Občané, proč ještě věříte Klausovi? Údiv odborníků nad slovy o odposleších

28.03.2012 6:56

POLITOLOGOVÉ Občané nedůvěřují Klausovi a jeho kontroverzním názorům, ale prezidentskému úřadu. Podpora ve věci lobbistických kontaktů Pavla Béma se dá od jeho ochránce čekat, může ale přinést pokles prezidentovy popularity. Přední čeští politologové pro ParlamentníListy.cz okomentovali výroky hlavy státu v souvislosti s odposlechy exprimátora Béma a Romana Janouška.

Občané, proč ještě věříte Klausovi? Údiv odborníků nad slovy o odposleších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Dalo se to čekat. Ostatně jako vždy, když se v Česku v poslední době odhalí nestandartní chování lidí, ke kterým má prezident blízko. Václav Klaus opět kritizoval odposlechy, jejichž zveřejňování prý ničí demokracii. "Mě na tom trápí něco úplně jiného. Já prostě naprosto nechápu, jak je možné, aby se kdesi u nás mezi jakýmisi bezpečnostními složkami, politiky, médii několik let pohybovaly takovéto osobní věci, kterými jsou odposlechy telefonů. Odposlechy jsou strašlivě nešťastná věc, která ničí naši demokracii," uvedl Klaus pro iDNES.cz. Zda jsou odposlechy pravé, či pozměněné, považuje prezident za druhotné. České politology tím sice nepřekvapil, ale rozhodně nepotěšil.

Odposlechy nelze zpochybňovat, mapují praktiky nebezpečné pro demokracii

"Bém byl vždy Klausův mazánek. Dlouhá léta jej podporoval a chránil. Na první pohled není z Klausova vyjádření cítit snaha chránit demokracii, ale pomoci bývalému primátorovi," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek. Nicméně souhlasí s Klausem v jedné věci -  nelze ověřit, zda jsou materiály úplné a kdo jiný ještě může na nahrávkách hovořit. "Aféry, které vznikly v poslední době, měly podobný scénář, kdy někdo něco účelově vypustí do médií. Hovorů mezi Bémem a Janouškem musí být hodiny a my známe sotva pár minut. I přesto ale nelze odposlechy zpochybňovat," uvedl Mlejnek.

Nebezpečím pro demokracii je také podle Mlejnka obsah těchto nahrávek. „Nepochybuji o tom, že je Václav Klaus četl, pouze na veřejnosti říká, že nikoliv. A říká to proto, poněvadž obsah nahrávek "masakruje" jeho dlouholeté nejbližší politické spojence, a prezident se tak snaží alespoň omezit škody, způsobené touto "bombou".

Klaus už je prý dlouho odtržen od reality

"Chování prezidenta Klause už je dlouhodobě neakceptovatelné. Asi si neuvědomuje, jak právě tyto věci, které předvedli Pavel Bém a Roman Janoušek v plné nahotě, jsou nebezpečné pro demokracii. Je pro ni naopak mimořádně prospěšné takové odposlechy zveřejnit. Pokud si prezident neuvědomuje, jaké nesmírné riziko praktiky lobbistů představují, ukazuje to jednoznačně na jeho odtrženost od reality," říká politolog Jan Bureš s tím, že pro tuto variantu hovoří Klausův příliš dlouhý pobyt v politice. "Další ze signálů, že by už měl skončit," poznamenal dále politolog.

Prezident vstoupil do posledního roku svého druhého funkčního období a to může být podle Pavla Kopeckého důvodem k tomu, že stále více ztrácí zábrany. „Poslední dobou až nesmyslnými výroky brání své - z různých příčin - spřízněné politiky, jejichž naprostá nepoctivost byla veřejným tajemstvím, ale teprve konflikty v zákulisí změnily vážná podezření na podezření hraničící s jistotou,“ naráží Kopecký především na Víta Bártu, Pavla Béma i exministra Pavla Drobila. Hlavě státu se při „obraně“ obsahu není prý co divit. „Vždyť pouze hájí vlastní odkaz. A aby absurdit nebylo málo, možná by si měli mnozí nespokojenci s korupcí a špatnými mravy v naší zemi ujasnit, nenáležejí-li do skupiny, co Václava Klause shledává "dobrou autoritou pro občany?" táže se Kopecký.

