Nešťastní lidovci. Toto byste měli vědět při sledování boje o vládní křesla

16.12.2013 7:10

Lidovci nechtějí hrát ve vládě roli „užitečného idiota“, který udělá stafáž sociálním demokratům a hnutí ANO podporou vlády, ale pak už bude jen přehlíženým a trpěným levobočkem. Podle bývalého významného politika ODS Vlastimila Tlustého dvě větší strany vznikající koalice potřebují lidovce jen na jediné hlasování, a to je vyslovení důvěry. „A pak si budou hledat ad hoc partnery a lidovci už nebudou moci ovlivnit vůbec nic,“ řekl exministr financí ParlamentnímListům.cz. Politolog Petr Sokol potvrdil, že to se KDU-ČSL určitě může stát.

Nešťastní lidovci. Toto byste měli vědět při sledování boje o vládní křesla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

„A to je hlavní důvod, proč chtějí resort zemědělství, který může být blízký jejich voličům, mohou tam udělat něco, co jejich voliči budou považovat za pozitivní krok. Pro ně ta situace není jednoduchá, proto potřebují resorty, na kterých jsou schopni ukázat, jakou jsou politickou stranou,“ uvedl, proč se KDU-ČSL nechce smířit s resorty, které na ně po rozdělení křesel mezi sociální demokraty a ANO zbyly.

Na zdravotnictví si nikdo ostruhy nevyslouží

Podle původního návrhu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky mají lidovci dostat jen dvě ministerstva, a to kultury a zdravotnictví. „Jde o dva resorty, které nikdo nechce, kultura je tradičně považována za méně vlivné ministerstvo, a zdravotnictví je velmi problematický resort, většinou si tam ministři velké ostruhy nevyslouží. Chápu, že ta volba je z hlediska lidovců velmi špatná a příliš se jim nelíbí,“ sdělil Parlamentním listům politolog Petr Sokol.

„Nikdo nechce být ministrem zdravotnictví. To ukazuje, že samy koaliční strany a jejich lidé vědí, že situace, kterou vytvářejí, je neřešitelná,“ poukázal Vlastimil Tlustý na problémy, které vzniknou, až zdravotnictví přijde o příjmy z regulačních poplatků. Proto se nediví, že nikdo nechce být tím, který bude národu z pozice ministra oznamovat, že je prohlubován deficit ve zdravotnictví a že není odkud to zaplatit.

Třeba k výměně mezi ČSSD a lidovci dojde

Celostátní výbor strany zaúkoloval v neděli svého šéfa Pavla Bělobrádka, aby při jednání o vládě důrazně žádal pro stranu Ministerstvo zemědělství, které si zatím nárokují sociální demokraté. „Je to naše výrazná priorita,“ potvrdil Bělobrádek, který je horkým kandidátem do křesla ministra zemědělství. Ale není vyloučeno, že k výměně resortů nakonec dojde, protože na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD se ozvala výzva, že by sociální demokraté měli usilovat o zdravotnictví.

Je tradicí, že menší strany dostávají víc, než jim přísluší podle volebního výsledku

Lidovci neustoupili ani z požadavku tří křesel ve vládě. „Tento požadavek je adekvátní volebnímu výsledku, navíc v minulosti politické strany, které byly malými členy vládní koalice, měly většinou ještě větší zastoupení ve vládě,“ poukázal na zvyklosti Petr Sokol. Dodal, že už se u nás stalo tradicí, že menší strany jsou ve vládě „nadreprezentovány“. „Nedivím se, že lidovci mají požadavek tří křesel,“ uvedl politolog. Lidovci mohou při jednání licitovat, buď tři resorty, nebo vicepremiéra a dva resorty, ale z toho jeden by musel být významnější.

Ke krizi při jednání o rozdělení resortů může mezi stranami dojít

Politolog nevyloučil, že pokud nebude ochotna sociální demokracie požadavku lidovců ustoupit, může nastat krize. „I když se říká, že nejdůležitější ve vládní koalici je programová shoda, není to úplně pravda. V programu jde o něco dlouhodobého, kdy si mohou politici myslet, že se některé věci ještě mohou vyjednat, že mohou s některými volebními prioritami své strany později uspět. Ale rozdělení resortů je teď hned, všechny požadavky se musí tedy dát hned na stůl, což může přinést větší výbušnost než dohadování o programu,“ soudí Sokol. Sice nemyslí, že by to vznikající koalici rozbilo, ale připouští, že se jednání o vládě mohou zadrhnout a strany se ještě jednou budou muset vrátit k jednacímu stolu. „Takovou krizi si dokážu představit,“ potvrdil.

Babiš by se nezříkal spolupráce s Úsvitem, ale ČSSD dává přednost lidovcům

Hnutí ANO se nelíbí, že se lidovci nespokojí s nabídkou, kterou dostaly. „Myslíme si, že KDU-ČSL má nárok na dva resorty. Vadí mi tradice, že nejmenší určuje pravidla hry. Můžeme se bavit o menšinové vládě, vždy je lepší, když se dohadují dva,“ prohlásil před víkendem šéf hnutí Andrej Babiš, který byl neústupný ve svém požadavku na Ministerstvo financí pro ANO: I když se on i další představitelé hnutí snaží tlačit lidovce do kouta hrozbami, že se bez nich budoucí vláda může obejít, protože podporu KDU-ČSL ochotně nahradí Úsvitem Tomio Okamury, politolog nevěří, že by k tomu došlo. „Bohuslav Sobotka kvůli své vnitrostranické pozici musí udělat všechno pro to, aby se vláda sestavila, proto bude pravděpodobně ochotný k ústupkům,“ konstatoval. Podle něj sociální demokraté dalšího partnera, s kterým by byli schopni sestavovat vládu, nemají. „Andrej Babiš by se očividně neodříkal spolupráce s hnutím Úsvit Tomio Okamury, které sociální demokraté vnímají jako krajně pravicové, takže by si s ním spolupráci asi nedokázali představit. I z toho důvodu je pro ČSSD daleko výhodnější se dohodnout s lidovci,“ vysvětlil politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…