Povstanou noví Babišové. Na podzim se prý chystá velký třesk v české politice

16.06.2014 7:40 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Andrej Babiš už nestíhá uřídit celé hnutí ANO a začíná se to čím dál více projevovat před komunálními volbami. V regionech to mnohde vře, protože dochází k tahanicím o kandidátky. Podle expertů se ve straně projevuje i další problém, v mnoha městech se vytvářejí kopie Babiše v malém.

Povstanou noví Babišové. Na podzim se prý chystá velký třesk v české politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Rýsuje se v regionech něco podobného jako Babiš a jeho Agrofert na centrální úrovni. V řadě míst bude kandidovat místní výrazná osoba podnikatelského světa, která řadu členů získá z vlastní firmy, svých partnerů nebo zákazníků, jako to udělal Babiš, když sháněl budoucí ministry, náměstky a řadové úředníky. A ti malí Babišové budou vytvářet vlastní kandidátky, vlastní systém loajality, svoji autoritu a tam nebude pro Babiše místo,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Kubáček. Varuje před střetem zájmů, protože se obává, že malí Babišové budou chtít ovládnout místní peníze.

Není to optimální řešení, ale nejméně špatné

Strana bez široké členské základny není schopna zaplnit kandidátky ve všech více než šesti tisíci obcích, proto bude bojovat o vliv jen ve větších městech, podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka zhruba ve třech stovkách okresních měst a obcích s rozšířenou působností. Podle politologa Tomáše Lebedy to není pro hnutí ANO optimální řešení, ale je přesvědčen, že zvolili to nejméně špatné, když se rozhodli nekandidovat všude za každou cenu „Rozumím, proč to hnutí ANO dělá, počet aktivních lidí je nějak daný. Je to menší riziko než nabírat lidi a nést za ně odpovědnost. Většina aktivních lidí už někde působí, a ti, kteří někde působili a už nepůsobí, tak je to proto, že měli nějaký problém a hledají nový prostor, kde pokračovat, a to asi není ten typ členů, o které ANO asi stojí,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Snazší cesta pro politické turisty

Tomáš Lebeda poukázal na to, že je v Evropě více stran, které působí na parlamentní úrovni a nejsou zastoupeny v komunální politice. „Fungují jako elitní kluby, ale není to nic zas až tak neobvyklého,“ dodal Tomáš Lebeda. Problém vidí spíš v tom, že hnutí ANO nemá jednotnou ideologii, se kterou by se členská základna ztotožnila. „To není klasická politická strana, která by byla buďto socialistická, konzervativní, liberální nebo jiná, ale která by měla jasný ideový profil. A když ho nemá a je vystavena na jedné osobě, je to snazší pro politické turisty, kteří se přidávají ke stranám na vzestupu. „Pro stranu je pak mnohem složitější tomu vzdorovat,“ připustil Lebeda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Keller: Síkela odchází, to je ta nejlepší zpráva. Proč?

10:42 Keller: Síkela odchází, to je ta nejlepší zpráva. Proč?

NEKOREKTNĚ S KELLEREM Dobrá zpráva pro Česko. Tou je podle levicově orientovaného sociologa a filozo…