Parkanová může TOP 09 "škodit" na preferencích i mimo sněmovnu

21.06.2012 12:24

POLITOLOGOVÉ Vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání je pro její stranu záležitost bezesporu velmi citlivá. Aby také ne. Podzimní volby se kvapem blíží a strana hraje o přízeň voličů. Podle politologů by případné nevydání Parkanové Topku, která zatím fungovala bez větších korupčních prohřešků, mohlo poškodit. Ale co v případě vydání? Nemělo by to na preference nakonec stejný efekt?

Parkanová může TOP 09 "škodit" na preferencích i mimo sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

TOP 09 se ve věci vydání/nevydání rozdělila na dva tábory. Pro je kupříkladu ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ten v pořadu Partie doslova uvedl, že nemá pocit, že by policie šlápla vedle.  S těžkým srdcem by na pospas trestnímu stíhání předhodil Parkanovou i předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. "Bude to pro nás lidsky těžší, protože je to naše kolegyně, kterou známe, se kterou spolupracujeme a kterou máme rádi," uvedl ve středečním pořadu Hyde park Gazdík s tím, že on sám bude pro vydání. V zásadě proti je kupříkladu místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, podle něj je případ velmi podivný. A konečně rozhodně proti se staví ministr financí Kalousek, který v té souvislosti dokonce zpochybnil práci vyšetřovatelů, za což to mimo jiné schytal v otevřeném dopise od samotných policistů.

Připustíme-li nakonec, že bývalá ministryně obrany bude i hlasy představitelů TOP 09 k trestnímu stíhání vydána, nabízí se dvě varianty scénáře dopadu na preference. Veřejnost to vezme jako gesto dobré vůle a straně to může v jejích očích pomoci bez ohledu na výsledek vyšetřování. V druhé variantě může policií a soudy popotahovaná Parkanová posloužit a nepochybně poslouží jako terč nejen opozice, ale také ODS, pro níž představuje TOP 09 největší konkurenci.

Podle Jiřího Koubka je nejpravděpodobnější třetí varianta: Nebude to mít vliv a podpora TOP 09 prý bude postupně klesat z jiných důvodů. A proč? "Česká veřejnost je v tomto ohledu poměrně otrlá, na kauzy zvyklá a vůči nim inertní. Převládá povědomí, že strany jsou si ve své (ne)odolnosti vůči korupčním pokušením víceméně rovny." Koubek dále klade řečnickou otázku: "Kam by dnes voliči TOP 09 odcházeli? K ODS, Věcem veřejným, k LIDEM? Jedinou možnost strmějšího pádu TOP 09 a mohutnějšího přelivu jejich příznivců vidím v případě, že by nastalo další pokračování věčného českého seriálu s názvem Nová strana - Nová naděje - Nové zklamání," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Koubek.

Skandály konkurence se rázem relativizují

Pavel Kopecký je toho názoru, že v dopadu na pověst TOP 09 není ani tak podstatná vina, či nevina Parkanové, ale obranná póza ministra financí. „Podle hysterie, se kterou se vždy Miroslav Kalousek projevuje, je jasné, že se pán veřejných peněz bojí. Možná toho, co by případně mohla místopředsedkyně sněmovny "vyzpívat", ale především samotné možnosti, kdyby byla vydána. Pokud nebude - a roli nepochybně sehraje, jak špatné vztahy teď panují mezi ODS a TOP 09 - přes prázdniny se na to zapomene a ministr státní "casy" bude moci donekonečna vykládat, o jak neprofesionální žádost "plukovníků a podplukovníků", zkrátka jakýchsi policajtů šlo. Ono je totiž zřejmě něco docela jiného, když stávající šéf vnitra a bývalý plukovník policie Kubice ovlivní volby pomluvami, a něco jiného, má-li být na základě žádosti o vydání politické turistky Parkanové zbavena propagandistického pelu nevinnosti také Kalouskova partaj. Skandály ČSSD i ODS by totiž byly rázem značně relativizovány,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Kopecký.

Uzavřete sněmovnu

Parkanová by byla po Vítu Bártovi, Jaroslavu Škárkovi a Otto Chaloupkovi v pořadí čtvrtým poslancem vydaným k trestnímu stíhání během Nečasova vládnutí. Že se v případě Parkanové jedná o dost možná precedenční moment, svědčí i nebývalý zájem poslanců, kteří by se chtěli účastnit uzavřeného jednání Mandátového a imunitního výboru příští středu, kdy bude přítomna samotná místopředsedkyně. Předseda VV Radek John dokonce v té souvislosti navrhl, aby místo uzavřeného jednání výboru probíhalo uzavřené jednání celé sněmovny.

Policie podezřívá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nenechala zpracovat znalecký posudek k ověření ceny letounů CASA. Státu údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Částka je rozdíl mezi kupní cenou a znaleckým odhadem, který byl vypracován později. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…