Premiér naštval politoložku. Neumí prý zajistit základní fungování státu

24.07.2012 18:06

POLITOLOGOVÉ Premiér chce hlavu ministra Dobeše, aby uklidnil veřejnost, rozezlenou kolapsem registru vozidel. Místo zbytečných gest by měl ale konat a vyvodit odpovědnost u úředníků, shodují se politologové. Procento ministrů, u kterých při výběru nehrála roli odbornost, pak podle nich povážlivě roste.

Premiér naštval politoložku. Neumí prý zajistit základní fungování státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) je nejpravděpodobnějším kandidátem na dalšího člena Nečasova kabinetu, který bude muset svůj post opustit. Důvodem je nefungující registr vozidel. Tak očividné selhání nově zaváděného systému tu přitom dlouho nebylo. Proti pobouřeným majitelům vozidel musela například v úterý ráno v Brně zasahovat i policie. A premiéru Nečasovi došla trpělivost. Dobeš má čas do pátku. Pokud registr nezačne fungovat bez chyb, což by podle odborníků byl malý zázrak, půjde nejen Dobeš, ale i konkrétní úředníci zodpovědní za jeho uvedení do provozu.

Podle politologa Zdeňka Zbořila ale premiér nehraje úplně fér. Svou personální politikou si prý totiž o podobná selhání členů kabinetu přímo koleduje. "Na jedné straně je vyhozen výrazný a schopný ministr spravedlnosti pouze za to, že vznášel nějaké rozpočtové požadavky, na straně druhé se neustále odkládá jednání s ministrem a především jeho podřízenými, odpovědnými za vyhození 37 milionů korun z okna," uvedl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Nečas prý vede kabinet nekompetentních straníků

Nečas podle něj jedná pod nesmírně silným tlakem, během několika dnů se mu podařilo spolehlivě rozčílit podstatnou část společnosti, což není vzhledem k napětí okolo probíhajících kauz, spojených se členy jeho kabinetu, ani trochu dobrá zpráva. I proto se podle Zbořila rozhodl Nečas ke kroku, který toho moc neřeší. "Tady je ale viníkem nikoliv ministr, ale někdo, kdo nominuje ministry nikoliv na základě jejich odbornosti, ale postavení v té které straně vládní koalice. A veřejnost si již plně uvědomuje fakt, že sice máme ve vládě odborníky, málokterý z nich ale rozumí resortu, který vede," varuje premiéra politolog.

Vladimíra Dvořáková z pražské VŠE pak upozorňuje, že registr vozidel není jediným problémem, u něhož veřejnost více než jasně vidí totální nekompetentnost vlády. "Je to snaha Nečase zachovat si trochu tvář. Není podstatné, kdo ten systém zadal, Nečas se chce prezentovat jako muž činu, ale veřejnost to už nepřijme," varuje pro ParlamentníListy.cz Dvořáková. Míra rozezlenosti občanů se totiž přesunula do úplně jiné roviny. "Tady už nejde jen o to, že sociální dávky jsou nižší nebo daně vyšší. Veřejnost zde vidí, že stát nefunguje. Ať už jde o systém vyplácení sociálních dávek, zastavení toku evropských peněz nebo registru vozidel. Veřejnost by přechod na nový systém vůbec neměla vnímat. Premiér prostě už není schopen zajistit základní fungování státu. Vyvození odpovědnosti u ministra je jen gesto. Přitom se už dávno mělo vědět, podle čeho probíhal výběr dodavatele, který konkrétní úředník opustí svůj post, popřípadě zda bude vyvozena konkrétní odpovědnost," konstatuje Dvořáková.

Nejnovější informací je další úspěch firmy ATS-Telcom v oblasti dodávek systémů pro státní správu. Česká televize v úterý odpoledne informovala, že firma získala zakázku na dodání softwaru pro boj proti internetovým útokům pro Armádu ČR. Podle mluvčího obrany Jana Pejška je ale ATS- Telcom z pohledu resortu spolehlivý a prověřený dodavatel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…