Odborník: Kandidáti na Hrad půjdou tvrdě do sebe. Někdo v tom má peníze

25.07.2012 23:15

Vzájemná podpora prezidentských kandidátů na pravici například proti sílícímu Miloši Zemanovi je prý myšlenka z oblasti sci-fi. Tvrdí to politolog Rudolf Kučera. Oslovení adepti na prezidentské křeslo jeho slova potvrzují. Například Karel Schwarzenberg okolo sebe žádné pravicové kandidáty nevidí.

Odborník: Kandidáti na Hrad půjdou tvrdě do sebe. Někdo v tom má peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Gentlemanské gesto v politice, kdy kandidát po posouzení svých reálných šancí vzdá svou cestu ve prospěch silnějšího, názorově blízkého soupeře, aby zbytečně netříštil hlasy, je typické například během prezidentských primárek v USA. V srdci Evropy ale svědky něčeho podobného asi nebudeme. Minimálně na pravé části politického spektra, kde se to lidmi toužícími po funkci na Pražském hradě jen hemží. Těžit z toho bude pravděpodobně Miloš Zeman, který v průzkumech dotahuje na expremiéra Jana Fischera.

Proč ale vyloženě slabí kandidáti své úsilí nevzdají, aby zbytečně netříštili pravicové hlasy? Podle politologa Rudolfa Kučery k tomu nedostanou povolení shora. "Vzájemná podpora během prezidentské volby v Česku? To asi nebude moc fungovat. Každý z kandidátů má svého sponzora. Sponzor jim dá miliony a očekává od nich, že za jeho peníze budou bojovat naplno. Oni totiž nejsou úplně svobodní. Ten někdo, kdo jim platí kampaň, od nich očekává určité chování po volbách a do toho investuje své peníze," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz budoucí lítý boj každého s každým Kučera. Podpora jiného kandidáta po zvážení svých mizerných šancí by tak byla podle něj nedobrovolnou finanční podporou konkurenční lobbistické skupiny. A to investor nedovolí.

Prezident je dobrá investice

Nasazení člověka, který bude mít v prezidentské volbě úspěch, je totiž podle zkušeného politologa docela dobrou investicí. Prezidentský úřad totiž nelze vnímat jen z pohledu Ústavy, podle níž jde o funkci víceméně formální i přesto, že se Václav Klaus snažil přesvědčit českou veřejnost během uplynulých let o opaku.

"Podívejme se na současného prezidenta, jeho lidé zasedali v různých komisích, prezident může posílat své lidi na jednání výborů a může ovlivňovat. jeho neformální vliv je obrovský. Ve spojení s těmi investovanými penězi si proto myslím, že se nikdo z kandidátů před prvním kolem volby nevzdá. V druhém kole to ale bude naopak nutnost," uvedl Kučera. I když i zde záleží na jednotlivých kandidátech. Žádnou podporu nelze například očekávat od Miloše Zemana, důvodem je jeho výrazné solitérství a averze vůči většině kandidátů. Naopak člověkem, který by teoreticky neměl mít problém s nikým ze svých soků, je podle Kučery bývalý nestranický premiér Fischer.

Nevidím pravicové kandidáty

Kučerův předpoklad potvrzují i oslovení kandidáti na prezidenta. Jana Bobošíková se nevzdá, protože průzkumům se prý věřit nedá. "Dotaz na podporu protikandidátů je dle mého předčasný, protože jejich počet se každým dnem mění," uvedla pro ParlamentníListy.cz Bobošíková. Karel Schwarzenberg kolem sebe prozměnu nevidí pravicové kandidáty. I přesto, že jednoho takového, senátora Přemysla Sobotku, nasadil koaliční partner jeho strany. "Pravicovost je navíc druhotná kvalifikace pro hlavu státu. Důležitý je charakter, odvaha, a celoživotní osvědčenost, zkušenost a moudrost," vysvětlil redakci lídr TOPky důvod, proč o podpoře některého z pravicových kandidátů jako záložní variantě při svém neúspěchu neuvažuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…