Smrt SPOLU. Co zbylo Pekarové. Holec našel více

07.06.2022 7:45 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE „Časem se nepopularita strany TOP 09 a její šéfky může stát problémem i pro ODS. Ta prostě dospěje do momentu, kdy si uvědomí, že TOP 09 sebrala už dost voličů a do budoucna ji její nepopularita může ohrožovat,“ uvedl komentátor Petr Holec a zašel ještě dál: Blamáží Pekarové je prý to, že dříve nadávala Polsku a Maďarsku, nicméně tyto země jsou teď ty, které nám energeticky zachraňují kůži. Vláda dle Holce utrpěla další úder vyjádřením zástupce průmyslu.

Smrt SPOLU. Co zbylo Pekarové. Holec našel více
Foto: Hans Štembera
Popisek: SPOLU kráčí do volebního štábu po vyhraných volbách

Průzkum CVVM potvrdil předchozí průzkum STEM/MARK pro televizi CNN Prima News. I podle něj je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nejméně populární lídryní strany, zatímco dva nejpopulárnější politici jsou premiér a šéf ODS Petr Fiala a expremiér a šéf ANO Andrej Babiš. Co to znamená pro koalici SPOLU?

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí

Že se Markéta Pekarová Adamová i její TOP 09 stávají koulí na noze ODS. Její volební preference i popularita Fialy se po volbách zvýšily, zatímco TOP 09 z průzkumů vychází podobně nevolitelná jako její šéfka. Všiml si toho dokonce i zakladatel a nesmrtelný duch partaje Miroslav Kalousek, který napsal, že TOP 09 nemá žádné téma ani voliče. S těmi voliči má jistě pravdu, ohledně tématu bych ho ale opravil: TOP 09 je totálně personifikovaná do své šéfky a ta má přinejmenším jedno téma. A sice svazácky fanatického „antibabiše“, který začíná být zralý na diagnózu od paní Džamily. Kdyby někdo chtěl naivně věřit, že si politici píšou twitter sami, tak by si musel přiznat, že Pekarová Adamová nedělá celé dny nic jiného než „hejtuje“ Babiše. Ostatně jako šéfka Sněmovny na to vlastně má i dost času.

Problém SPOLU je, že každá koalice přežije jen tehdy, když na ní vydělávají všechny členské strany. Jenže na SPOLU zatím po volbách vydělává jen ODS, zatímco TOP 09 i lidovcům angažmá s ODS podle průzkumů prozatím vůbec nepřeje. Kalousek to teď vidí z pohledu TOP 09, časem se ale nepopularita jeho strany i její šéfky může stát problémem i pro ODS. Ta prostě dospěje do momentu, kdy si uvědomí, že TOP 09 sebrala už dost voličů a do budoucna ji její nepopularita může ohrožovat. A zvlášť, když ji stále nervóznější liberální TOP 09 začíná ničit svými klasickými „trháky“, jakou jsou euro nebo svatby pro homosexuály, které konzervativnější ODS tradičně odmítá. A když je šéfka TOP 09, která mluví jako kosmpolitní zelená pirátka, rudým hadrem na mnohé členy ODS.

Vlastně se ale jen opakuje historie, během níž se ODS s TOP 09 vzájemně ničí. Jako ministr financí a „fíkový“ šéf TOP 09 Kalousek urputně makal na zničení ODS, což se mu i málem povedlo. TOP 09 byla nějakou dobu silnější než ODS, pak se ale situace znovu otočila a z TOP 09 už je delší dobu jen prázdná slupka.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Markéta Pekarová Adamová taky silně vystupuje proti členství Česka ve skupině V4 a Maďarům dokonce vzkázala, ať ve volbách vyženou svého znovuzvoleného premiéra Viktora Orbána. To se samozřejmě nestalo, stejně jako má teď Česko blízko k Polsku, dalšímu členu V4. V Praze teď dokonce proběhlo společné zasedání naší a polské vlády.  

Válka na Ukrajině ukázala, jak nám nakonec v EU stejně zbyde „nenáviděná“ V4, potože její členy pořád pojí společná sovětská historie a energetická závislost na Rusku. Polská konzervativní vláda je pro šéfku TOP 09 stejný rudý hadr jako Orbán, nakonec ale s Polskem stejně dál prohlubujeme spolupráci včetně té energetické, protože západní Evropa není na ruském plynu a ropě tak závislá jako postkomunistické země. A navíc: Kdo v Bruselu vyšlapal cestu k našim výjimkám z embarga na dovoz ruské ropy, bez níž se prostě stále neobejdeme – tedy jestli se nechceme ekonomicky zničit, což nebývá nejlepší vládní program? Samozřejmě že zase tolik nenáviděný Orbán, který funguje jako záchranná brzda bláznivých nápadů šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové!

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí

Mimochodem, vzpomeňte si na všechny ty vznešené sliby koalice SPOLU, jak za její vlády prý nebudeme v EU potížisty a místo s „toxickým“ Polskem a Maďarskem se budeme radši kamarádit se Západem. Tak teď jsme zase zpátky u Polska a Maďarska, protože prostě máme společné ekonomické zájmy. Z jejich znalosti ale šéfku TOP 09 určitě nepodezřívám, geopolitika není její silná parketa! A je tu ještě jedna hezká ironie, která mě ovšem dost zaskočila. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček v poslední Partii na Primě zcela vážně řekl, že nemůžeme odejít z lipské energetické burzy, abychom nezradili hodné Němce, od nichž kupujeme s ochodní přirážkou ruský plyn. V rámci solidarity proto podle něj musíme i dál nakupovat doma vyrobenou elektřinu v Německu a platit za ni Němcům další přirážku. Vždycky jsem Skopečka považoval za rozumného politika, i on ale najednou mluví politicky a ekonomicky skoro stejně „erudovaně“ jako šéfka TOP 09.    

Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy si veřejně postěžoval, že naše firmy zatím od vlády nedostaly jedinou korunu. O čem to svědčí?

Samozřejmě že o neschopnosti Fialovy vlády! Ta zatím téměř nepomohla ani lidem, ani firmám. Nejsem vůbec proti pomoci Ukrajině, nakonec i my Češi víme o válečné agresi našich silnějších sousedů své. Jen se mi zdá, že se vláda fakt rozhodla v praxi naplnit rozšířený twitterový sarkasmus, že je ukrajinskou vládou, protože zatím pomáhá spíš jen Ukrajincům. Navíc u firem je to ironie: Právě zástupci soukromého sektoru si během covidu nonstop stěžovali na předchozí vládu Andreje Babiše. Ta jim ale tehdy určitě pomohla víc než Fialova vláda, která má být ta „jejich“. Špicar navíc není sám, kdo vládu za její nečinnost kritizuje, kromě dalších zástupců průmyslu jsou to i sami podnikatelé. Ti totiž vidí, jak domácímu průmyslu intenzivně pomáhají ostatní evropské vlády, zatímco oni se ani nemůžou dostat k ministrovi průmyslu a obchodu za STAN, Jozefu Síkelovi. Ten je často odkazuje na premiéra Fialu, který je pro změnu posílá zpátky k Síkelovi. Fialova vláda slibovala, že nebude komunikovat chaoticky. Nikdo tehdy ale netušil, že tím myslí, že nebude komunikovat vůbec. Podnikatelé totiž neznají ani její záměry. Stala se z toho hra na „signály“ a naše firmy už mají vlády právem dost.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…