Nebude premiérem, nebude ministrem, nepovede ČSSD... Experti představují možnou budoucnost Bohuslava Sobotky, pokud...

14.01.2017 11:40

POLITOLOGOVÉ „Ať si to Sobotka odpracuje sám. Kdo by probůh přebíral ČSSD? Zatím se neukazuje, že by tu byl někdo připravený, tak trošku sebevražedný pilot ochotný zariskovat a stočit let k úspěchu,“ říká k úvahám o stabilitě pozice Bohuslava Sobotky jako předsedy strany politolog Jan Kubáček. Nadcházející březnový sjezd ČSSD s největší pravděpodobností změnu na čele strany znamenat nebude, vše rozhodnou až parlamentní volby. „To, zda ČSSD bude mít premiéra, rozhodne o tom, zda Sobotka bude pokračovat v čele ČSSD,“ říká politolog Petr Sokol.

Nebude premiérem, nebude ministrem, nepovede ČSSD... Experti představují možnou budoucnost Bohuslava Sobotky, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka při svém úvodním projevu na 38. sjezdu ČSSD

Hádky v koalici, ve straně i s prezidentem, nedořešené kauzy, prohrané krajské volby... K tomu všemu ve srovnání s hnutím ANO velmi nepříjemná čísla volebních preferencí. I přes hospodářský růst, opatření směřující k navýšení penzí, mezd a příspěvků všeho druhu – napětí v ČSSD před březnovým sjezdem, který znamená i volbu vedení strany, evidentně stoupá. Ale hledá se skutečně už teď nový předseda? Podle politologa Jana Kubáčka ne. Jde jen o pouhé spekulace. „Projevuje se snaha udržet frakcionářské rozpolcení a snaha oslabit pozici předsedy. Pravdou je, že i ti, kteří by se případně cítili na to, že jednou předsedu Sobotku vystřídají, nepospíchají, protože vědí, že čas je na jejich straně. Nemají kam spěchat,“ říká k aktuální situaci ve straně politolog. „Kdo by probůh přebíral ČSSD před složitými volbami, ve velmi složité ekonomické situaci, kdy bude čelit soustavnému tlaku Andreje Babiše, kdy hrozí, že se objeví praní starého prádla, ať to bude OKD, eurodotace nebo záležitosti spojené se sociální politikou? Do toho se samozřejmě nikomu nechce. Myslím si, že dominantní úvahou v této chvíli je: „Nechť si to Bohuslav Sobotka v podstatě odpracuje sám a odpovědnost jde za ním,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

Fenomén Paroubek se opakovat nebude. Sobotka to má jisté

Na březnovém sjezdu se tak podle politologa s největší pravděpodobností nic nezmění. „Velmi by mě překvapilo, kdyby Bohuslav Sobotka pozici neobhájil. Muselo by dojít k nějakému flagrantnímu problému. Často je výměna nejen o tom, že má být někdo vyměněn, ale musí být za něj náhrada. A kuriózně se ukazuje, že je ČSSD v situaci, že pozici předsedy téměř nikdo nechce,“ uvedl Kubáček. Zároveň ale připomenul momenty z historie: „Podobná situace nastala snad ještě v horším rozpoložení ČSSD, když složitě končil Stanislav Gross a objevil se fenomén Jiří Paroubek. Aktivně si o to řekl, stranu zdynamizoval, rozhýbal a dokázal s ní velmi překvapit. Zatím se ale neukazuje, že by tu byl někdo připravený, tak trošku sebevražedný pilot ochotný zariskovat a stočit let k úspěchu,“ dodal. 

Vše bude záležet na výsledku sněmovních voleb

A jak dlouho Sobotka v pozici předsedy vydrží? To se rozsekne podle Kubáčka až po volbách. „Rozhodnutí se bude dělat až po výsledku sněmovních voleb, zda bude ČSSD ve vládě nebo mimo vládu, v jaké finanční kondici bude, jak se vyřeší kauza Altner, jak ji vyčerpá investice do volební kampaně,“ říká Kubáček. Sám příliš nepřipouští variantu, že by Sobotka vedl ČSSD i po podzimním hlasování. Jen se dle výsledků voleb bude hledat vhodný typ člověka nebo spíš krizového manažera. Typově pak může vyhovovat regionální politik, úspěšný starosta, hejtman nebo někdo z vlády, kdo bude odvážně rozhodovat nebo dělat i nepopulární opatření. A že se dnes spekuluje o jménech jako Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc? Všechno může být jinak a rok je dlouhá doba. „Ne každému se chce být Petrem Fialou v ČSSD, kdy přebere jen problémy a nevděčná rozhodnutí. Zajímavé bude sledovat, jak se bude dařit panu Birkemu jako volebnímu manažerovi, protože pokud by obstál, dobře kampaň vedl a udělal nečekaný výsledek, samozřejmě i jeho jméno může do debaty výrazně vstoupit. Ale znovu říkám, vše bude záležet na výsledku sněmovních voleb a na tom, zda skončí ČSSD v opozici nebo v koalici. Když debakl nebude tak velký, nebude se hledat dramaticky odlišný typ hráče. Pokud prohra bude velmi nepříjemná, bude se hledat antityp Bohuslava Sobotky,“ shrnul. 

