ODS může zase vyhrávat volby. A pomůže jí k tomu Babiš. Expert vidí její šanci v „příběhu hokynářovy dcery“

16.01.2016 10:35

POLITOLOGOVÉ Občanská demokratická strana už se začíná stávat pro voliče zase přijatelnou stranou, která může v budoucnu vyhrávat volby. „Ukazuje se, že v pravicovém spektru se neobjevil nikdo, kdo by ODS zastínil nebo převzal štafetu ODS,“ prohlásil před víkendovým kongresem ODS politolog Jan Kubáček ke stále se zlepšující kondici konzervativní strany.

ODS může zase vyhrávat volby. A pomůže jí k tomu Babiš. Expert vidí její šanci v „příběhu hokynářovy dcery“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádný kongres ODS. Zabýval se mimo jiné programem strany

Ukázalo se, že ODS je v tomto ohledu houževnatý hráč, kterému se díky dlouhodobým tématům i razantní obměně zejména v personě předsedy Petra Fialy podařilo udržet pevné a stabilní jádro voličů. „A někteří voliči, kteří se nadchli pro Andreje Babiše nebo jiné alternativy, nebo kteří při posledních volbách, aby potrestali minulé chování ODS, zůstali doma, se postupně začínají do táborů voličů ODS vracet,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog. Ta cesta bude podle něj pomalá, tak to podle něj bývá, protože dobrá pověst se ztrácí rychle, ale nabírá se těžce, pomalu a pozvolna, mnohonásobně déle. „Ale ta perspektiva tady je,“ dává velké naděje občanským demokratům, že se v budoucnu mohou stát znovu stranou, která vyhrává volby.

O volbě nového vedení se bude rozhodovat na 27. kongresu ODS o tomto víkendu v Ostravě. Téměř jistě bude znovu zvolen dosavadní předseda profesor Petr Fiala, který je jediným kandidátem, získal nominace do čela strany ve všech 14 regionech. „Počítám, že sjezd nebude o předsedovi, ten je jasný a nerýsuje se zatím nikdo lepší,“ konstatuje Jan Kubáček. Podle něj sedí přirovnání jednoho senátora ODS, že profesor Fiala je dobrý převozník pro složitou dobu, kdy je ne zrovna dobré počasí. „To považuji za velmi trefné,“ souhlasí.

Ale bude podle něj zajímavé sledovat duel mezi pražskou zastupitelkou Alexandrou Udženijou, bojovnicí proti elektronické evidenci tržeb, a dosavadním prvním místopředsedou, europoslancem Janem Zahradilem, i stávajícími místopředsedy a starostkou Obrnic Drahomírou Miklošovou, která za integraci Romů získala i ocenění od Rady Evropy. „Právě ta je ukázkou, jak jde dělat pravicovou politiku v nepříznivém prostředí a složité situaci, protože v době, kdy se stala starostkou, byly Obrnice ve velmi nezáviděníhodné situaci, řešila problémy s budoucností města v Ústeckém kraji, tedy regionu, který zrovna neprožívá ekonomické úspěchy. Přesto se prosadila, dokázala město zklidnit a dát mu perspektivu,“ ocenil Kubáček.

Léčba Babišem

Podle politologa se bude muset ODS snažit popularizovat, zlidovět pravicovou politiku, najít shodná témata s většinovou společností. „Je to taková nucená léčba Babišem. ODS se bude muset vrátit k tomu, co zkoušela už za Václava Klause, musí mít zkrátka jednoduché, jasné, srozumitelné symboly, musí se pokusit o tematické zplebejštění pravicové politiky. Ukazuje se to zejména na TOP 09, že v momentě, kdy hodnoty, pravicovost a jasná srozumitelná pravicová politika nesouzní s většinovým myšlením, tak to nefunguje. Strana pak zůstává salonní, uzavřená,“ vysvětlil Kubáček. Je to podle něj podobná zkušenost, k níž dospěli už britští konzervativci s Margaret Thatcherovou.

„Tehdy hledali osobnosti, jednoduchý recept, který popíše smysl pravicové politiky. A Thatcherová jako dcera hokynáře zosobňovala to, co znamená život, kariéra, svoboda, bezpečí, že jako pověstný krámek musí podobně fungovat stát a společnost,“ uvedl politolog. Proto počítá s tím, že na jednotlivé funkce místopředsedů v ODS se bude hledat podobný hokynářský příběh, takové jednoduché, srozumitelné a uvěřitelné patero či desatero hodnot a aktuální nabídky pravicové politiky. „Myslím si, že bude snaha dát ODS novou energii, aby se po boku profesora Fialy objevily nové tváře, které by trochu shodily ten přílišný akademický pel ODS a které by na své dosavadní kariéře, svých zkušenostech a civilním jazykem demonstrovaly lidovou pravicovost, ten ‚příběh dcery hokynáře‘,“ soudí, že ODS půjde podobnou cestou jako v minulosti britští konzervativci.

