Odborník: Je to vážné. Až Rath začne mluvit, nikdo ho nezastaví

24.08.2012 9:27

POLITOLOGOVÉ Představa Davida Ratha propuštěného z vazby na kauci, který by se rozpovídal o stranickém financování, se poněkud vzdálila poté, co se šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček rozhodl nesložit za exhejtmana obří kauci. Vypovídající David Rath na svobodě by mohl být nebezpečný jak pro sociální demokracii, tak pravicové strany, které mu leží v žaludku.

Odborník: Je to vážné. Až Rath začne mluvit, nikdo ho nezastaví
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Po rozhodnutí šéfa Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka nesložit čtrnáctimilionovou kauci za vazebně stíhaného Davida Ratha se bývalý středočeský hejtman upíná ve svých nadějích k pondělí 3. září, kdy o jeho dalším osudu bude rozhodovat Okresní soud pro Prahu-východ. Ten bude mít na stole stížnost jeho obhájců proti výši stanovené kauce a stížnost státního žalobce proti propuštění na kauci, byť by byla sebevyšší.

Anketa

Volili byste Davida Ratha?

65%
35%
hlasovalo: 3261 lidí

V souvislosti s tím, že Karel Janeček zaplacení kauze zvažoval, se spekulovalo o tom, že má zájem, aby exhejtman začal mluvit. „Vedlo by mě k tomu to, že Rath je menší až střední ryba. Rath by svými informacemi mohl pomoci k očistě naší problematické struktury,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Karel Janeček, než se do vazební věznice vydal, s tím, že „pro krásu v obličeji“ by to určitě neudělal.

Do stranických kas tekly peníze od prvních privatizací

„Rathovo mluvení by mohlo mít dalekosáhlé dopady na celou politickou scénu, protože je pořád chráněn poslaneckou imunitou a může v rámci výkonu svého mandátu pronášet prakticky cokoli, co se mu zlíbí. Mohl by tedy ventilovat všechny domněnky, podezření, fámy i skutečnosti, ať už by se to týkalo sociální demokracie nebo pravicových stran, které mu leží v žaludku. Takže mluvící David Rath může být nepohodlný nebo nebezpečný pro všechny,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na možné Rathovo propuštění na kauci politolog Lukáš Jelínek.

„O tom, že už od prvních privatizačních kroků se peníze přelévaly do pokladen všelijakých politických stran, si cvrlikali vrabci na střeše, ale nikdo za to nebyl kromě Libora Nováka, co si vymyslel Lajose Bácse, stíhán. Přece se ví, že všichni politici, kteří jsou dnes na významných místech se tam dostali také proto, že uměli naplnit kasu své strany,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Od sociální demokracie míří voliči ke komunistům a zemanovcům

Přitom je přesvědčen, že pokud by David Rath promluvil, tak by nezůstalo jen u ČSSD, ale poukázal i na další případ. „Pokud jde o ČSSD, tak ta už má dnes nástupnické strany, její voliči přecházejí relativně rychle ke komunistům nebo k zemanovcům. Levice tedy podle průzkumů pořád zůstává někde na 110 křeslech, i když sociální demokracie ztrácí. Její voliči totiž nepřejdou k ODS nebo k TOP 09,“ domnívá se Zdeněk Zbořil, že případné oslabení ČSSD by neuškodilo levici jako celku.

Ani Lukáš Jelínek si nemyslí, že by ČSSD nějak oslabilo, kdyby David Rath začal mluvit, protože nebude vnímaný jako příliš relevantní svědek. „U člověka, který sám je obviněn z poměrně rozsáhlého korupčního jednání, tak nemáte jistotu, že skutečně říká pravdu a že se jenom nemstí. Jeho výroky se budou hodně důkladně prosívat a do té doby, než by orgány činné v trestním řízení k něčemu skutečně závažnému došly samy, tak by to neohrožovalo preference sociální demokracie,“ míní politolog.

Schwarzenbergova slova o financování stran nic nezměnila

Připomíná v té souvislosti několik měsíců staré výroky předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, že všechny strany jsou financovány z ČEZu, nebo jeho slova z doby před pár týdny, že takřka všechny strany v minulosti využívaly ke svému financování vojenské zakázky. „To říká člověk, jehož čest nebyla nijak zpochybněna, přesto se ani s tímto závažným prohlášením vicepremiéra nic neděje. Proč by nějaké výpovědi Davida Ratha měly být brány vážněji než slova Karla Schwarzenberga,“ ptá se  Lukáš Jelínek.

Možné složení kauce, které šéf Nadačního fondu proti korupci zvažoval, vyvolává u politologa spojení Karla Janečka s Andrejem Babišem a snahu ukázat na prohnilost stávajících politických stran. „Ale nejsem si jistý, jestli zrovna svědectví jednoho prohnilého politika může prokázat prohnilost politických stran. A skládat takovou kauci za politika, kterého prakticky vůbec nezná, mi přijde dost podezřelé,“ dodává Lukáš Jelínek.

Velká kapsa politických stran je bezedná

Snaha dostat exhejtmana z vazby na kauci, aby promluvil o tom, jak to se stranickým financováním chodí, mohla podle Zdeňka Zbořila souviset s tím, že některým podnikatelům už s politiky došla trpělivost. „Politici si naprosto otevřeně o peníze říkali a podnikatelé platili. Než zjistili, že velká kapsa politických stran je bezedná. Je to tak, jak se píše ve výroční zprávě BIS,“ pokyvuje hlavou politolog.

S touto motivací šel do politiky i Andrej Babiš. „On to říká zcela otevřeně, že už podnikatelé platí moc a že strany chtějí pořád víc a víc. To je v souladu i s jeho ideou manažerské politické strany, on se na to dívá skutečně jako podnikatel: ´Proč proboha do nich sypat takové peníze, když ti politici jsou dnes schopni nás dostat i do vězení, i přestože jim dáváme, protože jsou blbí a nedrží jazyk za zuby´,“ parafrázuje Zdeněk Zbořil Babišovo smýšlení o politicích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…