Raketa Okamura. Letí nahoru, když zbytku došly síly. A víme, jak může trpět Miroslav Kalousek

16.10.2017 16:40

ROZHOVOR „Tomiu Okamurovi se daří mít v koncovce voleb dynamiku. Zdá se, že má určitý drajv na rozdíl od hnutí ANO a ČSSD a část protestních voličů se mu daří přetahovat,“ komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček stoupající preference SPD (a naopak klesající u ANO a ČSSD). Nahoru jdou i Piráti. „Berou hlasy topce, Zeleným, částečně trochu i sociálním demokratům. Je to takový kultivovaný moderní protest. Jsou trendy. Symbolicky sundali číro z hlavy Karla Schwarzenberga a přenesli ho na Ivana Bartoše,“ konstatoval.

Raketa Okamura. Letí nahoru, když zbytku došly síly. A víme, jak může trpět Miroslav Kalousek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na besedě s občany ve vsetínské hospůdce U Oliverka

Podle nejnovějšího průzkumu ANO i ČSSD klesají (25,1 versus 9,8), Okamura stoupá (10,5). Bere SPD voliče hlavně ANO a ČSSD?

Berou. Daří se jim mít v koncovce dynamiku. Tomio Okamura sice stále opakuje to samé, ale intenzivně a objevuje se ve všech myslitelných formátech. Má jeden z nejintenzivnějších výlepů v rámci republiky, co jsem viděl. Objevuje se na plotech, oknech, garážích i v malých obcích. Chytře to doplňuje světem on-line a intenzivní účastí v debatách. Z pohledu voliče to má jistou gradaci. Je vidět více, intenzivněji a ve stále srozumitelnějších sloganech a prioritách. Zdá se, že má určitý drajv na rozdíl od hnutí ANO a ČSSD, které se z pohledu voliče stále opakují. Nepřichází nic nového, nějaké finální poselství. Část protestních voličů se daří přetahovat Tomiu Okamurovi.

Uvědomuje si to i Andrej Babiš? Začal najednou na Okamuru útočit, třeba v neděli na Primě v Partii, nebo v sobotu, kdy jsem byl na jeho setkání s občany Hodkovic nad Mohelkou. Tam říkal, že Okamura soutěží se Zaorálkem, kdo blábolí víc. Není to ale pro Babiše kontraproduktivní?

Je to pro něj nutnost. Andrej Babiš se – ač se teď snaží zvednout téma lithia – dostal do defenzivy. Voliči, kteří tápou a váhají, koho podpořit, čekají na nějaký finální vzkaz, proč k volbám jít a o čem volby budou. Řada voličů je překvapená, že ač je to kolem nás velmi turbulentní a věci jsou velmi závažné v oblasti bezpečnostní, zahraničněpolitické, ekonomické, tak se zdá, jako by tady se nedělo nic. Kampaně jsou zaměnitelné, velmi podobné. Chybí ústřední téma, ačkoliv mnozí voliči jsou přesvědčení, že to téma tu je a doba je na to vážná.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za premiéra?

52%
48%
hlasovalo: 18346 lidí

Kam až může Okamura vystoupat? V Praze bývá podceňovaný, ale jeho trend je vzestupný. Teď má podle zmiňovaného průzkumu 10,5 procenta, kam až může vystoupat?

Můj soukromý odhad je, že má určitý rezervoár voličů, jako měly Věci veřejné. Potenciál na těch 11 až 12 procent může mít, pokud se mu podaří oslovit všechny zklamané voliče komunistů, sociálních demokratů či hnutí ANO.

Stoupají také Piráti, kteří mají v tomto průzkumu 9,8 procenta hlasů. Ubírají hlasy hlavně šestiprocentní TOP 09?

Piráti berou hlasy topce, Zeleným, částečně trochu i sociálním demokratům. A také jim dají hlas takoví ti váhaví voliči, kteří v každých volbách volí někoho jiného, žijí převážně ve městě. Je to takový kultivovaný moderní protest. Jsou nespokojení s děním kolem sebe, představovali by si úplně jinou povahu státu, jiné fungování státních služeb. Mají pocit, že témata pro 21. století, která ve světě jsou, tady žádná strana systematicky neopečovává, neřeší a nevěnuje se jí. Jsou to dynamičtí, svobodumyslní lidé, osobnostně liberálové. Zajímavé je, že jsou to liberálové trochu doleva i trochu doprava. Je pro ně charakteristické, že jejich doménou jsou hlavně větší města.

Topka ale zacílila na mladé voliče, už za ně nekandidují někteří konzervativně naladění politici typu Jitky Chalánkové, naopak sází například na Dominika Feriho. Nicméně v tomto souboji, zdá se, prohrávají právě s Piráty. (I když nejen s nimi, v nedávném průzkumu preferencí prvovoličů vyhrálo ANO, Piráti byli druzí, třetí SPD a topka čtvrtá). Proč tomu tak je? Jsou Piráti pro mladé lidi autentičtější, přesvědčivější, prostě jedni z nich, kdežto Feriho berou jako takového solitéra?

Anketa

Kolik dostane ve volbách TOP 09?

40%
6%
1%
4%
1%
hlasovalo: 9322 lidí

Piráti se jim líbí, protože je to taková skupina mladých. Líbí se jim, že jejich kabát je celkově trendy. Pro prvovoliče jsou také noví. Sice tu už nějaký čas jsou, ale mnozí je začínají vnímat jako novum. Někteří jsou zklamaní ze Zelených, podobné je to s TOP 09. Tu trendovost, číro sundali symbolicky z hlavy Karla Schwarzenberga a přenesli na Ivana Bartoše.

Může se stát, že by Piráti topku úplně zničili v tom smyslu, že by klesla pod pět procent? Podotýkám, že to ale hrozí i dalším – vždyť lidovci mají 6,8, ODS 6,6, STAN 4,8. Ale konkrétně topka, co by bylo s nimi? Jak by dopadl předseda Kalousek? I když on je velice houževnatý politik...

Bylo by to pro ně velmi kritické a svízelné. Dalo by se očekávat, že by TOP 09 procházela určitou krizí, někteří politici by se možná poohlédli po jiných alternativách. Pro Miroslava Kalouska by bylo velmi těžké se do veřejného prostoru, do médií dostat. Je však z těch, který je velmi houževnatý, dokáže bojovat. Pro Miroslava Kalouska by ale také bylo velmi složité, kdyby uspěla pražská část a naopak ostatní neměli takový výsledek. Zvláště kdyby on sám nezískal poslanecký mandát. To by pro něj byla velmi komplikovaná situace. Pro Miroslava Kalouska je nesmírně důležité, jací lidé a v jakém počtu přijdou k volbám do Poslanecké sněmovny a hlavně jak bude hlasovat Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…