A jaké jsou šance Sobotky, že „přežije“ volby a v čele strany setrvá dál? „V politice nikdy neříkejte nikdy. Tato varianta možná je, ale je méně reálná. Muselo by dojít k tomu, že by ČSSD zabodovala, její pozice by byla solidní, dokázala by zůstat ve vládě, v tu chvíli by Bohuslav Sobotka mohl zůstat v čele ČSSD.“ Jisté je ovšem to, že ČSSD čeká složité období. „Bude potřeba vyřešit spoustu věcí personálních, finančních i strategických. Strana teď není schopná řešit témata, která opravdu mezi lidmi jsou a neprošla si, v uvozovkách, jak se ve své době říkalo u ODS ‚léčbou Klausem‘, tak si ČSSD neprošla ‚léčbou Andrejem Babišem‘,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Kubáček. 

Sobotka jako ministr ve vládě Andreje Babiše? Sci-fi

Politolog Petr Sokol shrnul situaci předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky takto: „Pokud by Bohuslav Sobotka dovedl ČSSD do Strakovky hlavním vchodem a ČSSD obhájila post premiéra, nebude důvod k výměně. Pokud se to nepodaří, a teď záměrně nemluvím o vítězství ve volbách, ale o tom mít post premiéra, není velká šance, že by se pan Sobotka v čele strany udržel. Zatím v české polistopadové politice převládá praxe, kdy většinou premiéři, pokud post ztratí, v čele strany nepokračují. To, zda ČSSD bude mít premiéra, rozhodne o tom, zda Sobotka bude pokračovat v čele ČSSD.“

Sokol zároveň upozorňuje, že na politické scéně dochází k velkým posunům a je možné předpokládat, že vítězem voleb bude hnutí ANO, ale zda rozložení sil bude takové, že neumožní ČSSD sestavit vládu? To už je podle něj věštění z křišťálové koule. „Existuje pak ještě třetí varianta, kdyby ČSSD nebyla schopná sestavit vládu pod svým vedením a strana by pak pod nějakým nesobotkovským vedením uzavřela koalici s ANO. Bavíme-li se o budoucnosti předsedy ČSSD, představa, že by Bohumil Sobotka zasedal jako ministr ve vládě Andreje Babiše, je podle mě naprosto sci-fi.“

Sokol: „Premiér podle mého názoru prezidenta na své straně nikdy neměl“

Další věc, která může mít vliv snad i na pozici ČSSD po volbách, je vztah strany k Hradu. „Co se týče vztahů s prezidentem, přesto, že byly různé přeháňky a náznaky, tak za celé premiérování nebo vedení ČSSD by se nikdy vztahy s prezidentem nedaly označit jako dobré, spíš šlo občas o vyčkávání, kdy bude ten druhý slabší, aby se do něj dalo strčit. Premiér podle mého názoru prezidenta na své straně nikdy neměl. Na situaci pana premiéra je problematické, že dnes situace vypadá tak, že nejvřelejší vztahy jsou na lince ‚prezident – ministr financí‘, a to může sehrát roli i po volbách,“ myslí si Sokol.

Stejně jako Jan Kubáček se i Petr Sokol domnívá, že aktuální regionální výtky i volání po rezignaci hrát roli v podstatě nebudou, alespoň pokud jde o setrvání Sobotky v čele do voleb. „Kdybych si měl vsadit, řekl bych, že předseda Sobotka svou pozici obhájí. Složitě by jeho případný nástupce situaci vůči hnutí ANO v preferencích zvrátil. Kdyby chtěl někdo převzít na březnovém sjezdu ČSSD zodpovědnost, šel by do situace trochu připomínající politickou sebevraždu,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…