Šokující odhalení Zbořila: Prezidentský kandidát Dlouhý je korupčník

17.08.2012 9:18

POLITOLOGOVÉ Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý zvolil poměrně netradiční způsob sběru podpisů. Za každý z nich dá sběrateli dvacetikorunu. Podle politologa Zdeňka Zbořila se tím dopouští korupčního jednání.

Šokující odhalení Zbořila: Prezidentský kandidát Dlouhý je korupčník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý zvolil pro sbírání podpisů na svoji podporu originální způsob. Na sbírání podpisů si totiž najal brigádníky, kterým za každý sebraný podpis zaplatí 20 korun. Ty nejúspěšnější odmění dokonce iPadem.

Vzhledem k tomu, že pro kandidaturu potřebuje alespoň 50 tisíc podpisů, vydá na brigádníky minimálně milion korun.

Zbořil: Dlouhý? Odsouzeníhodná korupce

Podle politologa Zdeňka Zbořila jde o téměř skandální způsob, jak se snažit dostat na Hrad. "Kupování hlasů je od starého Říma považováno za odsouzeníhodný příklad korupce," řekl ParlamentnímListům.cz. O tom ale prý i prezidentský kandidát musí vědět. "Nechce se mi věřit, že by to pan inženýr Dlouhý nevěděl," řekl redakci odborník.

Jeho kolega, politolog Jan Bureš, je znechucen o něco méně, přesto Dlouhého nechápe. "Jeho jednání je neetické, protože Dlouhý tím jako by napřímo a bez obalu říká, že v politice rozhodují peníze," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že voliče místo toho, aby je přitáhl, svým postupem spíše odradí.

Podle spisovatele a komentátora Karla Hvížďaly není Dlouhý jediný, kdo za své podpisy platí. "Něco podobného bylo i u pana Zemana, i když ne takto veřejně. Také si najal nějakou agenturu," uvedl Hvížďala s tím, že s tímto postupem sice nesouhlasí, nicméně zákon ho umožňuje. "Mělo to být ošetřeno už v prováděcím zákoně," řekl ParlamentnímListům.cz.

Již ve středu okomentovali pro redakci Dlouhého kuriózní počin také někteří politici. 

"Pevně věřím, že Pražský hrad si Vladimír Dlouhý ani jiný kandidát nekoupí. Mrzí mě, jak rychle dokázal pan Dlouhý nákupem podpisů na petiční archy kandidáta devalvovat myšlenku přímé hlavy státu, kterou jsem v ČSSD aktivně prosazoval," komentoval postup prezidentského kandidáta jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

TOPka: Je to v pořádku. Bude to šaráda

To Rudolf Chlad z TOP 09 originální postup schvaluje. Ač spíše v nadsázce. "Je to v pořádku, alespoň bude mít obyvatelstvo z této šarády nějaké prostředky. Žijeme v tržním prostředí," řekl ParlamentnímListům.cz.

Kdo s koho?

Nového prezidenta si Češi poprvé v přímé volbě zvolí už příští rok. Mezi hlavní favority zatím patří Jan Fischer a Miloš Zeman. Lidé si ale budou moci vybrat z celé řady kandidátů. Svůj zájem o Hrad totiž projevili třeba i advokátka Klára Samková, šéfka Suverenity Jana Bobošíková, nebo předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…