Je ale ODS, doposud strana sebevědomých a ctižádostivých mužů, která nikdy neměla ženy ve vedení s jedinou výjimkou Miroslavy Němcové, připravena se otevřít ženám podobně jako jiné politické partaje? Politolog Kubáček říká, že bezesporu ano. „Jen je třeba, aby to byly ženy s vlastním příběhem, které se dokáží prosadit, říci si své, a které dokáží sebevědomě prezentovat své cíle. Prostě aby to nebyly ženy do počtu, nebo ženy, které používají ideologická klišé,“ vysvětlil politolog. Ale otevřít strany ženám je podle něj dáno i vývojem.

„V politice obecně je mnohem více žen, dnes už to není ani bonus a odlišnost, je to základní výbava jakékoli politické strany, která chce mít perspektivu. A je to také signál ženám voličkám, které jsou velmi důležitou a vlivnou politickou skupinou, proto určitě dam přibude,“ je přesvědčen, že i konzervativní strana půjde s proudem. I když zároveň očekává odlišnost v tom, že delegáti kongresu v Ostravě budou dávat důraz na to, aby byly zvoleny ženy, které dokáží důvěryhodně, civilně vystupovat vůči voličům. „Nebude to tedy nástěnka žen do počtu, což se trochu zvrhlo na sjezdu TOP 09, kde to čišelo taktikou, že když má Babiš hodně žen ve vedení strany jen z titulu toho, aby mohl říci, kolik má žen, ale nepouští je ke slovu ani do vedení a vydělává na jejich řevnivosti, uděláme to také tak. Trochu Miroslava Kalouska podezírám z něčeho podobného: že vychází z toho, že je marketingově taktické mít ženy vepředu, navíc je u nich jistota, že se škorpí mezi sebou, a pak má předseda neomezený vliv na chod strany,“ poukazuje na situaci v TOP 09, která si na svém sněmu zvolila do vedení strany tři ženy.

Ženy nejen na okrasu

Splňují kandidátky do vedení ODS tato kritéria? Nebudou „dělat“ ve vedení jen ženy? Jan Kubáček je přesvědčen, že kritéria, o kterých mluvil, obě dvě splňují. „Obě jsou charakteristické tím, že mají něco za sebou, mají výraznou pověst a vliv v komunální politice, mají svá témata, dokáží zacílit na to prostředí, které je pro ODS klíčové,“ soudí politolog. Poukazuje na to, že Alexandra Udženija se zaměřuje na sebevědomé, aktivní městské ženy, naopak starostka Obrnic má zase obrovskou výhodu, že dokáže oslovit a pojmenovat témata starostek a starostů menších měst, které mají limitovaný rozpočet, co si nezařídí sami, to nemají. „Nehledě na to, že trpí obrovskou byrokracií a šikanou ze strany státu, a to může být pro ODS atraktivní téma. Už z titulu toho, že se tím vymezuje proti socialistickému premiérovi a monopolistickému ministru financí,“ uvedl Jan Kubáček.

Není vyloučeno, že obě komunální političky mají šanci uspět, protože současní členové vedení strany s výjimkou předsedy a prvního místopředsedy nebyli příliš viditelní. Dosavadní řadoví místopředsedové – starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka, senátor Miloš Vystrčil, europoslanec Evžen Tošenovský a poslanec Martin Novotný budou své pozice obhajovat. „Jde o politiky, kteří byli aktivní v minulosti v politice regionální nebo evropské, dařilo se jim pracovat s určitými tématy, pak úplně zapadli. Prostor do médií je v případě ODS limitovaný preferencemi, některé listy preferují své majitele a nepřipouštějí opoziční hlas. Ale oni nenašli příliš vlastních témat, ani se nějakým zásadním tématem neprofilovali,“ míní politolog.