Anketa

Zná podle vás Klaus obsah nahrávek?

4%
hlasovalo: 1837 lidí

Ústav pro výzkum období zločinné transformace

Paralelu s minulostí v negativním kontextu připomněl Klausovi Zdeněk Zbořil, který jindy prezidenta většinou hájí.  „Nechce se mi věřit, že by nám pan prezident chtěl připomínat to, co dobře známe už z roku 1977: Charta 77 byla také velkým nebezpečím, a také se nesměla číst. Samozřejmě odposlechy nejsou ozdobou demokracie, ale tento režim  přece vznikl díky komplotu, jehož významnou součástí byl lustrační zákon. Když mohly posloužit záznamy StB k občanské likvidaci tehdy, proč se divíme, že záznamy BIS slouží témuž dnes,“ táže se pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Podle něj by nebylo od věci zřídit nějaký Ústav pro výzkum období zločinné transformace. “Samozřejmě si myslím, že důležitý je obsah a nikoli forma zveřejnění. Jaképak tajnosti, když chceme být demokraty,“ hodnotí politolog.

Nad propastí

Jiří Koubek nechce udílet panu prezidentovi rady, co by si měl přečíst - už proto, že přečíst je jedna věc, a pochopit druhá. Zčásti dokonce s Klausovými slovy souhlasí. "Ta situace kolem nahrávek je opravdu nebezpečím pro demokracii. Ale v úplně jiném smyslu, než jak to asi pan prezident myslí. Propojení světa politiky a velkého byznysu u nás dorostlo takových rozměrů, že balancujeme na samém okraji propasti." 

Podle Miroslava Mareše někdy může být zveřejnění obdobných nahrávek až reakcí na to, že se jejich obsahem řádně nezabývají příslušné demokraticky ustavené orgány, a pak jejich zveřejnění může být pomocí pro demokracii. Druhým problémem je pak podle politologa skutečnost, proč a kým jsou nahrávky poskytnuty ke zveřejnění právě nyní. „Komu přesně mají sloužit, jsou motivovány jen snahou pomoci demokracii, nebo i někomu jinému? Myslím si ale, že v současném stádiu aféry by i prezident Klaus měl podporovat, aby se současná podezření vůči Bémovi potvrdila či vyvrátila a k tomu je třeba znát i kompletní a nesestříhaný obsah odposlechů a jejích zasazení do reálného dění na pražské radnici.“ radí politolog hlavě státu.

Neexistuje populární Klaus, jen přirozený respekt k prezidentovi

Politologové také odpovídali na otázku, proč že je vlastně Klaus u veřejnosti tak populární. Dokazuje to i poslední průzkum veřejného mínění, který v úterý zveřejnilo CVVM. Klausovi podle něj důvěřuje 49 procent občanů, nad čtyřicítku se kromě něj dostal jen ústavní soudce Pavel Rychetský.

"Tomu naprosto nerozumím. Klausova popularita kolísá jen mírně v momentě, kdy vypustí z úst opravdu hodně kontroverzní věc. Chybu spatřuji ve společnosti, která si stále ještě neuvědomuje, že to, co Klaus říká, je chyba. samozřejmě část lidí ocení fakt, že Klaus nekope do mrtvol a podrží kamaráda. Ale to je přeci z principu špatně, takové chování, byť ukazuje na názorovou stálost, je odsouzeníhodné," upozorňuje ParlamentníListy.cz Bureš a dodává, že ani podpora exprimátora Béma Klause v jeho popularitě významně neohrozí.

"Co s popularitou Václava Klause udělá jeho podpora Béma, bude nesmírně zajímavé sledovat. Troufnu si ale předpovědět, že řadový volič sice bude zároveň naštvaný na Béma, Janouška či politiky, ale ne na Klause. On moc dobře ví, co Klaus říká, ale v ČR je silně zakořeněná aura prezidentského úřadu," předpokládá Mlejnek. Jeho držitel si prý může hlásat z Pražského hradu celkem cokoliv. Jenže... pokud prý bude chtít Klaus pokračovat v politické kariéře, bez opory v prezidentském křesle půjde možná podle Mlejnka jeho popularita velmi strmě dolů. "Václav Klaus si podle mě neuvědomuje, že lidé jej respektují nikoliv proto, že je Václav Klaus s nekonformními názory, ale právě proto, že je prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera, Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…