Nešťastný komentátor Hvížďala už ví, co nastane za Babiše a Sobotky i co nás čeká se Zemanem

26.11.2013 14:15

Budoucí koalice neslibuje z pohledu politického komentátora Karla Hvížďaly příliš idylické časy. ČSSD je jeden velký otazník a hnutí ANO je výtahem k moci, do něhož nastoupili lidé s rozdílnými očekáváními. Zamýšlí se i nad lustračním zákonem ve světle letošních volebních výsledků a nad prezidentem Milošem Zemanem, jehož mocenské ambice neutlumily ani dva poslední nezdary.

Nešťastný komentátor Hvížďala už ví, co nastane za Babiše a Sobotky i co nás čeká se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Andrej Babiš ve sněmovně (uprostřed)

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Vyjednávací týmy čím dál víc přibližují chvíli, kdy se moci v zemi ujmou Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš, kteří díky volebním výsledkům ČSSD a hnutí ANO disponují v tuto chvíli celkem 97 poslaneckými mandáty. Potřebnou nadpoloviční většinu jim má dodat KDU-ČSL, která je při dohadování o společném vládnutí svými budoucími koaličními partnery skoro až opomíjena, jako by její ochota s nimi spolupracovat měla být něčím samozřejmým.

Po více než třech letech Nečasovy vlády, které se vyznačovaly naprostým odtržením politických špiček od požadavků i zájmů veřejnosti, což vyústilo v rostoucí napětí a naštvanost ve společnosti, se řízení státu ujmou politici, kteří se hájením zájmů obyčejných lidí často zaklínají. Ale dokud nepodepíšou koaliční smlouvu, nelze podle politického komentátora Karla Hvížďaly odhadovat, co nás s těmito třemi stranami v nejbližších letech čeká.

ČSSD je jeden velký otazník a k tomu výtah k moci jménem ANO

„Já se spíš bojím, že očekávání s nimi spojovaná budou velká a nepodaří se je naplnit. Navíc rozhádanost uvnitř sociální demokracie po nějakém období klidu bude pokračovat, protože ty investice – i finanční – pana Haška do jeho pozice byly tak velké, že se obávám, že k žádnému trvalému míru nedojde. Pro mě je proto v rámci pravděpodobné budoucí koalice ČSSD jeden velký otazník,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz novinář Karel Hvížďala.

A sociální demokracie nebude jediným subjektem, který bude znejisťovat politickou scénu. „Vedle ČSSD se za nevyzpytatelné musí považovat i hnutí ANO, protože do něj ti lidé nastoupili jako do výtahu k moci. Jsou to ale rozdílní lidé, kteří mají zřejmě i rozdílná očekávání, takže se vůbec nedá usuzovat, jak se bude hnutí ANO profilovat. Neznámých v téhle koalici, která se na první pohled zdá za dané situace jediná přijatelná, je proto moc a těžko lze o ní něco předvídat,“ s rozpaky pohlíží na rodící se trojkoalici Karel Hvížďala.

Předseda ANO si uvědomil, že vlastnictví médií může být problém

Dosud nepoznaným prvkem pro nás všechny je skutečnost, že jedním z klíčových politiků v budoucí koalici bude druhý nejbohatší občan v zemi Andrej Babiš, který už vlastní několik významných deníků v čele s MF Dnes, několik zpravodajských serverů včetně iDnes.cz, jen krůček mu chybí k získání nejposlouchanějšího rádia v Česku, Rádia Impuls, a navíc je předsedou strany, která už už sahala po vítězství v nedávných předčasných volbách.

„Těch nebezpečí z toho pramenících je moc, ale těžko odhadnout, jak to dopadne. Podle mého si to pan Babiš už také začal uvědomovat, a proto mluví o tom, že z toho udělá akciovku, aby se zase odstřihl a byl jenom minoritním majitelem těch médií. Obávám se však, že se to tak snadno nepovede, protože ty akcie nebudou v současné době tak snadno prodejné,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Kdyby politici nezablokovali služební zákon, lustrační už by tu nebyl

Sám je autorem etického kodexu, který vytvořil poté, co Andrej Babiš koupil vydavatelství MAFRA, do něhož patří významné deníky MF Dnes a Lidové noviny či zpravodajský server iDnes.cz. „Já jsem to nepsal pro pana Babiše, ale pro vydavatelství. Jde o vydavatelský kodex, který má regulovat vztahy mezi majitelem vydavatelství a samotnými médii,“ upřesňuje Karel Hvížďala s tím, že nezáleží na něm jako na tvůrci kodexu, jestli bude někdy ze strany Andreje Babiše docházet ke zneužívání své pozice v těchto médiích.

S Andrejem Babišem a jednáním o koalici souvisí i výrok předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že lustrační zákon ztratil po 24 letech své opodstatnění. „To je samozřejmě divné, když to říkají politici, kteří zablokovali služební zákon. Pokud by totiž splnili to, co jim bylo doporučeno, tak by už dávno lustrační zákon nemusel existovat. Vždyť měl být dočasným opatřením do doby, než bude služební zákon účinný. Za tenhle stav jsou zodpovědní politici,“ tvrdí Karel Hvížďala.

Volby mají vyšší právní sílu a lidé poslali lustrační zákon k ledu

Navíc poukazuje na to, že lustrační zákon pozbyl smysl i letošními předčasnými volbami, v nichž tak výrazně uspělo hnutí ANO. Přitom voliči o jeho předsedovi Andreji Babišovi museli vědět, že nemá šanci čisté lustrační osvědčení získat. „Voličům to nevadí, ti lustrační zákon nerespektují, jak ukázaly volby. V tomto směru je to přežitek, protože i podle anglosaského práva jsou volby nejvíc. V okamžiku, kdy to lid nerespektuje, tak pak takový zákon nemá funkci. Volby mají vyšší právní sílu,“ vysvětluje politický komentátor.

Vyjednávání o vládě minimalizovalo roli prezidenta Miloše Zemana, což je způsobeno jak výsledkem voleb, tak i tím, jak se vyvinula situace ve vedení sociální demokracie. „Ale já si myslím, že jeho mocenské ambice utlumeny nebudou, protože on nikdy necouvá. Tím, že nebylo možné uskutečnit koalici ČSSD a SPOZ, se mu ta situace o něco zkomplikovala, ale to je tak všechno,“ konstatuje k mocenské pozici hlavy státu Karel Hvížďala.

Prezident už se jako šachista zamýšlí nad dalším tahem

Je přesvědčen o tom, že se Miloš Zeman bude minimálně pokoušet o to, aby nadále zůstal silným politickým hráčem. „Vždyť takového ho známe, tam není žádné velké tajemství. Pokud mu to nezkomplikuje nějaká nemoc, tak se bude určitě chovat pořád stejně. Teď byl upozaděný těmi zdravotními potížemi, ale především zaskočený, protože mu nevyšel ten zmíněný záměr. Ale určitě se připravuje na nějaké další kroky. Vnitřně bych to cítil tak, že se jako šachista zamýšlí nad dalším tahem,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…