ODS nám prý ukáže bílý plášť. Politolog hodnotí kampaň v hlavním městě

25.08.2014 13:44

POLITOLOGOVÉ Jako naprosto nepochopitelně mrtvou vidí politolog Jan Kubáček kampaň před komunálními volbami v Praze. Tradičně nejsledovanější komunální obvod v zemi, jenž zásadně ovlivňuje i celostátní politiku, je podle něj letos bez zájmu kandidátů, kteří jako kdyby čekali, až se jim voliči vrátí z dovolené. Jak ale poznamenává - dvacet současně vedených kampaní se vzájemně vyruší.

ODS nám prý ukáže bílý plášť. Politolog hodnotí kampaň v hlavním městě
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

„Okurková sezona“ podle něj v metropoli vládne i ve srovnání s předcházejícími komunálními kampaněmi. Při nich již touto dobou byla artikulována témata, veřejně se prezentovali lídři kandidátek a probíhaly předvolební akce, byť přizpůsobené prázdninovému režimu.

Kubáčka velmi překvapuje například pasivita hnutí ANO, které takřka vůbec neprezentuje svou lídryni kandidátky Adrianu Krnáčovou. „Mně přijde, jak kdyby měli veškerý marketing připravený na kandidaturu Jana Kasla, a teď nevědí, co vlastně dělat,“ říká politolog. Přitom právě Babišovo hnutí podle něj má před pražskými voliči co napravovat, poté, co několikrát vyměnilo lídra kandidátky a stalo se naprosto nesozumitelným. Přesto se nyní zdá, že „nic nedělá“, neartikuluje žádná komunální témata. Kubáček si myslí, že ANO čeká na kampaně ostatních velkých stran, aby na ně mohlo reagovat, ale to se mu může nevyplatit.

„Vypadá to, jakoby všechny strany čekaly, až se jim voliči vrátí z dovolené, ale to se může vymstít. Když vám totiž začne kampaň současně dvacet subjektů, tak se navzájem vyruší a nepomůže to nikomu,“ myslí si.

Mírnou výhodu v tomto mají čtyři největší strany, jejichž kandidáti jsou sledováni průběžně. Hnutí ANO díky tomu, že peripetie se sestavováním jeho kandidátky sledovala i celostátní média, a ODS, TOP 09 a ČSSD díky celorepublikové známosti svých kandidátů. Ostatní strany mohou ale prý mít velký problém.

Kubáčka zejména překvapilo, jak málo se prezentuje tzv. „Trojkoalice pro Pražany“. Seskupení lidovců, Starostů a zelených by mohlo mít šanci na velmi slušný výsledek, ovšem veškerá jeho kampaň sestává z několika plakátů, a seskupení podle něj ani nedokázalo veřejnosti pořádně představit svého lídra kandidátky.

Dlouho to podle něj vypadalo, že čestnou výjimkou bude hnutí Pro Prahu vedené Zbyňkem Passerem. Ambiciózní subjekt, podporovaný lídrovým bratrem, který je úspěšným developerem, dokázal již v květnu a červnu zajímavým způsobem prezentovat řešení některých komunálních problémů, zejména bezpečnosti. Nyní však podle Kubáčka ustrnul a ačkoliv jsou plakáty s usměvavým lídrem a logem ve tvaru srdce vidět po celém hlavním městě, prezentace řešení problémů pokulhává.

Příčiny mdlé prezentace jsou podle politologa zřejmé. „Strany nemají peníze,“ říká na rovinu s tím, že opulentní kampaně předcházejících let jsou nejspíš minulostí. Dalším faktorem, který mohl podle něj průběh kampaně ovlivnit, je fakt, že obecní volby jsou letos o něco dříve, takže se kampaň posunula více do času prázdnin. To by však podle něj neměl být pro strany problém, naopak by to mohla být spíše šance oslovit voliče v jejich „prázdninovém“ prostředí - třeba na plovárnách, nebo na sportovních akcích.

Ani velké strany by však podle Kubáčka neměly podléhat iluzi, že jim krátká a intenzivní kampaň před volbami zajistí úspěch. Doposud podle něj agitaci začala vlastně jen ČSSD, která zjevně staví i komunální kampaň na prezentaci úspěchů Sobotkovy vlády, o čemž svědčí zejména plakáty se sloganem „splněno“.

Kubáček je překvapen, že ČSSD a ODS, dva otřesení hegemoni politické scény, doposud v kampani nevyužily „fenoménu bílého pláště“. „Oba jejich lídři jsou lékaři, což je tradičně respektované povolání, vyvolávající dojem důvěryhodnosti. A čekám to zejména od ODS, že nám ukáže docenta Svobodu v plášti, protože u této strany je právě důvěryhodnost dost otřesena,“ říká Kubáček.

Ten očekává, že strany v brzké budoucnosti začnou prezentovat zásadní komunální témata, kterými by mohly své voliče oslovit. Za hlavní téma těchto voleb politolog považuje bezpečnost ve městě. Samozřejmě bude důležitým tématem rozvoj města, které se ale podle něj roztříští do debaty o jednotlivých projektech, jež se budou řešit spíše na úrovni městských obvodů. Tam prozatím vládnou taková témata jako například lanovka nad Prahou 5, což je téma, které se podařilo v tomto obvodu nastolit jednomu z kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…