Proč je ODS právě teď druhá v průzkumu? zamýšlí se politolog Zbořil

24.10.2012 20:31

POLITOLOGOVÉ U Čechů se projevil efekt vítězství KSČM. Ze židle je prý mohla zdvihnout i skutečnost, že komunisté výrazně posílili. A tak se znovu stáčí k ODS.

Proč je ODS právě teď druhá v průzkumu? zamýšlí se politolog Zbořil
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Někteří čeští voliči se nejspíš zarazili poté, co v krajských a senátních volbách výrazně uspěli zástupci levice, především komunisté. Vypadá to tak alespoň podle aktuálního výzkumu preferencí společnosti Median. Ten ukázal, že pokud by se v současnosti konaly volby do Poslanecké sněmovny, sice by zvítězila ČSSD s 28,5 procenty hlasů, druzí by ale nebyli komunisté, nýbrž ODS. Ta by získala dokonce 20 procent hlasů, oproti 16,5 procentům, jež by měli rudí. Podle Medianu, jehož ankety se zúčastnilo 1108 respondentů, by se do sněmovny dostala také TOP 09 s 10,5 procenty. Na hranici volitelnosti by byli lidovci (4,5 procenta), Zemanovci (4 procenta) a Strana zelených (3 procenta).

Efekt vítězství?

Podle politologa Zdeňka Zbořila může jít, co se týče poměrně vysokých preferencí pro ODS, o dvě věci. "Může to být efektem vítězství KSČM. Lidem došlo, že jejich protestní hlasy by mohly způsobit něco podobného, co v krajích, i v Poslanecké sněmovně," řekl pro ParlamentníListy.cz s tím, že rudou sněmovnu většina lidí nechce.

ODS je v rozkladu. Přesto roste

Za druhý faktor vysokých preferencí ODS označuje případné vazby na stranu samotnou. "ODS se hroutí, je v rozkladu, překvapuje mě tak vysoké číslo," komentoval úspěch modrých ve výzkumu politolog. "Zdá se mi divná i publikace před kongresem," dodal pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Pro jeho kolegu, Jiřího Peheho, nejsou výsledky výzkumu velkým překvapením. "ODS má tvrdé voličské jádro, 15 až 20 procent. To se většinou zmobilizuje právě v podobných chvílích, jako je tato," uvedl pro redakci na adresu ODS, která se zmítá v problémech. Otázka však podle něho je, zda ti, kteří pro ODS hlasují ve výzkumech, nakonec skutečně dorazí k volebním urnám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…