Předčasné volby v roce 2016. Znalec detailně vysvětlil proč

03.11.2013 6:26

POLITOLOGOVÉ Do dvou až tří let předpokládá další předčasné parlamentní volby politolog Jan Bureš. Další expert na politiku Jan Kubáček to vidí přesně v roce 2016. Proč ne dřív? Šlo by mimo jiné prý i o selhání samotného prezidenta Zemana. Vyloučeno to ale není. Čtěte, co by se muselo stát.

Předčasné volby v roce 2016. Znalec detailně vysvětlil proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: A konečně Miloš Zeman

Vyvolání předčasných parlamentních voleb dejme tomu na jaře příštího roku nepodporují jako dobrou strategii jak politologové, tak se tito experti ani nedomnívají, že by na současném hráčském poli byl kdokoliv, komu by se ještě hodily. Máslo na hlavě by měl i prezident.

Předčasně? Jen by se pomohlo radikálům!

„Předpokládám, že předčasné volby budou, ale do dvou tří let. Je to cesta, kterou si všechny strany nejméně přejí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Bureš. Především proto, že jsou drahé a politické strany jsou nyní finančně vyčerpané. „Z toho důvodu pochopitelně nemají zájem je teď realizovat ani třeba za půl roku. Navíc by to bylo voliči vnímáno jako tak obrovské selhání politické elity, že by to skutečně mohlo vést ještě k dalšímu výraznému oslabení tradičních stran a posílení různých radikálních směrů, ať už hnutí ANO nebo Okamurův Úsvit a další,“ upozorňuje.

S důvodem nákladnosti voleb se ztotožňuje i Jan Kubáček. Připomíná ale i další detaily, která mohou být esem zejména nyní oslabené ČSSD. „Očekávám, že předčasné volby, když budou, tak to bude v roce 2016 společně s krajskými. Je to výhodné pro sociální demokracii z toho titulu, že své mandáty budou obhajovat populární hejtmané a zároveň už i ANO bude v té době postaveno do několika nelíbivých rozhodnutí – nepopulárních zákonů, omezení, škrtů a to mu samozřejmě ubere nynější protestní étos,“ poodkrývá s tím, že  poslanci se teď budou rozkoukávat ve sněmovně, budou se chtít soustředit, mnohé to začne v uvozovkách bavit být vlivnými poslanci, být vidět a mít vliv na politickou situaci. Navíc vyvolání dalších voleb v tak brzké době by to veřejnost mohla dotyčné politické straně „pěkně spočítat“.

Co nemáme rádi. Selhal by i Zeman

„Veřejnost nemá ráda, když někdo vyhlašuje předčasné volby a destabilizuje stát. Nemluvě o tom, že je to náklad půl miliardy korun a nemluvě o tom, že všechny zúčastněné strany potřebují klid na konsolidaci, ať ČSSD, tak ODS . Ale i TOP 09 se bude soustředit na svoji strategii opoziční strany. To dosud nezažila. Rovněž strana lidová se potřebuje zorientovat a připravit si další nabídku a další témata v souvislosti s působením ve vládě,“ pokračuje pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Podle Jana Bureše by koneckonců šlo i o selhání samotného prezidenta Zemana. „Obecně časté volby destabilizují politický systém a i on by mohl být viněn za to, že tomu napomohl,“ zdůvodňuje svou myšlenku.

Může nastat pat, to vyloučeno není

Rychlejší sled událostí ovšem není vyloučen. „Třeba se ČSSD rozštěpí a přímo rozdělí. Pokud nebude zachována jednota jejího poslaneckého klubu a rozdělila by se strana, tak by prakticky asi žádné řešení ve sněmovně nebylo možné. Pak by se předčasné volby mohly uspíšit,“ teoretizuje Jan Bureš. Jestli ale ČSSD zůstane kompaktní v tom smyslu, že klub bude podporovat dohodnutou vládu, v níž ČSSD bude, tak je podle politologa šance, že vláda dva tři roky vydrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…