Odborník vyjasnil, proč Sobotka ustoupil lidovcům. Asi prý obětuje i svého člověka

26.12.2013 9:15

POLITOLOGOVÉ Z nově tvořené vlády ještě mohou vypadnout nějaká jména. Hrad zatím pouští informace, že někteří doporučení lidé „nejsou tím pravým šálkem kávy“. Největší dopady to nebude mít na hnutí ANO, ale na sociální demokracii a Bohuslava Sobotku osobně. ParlamentníListy.cz proto požádaly o rozhovor Josefa Mlejnka z Katedry politologie Institutu politologických studií.

Odborník vyjasnil, proč Sobotka ustoupil lidovcům. Asi prý obětuje i svého člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Zdá se, že po novém roce už bude mít naše republika novou vládu. Budou ještě podle vašeho názoru nějaké zásadnější změny, nebo do toho ještě vstoupí prezident?

Pravděpodobně se tak stane a vláda bude. Otázkou je, zda Miloš Zeman ještě nebude mít poslední slovo. Možná některá jména bude rozporovat, ale u něj člověk nikdy neví. Navíc po schůzce s Andrejem Babišem, která nemusí být poslední, se může ještě ledacos změnit. Prezident v minulosti použil termínu extenzivní výklad Ústavy. Já si myslím, že by hlava státu měla jmenovat premiéra a lidi ve vládě bez nějakého velkého otálení a jen ve výjimečných případech, jako je třeba nějaké trestní stíhání, by to měl rozporovat. Prostě neměl by někoho odmítat na základě osobních vztahů a antipatií.

Když Lubomír Zaorálek za sebou nemá nějakou vážnou aféru nebo stíhání, a to tedy, pokud vím, nemá, pak by mělo  všechno proběhnout hladce. Zeman nemůže přece říci - toho nemám rád, tak toho nejmenuji. Máme prezidenta, který občas trucuje. Nyní může vsadit na to, že Bohuslav Sobotka raději ustoupí, jen aby už byl premiérem. Takto takzvaně na zadních by se mohl vzpouzet i nepřímo volený prezident, nesouvisí to bezprostředně s přímou volbou.

Sociální demokracie tedy není v nejlepší situaci a tak pevná v kramflecích, jak by asi chtěla?

Je to tak. Její volební výsledek není nijak špičkový a Sobotka tu vládu prostě sestavit musí. Sociální demokracie prostě není v kdovíjak silné pozici, a tak raději ustoupí i lidovcům. KDU-ČSL nemusela vstupovat do vlády za každou cenu, lidovci si trochu dupli a sociální demokracie ustoupila. Hodně bude záležet na tom, jaké budou v rámci koalice nastaveny rozhodovací mechanismy. Může hrozit, že ANO s ČSSD budou lidovce obcházet při hlasování o zákonech v Parlamentu třeba s Okamurou nebo komunisty. To je dokonce velmi reálné, ale může to také rozložit čerstvou vládu.

A co třeba vyměnit lidovce za „okamurovce“ nebo za komunisty?

Úsvit přímé demokracie i komunisté jsou připraveni, ale do vlády asi zatím nevstoupí. ANO by to nepřivítalo, když by lidovce nyní vystřídal Tomio Okamura, poněvadž pak už by Okamuru nemohli „vydírat“ lidovci, neboť ti by už asi trvale zůstali v opozici. Ale Okamurovo hnutí je každopádně dobrá záloha proti lidovcům, proto ANO ani ČSSD nebudou chtít si k nim zavřít dveře.

Takže je vlastně rozhodnuto a čeká se na další krok Hradu?

To je právě otázka, zda a kdy bude Miloš Zeman vstupovat do sestavení vlády a říkat jména, která on prostě nemusí. A nejedná se jen o Zaorálka. Máme tu nedávnou vnitrostranickou vzpouru a představitele ČSSD, kteří podporovali Michala Haška nebo pak obrátili a začali podporovat Bohuslava Sobotku. Prostě prezident může hrát na strunu, že určité změny jsou možné, že on není jen nějaký premiérův „podepisovač“ a že v zájmu sestavení vlády to ani jinak nejde. A Sobotka jednak chce být premiérem a jednak nemá mnoho možností, takže nakonec může odkývnout i to, co si Hrad bude přát, byť to předsedovi sociálních demokratů nebude zrovna po chuti.

V zájmu věci tedy bude, obrazně řečeno, nějaký ten kandidát obětován?

Ze strany sociální demokracie pravděpodobně ano. Zejména šéf hnutí ANO se nyní snaží být zadobře i s Hradem. Což budoucímu premiérovi určitě není po chuti. Jenže co může dělat. Babiš posiluje a Bohuslav Sobotka spojil svůj další politický osud s tím, že sestaví vládu. Sobotka má prostě těžkou pozici a minimální manévrovací prostoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…