Slzy kvůli Orbánovi. Čím nás krmila média? Drsné poučení pro „kavárnu“

06.04.2022 16:03 | Komentář

VHLED MICHALA BOKA Liberálové, zatlačte slzy a začněte přemýšlet, proč je Orbán tak úspěšný, vyzývá politolog Michal Bok část obyvatel k zamyšlení. V Maďarsku proběhly další volby a podobně jako po těch předchozích musíme i letos čistit ulice od hektolitrů slz liberálních progresivistů, eurofederalistických fanatiků a dalších podobných, kteří se rozhodli zasvětit svůj život boji za zemi, ve které mnozí z nich ani nikdy nebyli, všímá si Bok.

Slzy kvůli Orbánovi. Čím nás krmila média? Drsné poučení pro „kavárnu“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Premiér Viktor Orbán po vítěztsví v parlamentních volbách 2022

Viktor Orbán se o uplynulém víkendu stal nekorunovaným králem střední Evropy. Žádný jiný politik nedokázal v našem prostoru přežít tak dlouho a už vůbec nikdo nezvládl tolikrát vyhrát volby s tak jasnou většinou. Jasně, k těm ústavním většinám dopomáhá Orbánovi v Maďarsku i volební systém, ale je to dvojsečná zbraň, která ho může vynést stejně tak na vrchol, jako ho i potopit.

Infobox

Mapa Evropy

Michal Bok (*1988)

(*1988) Na Univerzitě Karlově vystudovaný politolog. Milovník historie, dobrého jídla, cestování a zahradničení.

Dlouhodobě žije v zahraničí. Píše pod pseudonymem, protože nechce svého zaměstnavatele vystavit tlaku politicky korektních aktivistů.

Podstatné však je, že se Orbán těší podpoře, o které se v normálních demokratických podmínkách nikomu ani nesní. To svádí mnohé progresivisty a liberály (ke kterým se mimochodem historicky řadil i samotný Viktor Orbán) k úvahám o tom, že Maďarsko není demokratický režim a že celé Orbánovo volební vítězství je vlastně jen jeden velký kolosální podvod.

Liberálové mimo realitu

A přesně tyhle úvahy jsou jen ukázkovým příkladem odtržení těchhle lidí od reality. Faktem je, že Viktor Orbán a jeho Fidesz – KDNP získal i v poměrné části maďarského volebního systému 54 % hlasů. A to zkrátka znamená jediné – Maďaři jsou s Orbánem spokojeni více než s nabídkou opozice.

Tak už to v demokracii chodí. A ačkoli samotnému je mi mnohem více než Orbán sympatičtější polský PiS, respektuji vůli maďarských voličů. A hlavně na rozdíl od liberálů necítím potřebu ronit slzy a vymlouvat se na všemožné nespravedlnosti.

Zkrátka ten, kdo neumí vyhrávat, se musí naučit prohrávat. A maďarská opozice na to měla více než deset let, a stejně to nezvládla.

V celé volební kampani předvedla jen jedno velké selhání. No, jen si to představte, v opozičním bloku „Společně pro Maďarsko“ se spojily strany od zelených přes socialisty až po nacionalistický Jobbik. To je zhruba stejné, jako kdyby v Česku kandidoval společně Tomio Okamura s Michalem Šmardou a k sobě si vzali ještě třeba Pavla Teličku nebo Marka Hilšera.

Pejsek a kočička na výletě v Maďarsku

Prostě takový konglomerát nemůže zákonitě fungovat, protože nedokáže společně nabídnout nic jiného než dort jako z pohádky o pejskovi a kočičce, ze kterého nebude mít bolení břicha jen zlý pes, ale i každý normální volič.

Ostatně i proto v Česku v posledních volbách a s notnou dávkou štěstí uspěly koalice SPOLU a PirSTAN. Jedna byla Antibabiš nabídkou pro konzervativnější voliče a ta druhá pak pro ty liberálněji zaměřené. Protiorbánovská opozice v Maďarsku naproti tomu nepochopila, že v politice se často jedna plus jedna nerovná dvě, ale jen jedna a půl.

V posledních dnech jsme si tak mohli přečíst spoustu nářků o tom, jak je strašné, že zase zvítězil Viktor Orbán, ale už jsme se mnoho nedočetli o tom, jak je možné, že byl výsledek tak zdrcující? Jak to, že nám česká média s Českou televizí v čele vytrvale tvrdila, že výsledek bude těsný? 

Selhání médií

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Proč místo seriózních úvah o tom, kde, jak a proč opozice udělala chybu, slýcháme (a čest výjimkám) jen prázdné a falešné nářky o tom, jak Orbán ovládá média, jak je ztělesněním zla a jak volby nebyly fér?

Ono by to možná bylo i důvěryhodné, kdyby nás ještě před týdnem právě tatáž média nekrmila zprávami o tom, jak bude výsledek těsný a jak se můžeme dočkat konce Orbánovy éry.

Celá tahle maďarská kauza odkrývá v plné nahotě jeden z hlavních problémů současného západního mediálního světa. Mediálnímu mainstreamu u nás i na západ od nás vládnou liberálové, kteří žijí v mentální bublině, že právě jejich vnímání světa je objektivní pravdou.

Poučení z maďarských voleb?

Médiím vládnou zaslepenci, kteří si myslí, že právě jejich pohled na svět je tím jediným správným a možným. Lidé, kteří přesně v duchu onoho bliblického podobenství vidí vždy jen třísku v oku bratra svého, ale trám ve vlastním oku nevnímají, i když jim tlačí na mozek.

A právě tohle je ta největší zpráva a to největší poučení z maďarských voleb. Viktora Orbána můžeme milovat i nenávidět, ale nelze mu upřít, že na rozdíl od svých protivníků ovládá politické řemeslo tak jako nikdo v celém prostoru střední Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Bok

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…