Rozleptá ekotendr vládu? Ne. A zasáhne i loutkář Klaus

18.09.2011 17:58

POLITOLOGOVÉ Zatěžkávacích testů zažila vládní koalice během své existence už celou řadu. Její činnost na čas ochromily nahrávky, žaloby, nactiutrhání, zdiskreditovaní ministři, nepohodlní náměstci a úředníci a další aféry. Nyní však leží na stole nabídky na odstranění ekologických škod v řádech desítek miliard.

Rozleptá ekotendr vládu? Ne. A zasáhne i loutkář Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Stanovisko premiéra Petra Nečase, potažmo celé ODS k ekotendru je v současných kritériích zamítavé. Výhrady mají i Věci veřejné. Obě strany by ekotendr rozsekaly na menší zakázky, což však podle TOP09 povede k navýšení ceny. V pravidelné anketě jsme se ptali politologů, jaký potenciál může mít obří ekotendr na koaliční soudržnost. Kdo couvne?

Premiér Petr Nečas se ještě utvrdil v pozici poté, co se na začátku týdne otevřely obálky s jednotlivými nabídkami. Nejlevněji ze zbývajících tří uchazečů nabízí odstranění škod firma Marius Pedersen, a to za 56,8 miliardy korun.

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," řekl předseda vlády.

ParlamentníListy.cz o ekotendru:
Jarolímův svědek: Stát nalévá miliardy do ekotendru zbytečně
Palivový kombinát Ústí: Ropa na jižní Moravě ohrožuje zdraví obyvatel

Zapomeňte na Bátoru, tohle je horší

Podle Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity je ekotendr skutečně věc, která může vládní koalici rozklížit. Stejného názoru je i politolog Josef Mlejnek. "Ekotendr má daleko větší ,,rozleptávající" potenciál než psaudokauzy typu Bátora. Myslím si, že nakonec dojde ke kompromisu ve smyslu omezení či rozdělení zakázky, protože pokud by Nečas ustoupil, dostal by se pod silný tlak uvnitř ODS," soudí v rekaci pro ParlamentníListy.cz Mareš.

Podle politologa se budou Věci veřejné snažit o co možná největší kritiku Miroslava Kalouska, ale jeho případné vítězství jim prý paradoxně může přinést určité preferenční body. "Následně budou moci Kalouska a celou TOP 09 označovat za ty, kterým jde jen o vlastní finanční zakázky. Na koaličních hádkách "o velké prachy" v době hospodářské recese ale pochopitelně nejvíce vydělá levicová opozice," připomíná Mareš.

Dále čtěte:
Ekologická zakázka: Šokovaní ministři od projektu ustupují

8:7

Opačného názoru na rozkližovací schopnosti ekotendru je Bohumil Doležal. "Najít tady kompromis bude sice složité, ale daleko jednodušší než v případě církevních restitucí nebo miliardách na dopravu," předvídá vývoj Doležal.

Přestože se jedná hodně velký balík, nevisí podle politologa budoucnost vlády právě na ekotendru. "Na vládě se sice hlasuje, ale i kdyby se Kalouskovi podařilo nějakým způsobem přesvědčit ministry Věcí veřejných, čímž by se dostali k poměru 8:7, neprosadí vláda ekotendr proti vůli premiéra," odhaduje pro ParlamentníListy.cz Doležal.

Další názory politologů na českou politickou scénu čtěte ZDE

Nezapomeňme na Václava

Podle politologa Rudolfa Kučery se v ekotendru zapomíná na roli prezidenta Václava Klause. "Nezapomeňme, že Klaus je jakýmsi loutkářem Věcí veřejných, může zde zaintervenovat, a ovlivnit tak konečnou podobu zakázky," soudí Kučera. Podle něj však ale ekotendr nemá třaskavý potenciál.

"Tmelem této vlády, přestala být jakákoli ideologie, už ji jde jen o to, udržet u moci sebe a své známé," uzavřel pro ParlamentníListy.cz politolog rezignovaně.

Rozsekat a doufat?

V případě zrušení ekozakázky nicméně existuje riziko. Stát se při privatizaci podnikům zavázal vyčistit některé lokality již k roku 2015. Pokud nyní nevybere žádného vítěze ekologického megatendru a bude zakázky soutěžit jednotlivě, nemluvě o tom, že se bude muset dohodnout nový způsob zadávání, hrozí velké zpoždění a stoupá možnost arbitráží. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun.

Sledujeme téma: Ekotendr
Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur
Nečas a Véčka mají plán. Zamáznout Kalouskovi miliardový ekotendr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…