Profesorka Dvořáková ukázala na příčiny lihové tragédie

19.09.2012 4:43

POLITOLOGOVÉ Metanolová aféra je podle politoložky Vladimíry Dvořákové selháním státu, hlavně politické reprezentace, která odmítá jakékoli regulace.

Profesorka Dvořáková ukázala na příčiny lihové tragédie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Nelegální výroba a distribuce lihovin je sice dlouhodobý proces, ale všechno se hodně zhoršilo po roce 2006, kdy nastoupil kabinet Mirka Topolánka, který ideologicky zdůvodňoval přenos kompetencí ze státu na soukromé firmy potřebou malého státu. To vedlo ke korupci, špatné kontrole, jmenování neschopných lidí do funkcí a vyvrcholilo situací, že není jmenován nový hlavní hygienik, protože se politické strany nemohou na jeho osobě shodnout. Ale nepotřebujeme politického hygienika, potřebujeme profesionála, který dělá svou práci,“ nešetří kritikou Topolánkovy a Nečasovy vlády politoložka.

Někdo řekne, že si poškození za otravu mohou sami

Ovlivní případ, který má na kontě už více než dvacet obětí otravy metanolem, protože všechny dosavadní polistopadové vlády podcenily boj s nelegální výrobou alkoholu, nadcházející podzimní volby? „Myslím, že tragédie s metanolem vládu nepoškodí, protože lidé jsou dezorientovaní, až hloupí, nevzdělaní,“ prohlásil politolog Zdeněk Zbořil. Někteří lidé si podle něj řeknou, že si za to poškození mohou sami, nemají pít levný chlast. Jiní svedou odpovědnost na současnou vládu. „Není dobré teď přemýšlet, co kauza udělá s volebními preferencemi, teď je důležité, aby výkonná moc začala fungovat, vždyť jde o lidské životy,“ řekla Vladimíra Dvořáková ParlamentnímListům.cz.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Pro i proti prohibici

Politolog Zdeněk Zbořil ocenil přístup ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který zakázal prodej tvrdého alkoholu nejen ve stáncích, ale i v kamenných obchodech a restauracích. Dvořáková ale považuje prohibici za problematickou, protože ovlivní ekonomiku. „Může se hledat určité zmírnění,“ soudí. Je však přesvědčena, že český stát by měl přijmout přísnější legislativní opatření. „Neznám moc států, kde v trafikách nalijí tvrdý alkohol. Ve Spojených státech vám nenalijí v kavárně ani deci vína,“ uvádí politoložka příklad ze zahraničí. Osobní zkušenost z cesty po USA má i její kolega Zbořil. „Policie nás chytla s uzavřenou lahví alkoholu v autě. Měli jsme problém, ale kdyby byla láhev odšpuntovaná, nepomohla by nám ani svěcená voda,“ popisuje.

Kvůli aféře nemají padat hlavy

Podle Vladimíry Dvořákové není teď vhodná chvíle na vyvozování politické odpovědnosti. „Není řešení najít nějakého obětního beránka, je třeba vyvíjet dlouhodobý tlak na politiky, aby neměli státní správu jen jako zdroj moci a dojnou krávu, ale aby do čela úřadu nastoupili nepolitičtí odborníci,“ radí Dvořáková.

Aféra může zamíchat kartami před volbami

Politolog Zdeněk Zbořil ovšem připustil, že tragédie s metanolem odvedla pozornost od jiných kauz. „Zatím není ještě známé, jak aféra ovlivnila volební preference, myslím, že může hodně změnit, jak budou lidé vnímat politické strany,“ řekl. Ale reakce veřejnosti se podle něj nedají odhadnout. Už proto, že ani po případném odhalení nejvyšších špiček v řetězci černých výrobců pančovaného alkoholu nebude mít stát vyhráno. „Co bude s alkoholem, který mají prodejci na skladě? Mnozí využijí první příležitosti, jak se ho zbavit, třeba ho rychle vyvezou,“ varuje Zbořil. Obává se, že není v silách státních orgánů všechen nebezpečný alkohol ve skladech odhalit, zvlášť když je v kolkovaných lahvích s etiketami legálních výrobců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…