Nečasi, už jsi tam měl být. Premiér zatím odolává, na sever nechce

14.09.2011 20:59

POLITOLOGOVÉ Předseda vlády Petr Nečas dostal již několikáté otevřené pozvání od starostů Šluknovského výběžku, aby se přijel podívat do násilím zmítajících se koutů naší země. Premiér se však stále zdráhá a svůj příjezd odkládá.

Nečasi, už jsi tam měl být. Premiér zatím odolává, na sever nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ve Varnsdorfu

Bylo by to jen politické gesto nebo by Nečasova návštěva skutečně mohla posunout věci k lepšímu, a zmírnit tak napětí mezi tamními obyvateli?  Redakce ParlamentníchListů.cz se ptala politologů, zda jeho absence přináší či odnáší politické body.

Už v pondělí zaslali starostové Šluknovska premiéru Nečasovi otevřený dopis s pozváním, kde mimo jiné psali. "Vaše mlčení v nás vzbuzuje obavy, že naše problémy buď nechcete, nebo neumíte řešit, anebo v horším případě, že nemáte zájem je řešit," píší starostové v otevřeném dopise premiérovi.

Celý text dopisu:
Starostové Šluknovska: Pane premiére, pomozte! Vaše mlčení v nás vzbuzuje obavy

SLEDUJEME téma Šluknovsko
SLEDUJEME téma Romové

"Nemůžeme se ubránit dojmu, že Vám nezáleží ani na problémech starostů měst a obcí Šluknovského výběžku, ani na občanech tohoto státu, zejména těch, na které nedohlédnete z oken Strakovy akademie," stojí v textu výzvy pod níž je jsou podepsáni starosta Rumburku Jaroslav Sykáček, starosta Varnsdorfu Martin Louka, starostka Šluknova Eva Džumanová a starosta obce Jiřetín pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser.

Nečas se již v průběhu týdne k pozvání neutrálně vyjádřil, respektive si vzal čas na rozmyšlenou. "Kdy to udělám, nechte na mně. Nemyslím, že tím, že tam zajedu, se situace uklidní," uvedl pro HN Nečas.

Dále čtěte:
Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat

Není vidět ani slyšet

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd soudí, že vzhledem k závažnosti problému by se měl premiér na celém tématu více angažovat. "Všechna potenciálně účinná řešení jsou velmi nákladná a dlouhodobá, ale tím spíše by měl premiér být více vidět a slyšet," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Jen gesto

Jan Bureš z MPU na rozdíl od Josefa Mlejnka si nemyslí, že by výjezd premiéra, přinesl nějaké zklidnění situace. "Bylo by to jen gesto, které by nic nevyřešilo, podobně jako mítinky a veřejné debaty na místě," soudí Jan Bureš. Politolog nicméně soudí, že by premiér, potažmo celá vláda, měla sestavit komisi z nezávislých odborníků a nechat si sestavit hlubší analýzu celé problematiky.

"Ta zatím chybí. Ať požádají sociology, odborníky na menšiny a nechají si vypracovat ,,návod" jak věc řešit," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Bojí se zbytku ODS

Jiří Koubek z FFUK je toho názoru, že by se předseda vlády měl na Šluknovsku co nejdříve objevit. "Problém je ale v tom, že Nečas je slabý premiér a za nějaké viditelné angažování na celém problému by schytal kritiku z části ODS. Třeba od lidí jako je senátor Kubera, který nechodí pro ostrá slova daleko a nebojí se Nečase veřejně kritizovat," míní Koubek.

Už tam měl být

Také Zdeněk Zbořil, který ač pobývá za mořem, je toho názoru, že by se premiér měl bleskurychle na Šluknovsku objevit.

"Myslím si, že tam měl být hned první den, i když prozatím nepřináší řešení. Všechny strany by věděly, že se vláda snaží něco udělat, i když jí to zatím  nejde," soudí v reakci pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Podle něj by se také premiérova pozornost měla upřít směrem na využití, respektive přerozdělování dotací určených na "klidné soužití."

Psali jsme:
Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů
Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…