinci,“ dodává Petr Drulák pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…