Zůstali tak podle něj v pozadí, neodlišovali se od svého předsedy, neměli sice moc příležitosti, ani ji moc nevyužívali. „Vyjma Zahradila, který je v Evropském parlamentu, jde většinou o poslance, nevyužili ani možnosti, aby se stali nositeli zajímavých návrhů zákonů nebo aby se více vymezovali vůči vládě,“ dodává. Nominaci do vedení dostal i další nepříliš viditelný poslanec Adolf Beznoska. Politolog míní, že teď ODS vsadí na to, že by příležitost mohly dostat ženy a že by mohly začít komunikovat na regionální a místní úrovni. Navíc upozornil na to, že před důležitými krajskými volbami to má obzvláště význam, protože spokojenost na místní úrovni ovlivňuje často i krajskou i celostátní preferenci.

Jak ODS uspěje, bude podle politologa záležet na tom, jaká další témata si vedle migrace a podnikání vytáhnou. Měla by být důležitá, související se životním stylem a potřebami české veřejnosti a českých domácností. „Dá se říci, že ODS má přece jen hlubší hodnotový rámec, že se ztotožnila s tématy, jako je určitá euroskepse, kritičnost vůči vnějšímu prostředí, a ukazuje se, že to voliči vnímají,“ poznamenal Kubáček. Češi mají prý problém – a dávají to najevo v klesajících preferencích a slábnoucí podpoře TOP 09 – s euronadšenectvím, eurohujerským a eurofederalistickým přístupem. „Ale to ODS nestačí, protože pro české voliče je sice zahraniční politika nezanedbatelná, ale není klíčová. ODS si tedy bude muset najít další témata a bude se muset soustředit na udržení kvality života a bezpečnosti českého občana,“ je si jist politolog, že to je jediná možnost, jak si najde strana znovu cestu k většímu počtu voličů. Dnes v průzkumech volebních preferencí ODS překračuje desetiprocentní hranici podpory, což je o několik procent víc než v posledních sněmovních volbách.

Největšími konkurenty na politické scéně nejsou podle politologa TOP 09 nebo Svobodní, kteří se spojili se Stranou soukromníků, ani jiná pravicová nebo středopravá uskupení, ale paradoxně hnutí ANO. „Tam je stále největší tábor bývalých voličů ODS a latentních a potencionálních voličů ODS. Pokud chce ODS nejen přežít, ale růst a vzkvétat a znovu se stávat premiérskou stranou, musí najít recept na Andreje Babiše, na jeho způsob vyjadřování, na jeho způsob dělání politiky. Soupeřem ani tématem pro ODS není až tak TOP 09, Miloš Zeman, různé novodobé občanské demokratické strany, dokonce ani Václav Klaus nebo odpadlíci z ODS, ale je to Andrej Babiš,“ potvrzuje Jan Kubáček. ODS tedy musí nacházet témata a dostávat je mezi voliče i v určité mediální blokádě, a tím se vymezit vůči Andreji Babišovi. Jen tak mu může přebrat dynamiku i část voličů.

Krajské volby budou strategické

Lakmusovým papírkem, jak si strany stojí, budou krajské volby letos na podzim. „Krajské volby budou pro ODS strategické,“ potvrzuje politolog. Jednak krajská politika je jedinečná škola, výchovné prostředí pro další generaci politiků a budoucnost ODS obecně. Strana si tam vychovávala takový střední management. Kraje jsou podle Kubáčka atraktivní, protože jsou na půli cesty mezi obecní, lokální a univerzální, celostátní politikou. „Má od každého něco, dá se tam pracovat s regionálním patriotismem, ale na druhou stranu už jsou tam velká témata, která mají přesah a pro voliče jsou hodně důležitá, jako je sociální oblast, zdravotnictví, školství, doprava,“ vysvětluje, že krajská úroveň je alfou a omegou pro všechny politické strany.

„Krajské volby nám dají zprávu, v jakém stavu, v jakém povědomí jsou u voličů ODS, TOP 09 nebo vyzyvatelské skupiny – Svobodní a soukromníci, jak se daří Andreji Babišovi a zda je stále po několikaletém působení v politice atraktivní pro voliče,“ míní. „Pro ODS je to zase šance otestovat určitý způsob komunikace, nové tváře, dostat se do krajských rad a začít určovat vyšší politiku, vnášet některá témata do veřejného prostoru. A je to důležité i pro stranickou pokladnu, protože za krajské mandáty už přicházejí straně peníze. Když ODS dopadne dobře, bude to pro ni vhodná příležitost nastartovat mobilizační kampaň vůči stávající vládě a odlákat voliče hnutí ANO,“ shrnul Jan Kubáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…