Porážka a pomsta Sobotky: Odborník radí neodepisovat ho a říká, co nastane v ČSSD

07.08.2013 4:44

POLITOLOGOVÉ Podle politologa Jana Kubáčka fakt, že se ČSSD proti původnímu přání svého předsedy Bohuslava Sobotky rozhodla dát důvěru vládě Jiřího Rusnoka, Sobotku bez ohledu na to, zda vláda důvěru opravdu dostane, výrazně oslabí. Je to jeho prohra.

Porážka a pomsta Sobotky: Odborník radí neodepisovat ho a říká, co nastane v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Sobotka jako optimální řešení původně prosazoval, aby poslanci ČSSD odešli ze sálu. Nakonec ale Grémium ČSSD i předsednictvo strany podpořilo hlasování pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka jako nejrychlejší cestu k předčasným volbám.

Vyhráli hejtmani, Sobotka drtivě prohrál

I když Sobotka přišel s návrhem sám, je to podle Kubáčka výrazná porážka a znamená to oslabení autority Sobotky jako předsedy ČSSD. Rovněž se posílila moc krajských hejtmanů a krajských sdružení ČSSD.

„Bezesporu se ukázalo, že se v sociální demokracii převážil vliv k Michalu Haškovi, ale co je ještě důležitější, tak se rozhodování z centrály v Lidovém domu přesunulo směrem k jednotlivým krajským organizacím. Dá se očekávat, že ČSSD se bude posléze kriticky vymezovat k vládě Jiřího Rusnoka i vůči pravici, přesto zásadnější rozhodování budou nyní v rukou hejtmanů a jejich krajských sdružení. To jsou vítězové těchto vyjednávání. To jsou aktéři, kteří rozhodli o konečném výsledku. Hejtmani, starostové a krajské organizace dokázaly zpopularizovat a získat podporu pro vládu Jiřího Rusnoka a ve prospěch Miloše Zemana,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jan Kubáček.

Podle něho budou nyní regiony více zasahovat i do programových záležitostí a nenechají si diktovat od Lidového domu. Hejtmani a krajské ČSSD budou podle něho více samostatně komunikovat s odbory a různými vlivovými organizacemi.

Tejc dobře přečetl politickou mapu

„ČSSD se také z té politiky nulové tolerance bude muset více přeformátovat do role konstruktivní strany, která bude přicházet s pozitivními tématy a řešeními. To se v posledních šesti, sedmi letech nedělo a za ta léta Lidovému domu v podstatě vystačilo to, co točí dokola několik posledních let, tedy kritika všech kroků pravice. Nyní se situace promění,“ míní politolog.

Podle Kubáčka hejtmani a kraje přesvědčili i jednotlivé poslance a je vidět, že si předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc velice dobře přečetl politickou mapu, že vliv se koncentruje do kanceláří hejtmanů. Navíc poslanci musí nyní více naslouchat krajským organizacím, protože ty je budou nominovat na kandidátky do zastupitelských orgánů.

Sobotka si bude lízat rány, počítat ztráty a číhat na pomstu

Kubáček si myslí, že i přes svou výraznou porážku nebude Sobotka rezignovat na funkci předsedy a ani není takový typ, který by jí hrozil.

„Bohuslav Sobotka teď bude vyčkávat dalšího dění. Především toho, jakou podporu obdrží kabinet Jiřího Rusnoka. Soustředí se na další témata a bude se nadále vymezovat proti Miloši Zemanovi. Pokusí se vyjednávat s hejtmany, aby udržel rovnováhu s Michalem Haškem a také bude čekat na chyby kabinetu Jiřího Rusnoka či jeho ministrů, aby mohl sociálním demokratům říkat: 'Vidíte, já jsem vás varoval a tady to máte.' Čili teď si Sobotka olíže rány, spočítá ztráty a zjistí, jaká podpora mu ještě zůstala a bude číhat na chybu nepřítele – Haška, Rusnoka či Zemana,“ předpokládá Kubáček.

Kubáček si nemyslí, že dá prezident Zeman další pokus na sestavení vlády Michalu Haškovi. Podle něho by to ČSSD brala jako vměšování se do vnitřních věcí a i haškovci by museli stát na straně Sobotky.

Miloši Zemanovi vyhovuje oslabený, nejistý, formální předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Miloši Zemanovi vyhovuje oslabený, nejistý, formální předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, než kdyby došlo ke změně ve vedení. Prezident si uvědomuje, že ČSSD je v tomto stabilizovaná a velmi konzervativní strana, která si nenechá mluvit do svých věcí a čím více by útočil na předsedu ČSSD, tím by ho posílil, protože mnozí by to brali jako nepřátelskou invazi prezidentského pluku na půdu ČSSD a do hlavního stanu sociální demokracie bez ohledu na to, zda Sobotkovi  fandí. Pro Miloše Zeman je nyní dle starého římského hesla 'rozděl a panuj' v jistých směrech rozdělená ČSSD naprosto optimální variantou. Miloš Zeman si uvědomuje, že volby jsou daleko a mnoho faktorů rozhodne, kdo bude premiérem po sněmovních volbách. Po nich začne nové vyvažování sil,“ vysvětluje politolog.

Podle Kubáčka nakonec může být lídrem ČSSD dle hesla „dva se perou, třetí se směje“ někdo úplně jiný: „Nakonec může přijít někdo třetí, kdo vzejde z konfliktu nejméně poškozen, nejméně unaven, nejméně zraněn. Protože pokud bude pokračovat tato intifáda uvnitř ČSSD, tak to Bohuslava Sobotku i Michala Haška velmi vysílí a může to nahrát někomu, kdo bude mluvit za regiony. A myslím si, že Miloš Zeman se bude bavit s hejtmany, ne pouze s Haškem, a nebude nutná nějaká explicitní ostrakizace Bohuslava Sobotky. Vítězem v ČSSD může být někdo, kdo bude umět komunikovat s regiony, prezidentem, jinými politickými stranami a kdo ČSSD zařídí největší koaliční potenciál.“

Kromě ČSSD Rusnokovu vládu podpoří i KSČM a VV, což dohromady tvoří 91 poslanců. Rozhodnou tak nezařazení, případně peakovci či potenciální poslanci ODS, kteří by do sálu nedorazili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…