Michal Bok: Krvácíte na nesmyslu proti Okamurovi a Schillerová vás dorazí. Nemáte zač, pane Fialo

16.02.2022 18:05 | Komentář

VHLED MICHALA BOKA Vláda krvácí jako Rakušané u Hradce, míní politolog Michal Bok o postupu Fialova kabinetu ve věci pandemického zákona. Jeho přijímání se proměnilo v krvavou a nesmyslnou bitvu. „Poté, co vláda prohrála i u svých vlastních senátorů, měla tenhle nenáviděný, zbytečný a zpackaný zákon opustit,“ říká Bok. Místo toho se rozhodla vrhnout do boje další síly a dál krvácet.

Michal Bok: Krvácíte na nesmyslu proti Okamurovi a Schillerová vás dorazí. Nemáte zač, pane Fialo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v Událostech komentářích

V roce 1866 se v prostoru mezi Labem a Bystřicí střetly armády Pruska, Rakouska a jeho saských spojenců. Střetnutí vešlo do dějin jako bitva u Hradce Králové nebo též u Sadové. Rakušané (a my s nimi) tehdy drtivě prohráli.

Bitvu tehdy rozhodlo zabřednutí dvou rakouských sborů do bojů o les Svíb. Ten nebyl nikterak strategicky důležitý, přesto do něj rakouští velitelé vrhali další a další kolony vojáků, kteří v něm krváceli a umírali.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

A přesně takhle se chová Fialova vláda s pandemickým zákonem. Sama tvrdí, že ho bude potřebovat možná na podzim. Celý svět sice rozvolňuje, ale ministr Válek prý potřebuje nějaký zákon k řízení pandemie.

Pominu, že jsem netušil, že tu pandemii někdo nějak řídí. Doteď jsem měl za to, že je spíše produktem živelného vývoje podobně jako požár nebo povodně. Vláda ale dodnes nebyla schopna veřejnosti, ale ani svým vlastním zákonodárcům jasně říct, k čemu a proč zákon vlastně potřebuje.

Nouze bez nouze

Ministr Válek mluví o udržení nějakých opatření v sociálních službách, o ochraně seniorů a podobně. Druhým dechem přitom dodává, že pokud zákon nebude, bude muset vládu požádat o nouzový stav. Jinými slovy tak přiznává, že celá věc má i jiné řešení než pandemický zákon.

Ten navíc vláda protlačila Sněmovnou ve stavu legislativní nouze. Což není úplně konzistentní s tvrzením, že ho bude potřebovat až na podzim, a to ještě jen možná.

Tohle silové řešení proběhlo za mohutného odporu veřejnosti. Ta si přijetí zákona nepřeje. Přičemž tou hlavní motivací k odporu je obava o svobodu a odpor vůči tomu, že stát lidem přikazuje, jak mají žít své životy. To vše okořeněné více či méně pomatenými antivaxerskými iniciativami. Ale jádro odporu je prostě nechuť ke státní buzeraci.

Opuštění hodnot

A je to paradoxní. Od svého vzniku a po celou dobu své existence to byla ODS a obecně pravice, kdo v Česku držel prapor hodnot malého státu. Státu, který se neplete lidem do života. Státu, který nemá ambici a potřebu lidem říkat, jak mají žít své životy.

A tatáž ODS teď vede vládu, která prosazuje zákon, který všechno tohle dělá. Jistě, žijeme v mimořádné době a je dost možná potřeba omezit naši svobodu ve prospěch ochrany veřejného zdraví.

A pokud by vám nestačily spíše filozofické argumenty o svobodě, tak si za ně můžete dosadit argumenty ekonomické. Protože každé utažení šroubů nevyhnutelně vede ke škodám na našem národním hospodářství.

A i tady to historicky byly pravicové strany, které si zakládaly na své ekonomické erudici a vždy kladly důraz na potřebu ekonomického růstu. V tomhle světle je rozhodnutí vlády protlačit zákon stůj co stůj ještě paradoxnější a ještě hloupější.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Střet s Okamurou

Strany vládního tábora se navíc oháněly tím, že oni jsou ti skuteční demokraté, kteří bojují proti oligarchovi Babišovi. Jak jde s demokracií dohromady to, že ve Sněmovně odebrali slovo Tomio Okamurovi? Demokracie má přece být především diskuse.

Mimochodem, když se něco podobného stalo Miroslavu Kalouskovi při projednávání EET, to bylo křiku v lavicích dnešní vlády. Je zřejmé, že pokud koalice neporušila zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, pak jej přinejmenším ohnula k prasknutí.

Výsledkem je, že možná prosadí pandemický zákon. Prolije přitom spoustu krve a ta špína na ní ulpí navždy. Po tomhle bude mnohem těžší hodnověrně hrát kartu těch jediných spravedlivých a správných demokratů.

Infobox

Mapa Evropy

Michal Bok (*1988)

(*1988) Na Univerzitě Karlově vystudovaný politolog. Milovník historie, dobrého jídla, cestování a zahradničení.

Dlouhodobě žije v zahraničí. Píše pod pseudonymem, protože nechce svého zaměstnavatele vystavit tlaku politicky korektních aktivistů.

Strategická chyba

Politicky na celé věci vydělává Tomio Okamura a jeho SPD. Právě oni se postavili do čela odpůrců novely a právě jemu vláda svým diletantstvím postavila pódium, ze kterého může do světa hlásat svoje názory.

A je to logické. Hnutí ANO je totiž v argumentačně obtížné pozici. Je to totiž primárně jeho zákon. Takže těžko kritizovat vládní koalici za prosazování zákona, který je v jádru zákonem Andreje Babiše a jeho vlády.

Ale i tak si na celé aféře dokázalo hnutí ANO posbírat body. Alena Schillerová vládu vyzvala, aby se přednostně zabývala projednáním zákona o státním rozpočtu. A to je nakonec asi ta nejlepší ukázka vládního zmaru.

Ministryně financí, která zadlužila naši zemi nejvíc v historii, teď může vypadat jako ta zodpovědná, které jde o zdraví veřejných financí. A to jen díky tomu, že vláda se rozhodla potit krev a vrhat další a další síly do boje o zákon, který podobně jako les Svíb v bitvě u Hradce Králové nemá žádnou strategickou hodnotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Michal Bok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…