Spánek, skryté průšvihy a spory. Sobotkova vládo, čti o svém ohrožení

18.02.2014 8:49

POLITOLOGOVÉ Vláda Bohuslava Sobotky získá s největší pravděpodobností důvěru. Otázkou ale je, co koalice svým voličům v dalších měsících skutečně nabídne. Jak si poradí s rekordní nezaměstnaností i supervolebním rokem? Na to jsme se ptali politologů.

Spánek, skryté průšvihy a spory. Sobotkova vládo, čti o svém ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Vyslovením důvěry všechno teprve začne. Následující měsíce prověří pevnost kabinetu ČSSD, ANO a lidovců i naznačí směr dalšího fungování. „Důležité je, aby vláda podporovala souhru a chuť spolupracovat napříč resorty. To by bylo nesmírně užitečné pro Českou republiku, ať už v oblasti sociální nebo v oblasti vymahatelnosti práva, či boje proti šedé ekonomice. To jsou asi nejkřiklavější témata, která lidé řeší. Posléze by se měli soustředit na zvýšení právní jistoty běžného občana a běžného malého podnikatele. To jsou v současnosti nejohroženější skupiny vedle rodin s dětmi, matek samoživitelek a seniorů. Jde o skupiny, které dlouhodobě oslabují a často jsou lakmusovým papírkem fungování a spokojenosti s politickým systémem,“ upozornil politolog Jan Kubáček.

„Měli by se soustředit na ekonomickou diplomacii a pomoc investorům,“ dodal. V prvním půlroce se vláda podle politologa Josefa Mlejnka bude zaměřovat spíš na přípravné práce, protože většina zásadních rozhodnutí vyžaduje dlouhodobější přípravu. „Měli by si stanovit nějaké dlouhodobější cíle a v prvním půlroce začít stavět základy trvalejší strategie,“ uvedl Mlejnek.

Místo úřadů práce pracovní agentury?

Republiku ovládá rekordní nezaměstnanost. Voliči očekávají, že i proti krizi na trhu práce vláda zasáhne. „Politici mohou začít pracovat na stabilitě sociálních dávek a proměně úřadů práce po vzoru Německa na pracovní agentury, které jsou mnohem intenzivněji v součinnosti s firmami a lokálním trhem práce, přísněji kontrolují nezaměstnané a nakládání se sociálními dávkami,“ uvedl Kubáček. „Měli by podporovat v co nejširší formě propojování škol a firem, aby měli studenti co nejdříve šanci získat práci,“ doplnil.

Že by se ale rychle začalo blýskat na lepší časy, tomu nevěří Josef Mlejnek. „Je nutné podporovat ekonomický růst. Bude to výsledek dlouhodobějších procesů,“ reagoval.

Politolog Lukáš Jelínek předpokládá, že ČSSD bude řešit nezaměstnanost takto: „Půjde o řadu drobných kroků, které budou měnit praxi, se kterou se lidé setkávali za pravicových vlád. Důležité je rozhýbání úřadů práce a intenzivnější pomoc lidem při hledání zaměstnání,“ uvedl.

Supervolební rok může přinést zimní spánek

Jisté je, že v supervolebním roce dostanou politici šanci, aby se předvedli naplno. Možná si ale při řešení kontroverzních otázek raději řeknou: „Nechme to být, po volbách uvidíme.“ I to je prý častý nešvar české politické scény. „To, že nás čekají troje volby, povede k určité nervozitě politiků. V některých případech může dojít ke zvýšení akceschopnosti, problém ale je, že se takto musí chovat celá vláda, jinak budou blokovat ty ostatní, kteří by chtěli být aktivní a získávat politické body mezi voliči. Je nesmírně důležité udržovat týmového ducha ve vládě, protože hrozí, že jeden nebo dva budou blokovat zbývající a naopak. Ve výsledku by pak vláda mohla přešlapovat na místě a vyčkávat zimním spánkem až na čas povolební, až se uvidí, jak kdo uspěje. Evropské volby budou prvním důležitým testrem jak vlády a jednotlivých stran, tak síly opozice, popřípadě nových tváří,“ popsal Kubáček.

Naprosto klíčové pro fungování pevných stran a etablování stran nových, zejména hnutí ANO, pak  budou komunální volby. Tahanice předpokládá i Mlejnek. „Lze očekávat, že nastanou spory, přetahování se o to, kdo je autorem dobrých vládních opatření a kdo může za špatné věci. To bude patřit k vládnutí už jen kvůli tomu, že jsou tam tři strany. Nejpozději ze začátku podzimu, možná už koncem léta, jak se budou blížit komunální volby, tak se konflikty uvnitř koalice zostří, protože komunální volby jsou pro všechny velmi důležité. Vláda bude přijímat populistická opatření nebo ta, která budou znamenat výdaje ze státního rozpočtu, aby se strany předvedly,“ předpokládá.

ANO prý může v komunálních volbách pohořet

Komunální volby budou výzvou pro obhajobu pozic ze strany ČSSD a ODS, kteří zatím mají největší počet postů. Budou ale příležitostí také pro hnutí ANO, aby ukázalo, že je stranou, která může obsadit část politického spektra. „Hlasy pro ANO v parlamentních volbách byly spíš hlasy protestní. Myslím si, že hnutí ANO může v komunálních volbách docela pohořet. Větší šanci má ČSSD a lidovci, protože tyto strany mají v komunální politice dlouhou dobu své zastupitele a lidi, kteří tam působí,“ popsal Mlejnek. „Zvlášť v menších městech je působení konkrétního člověka důležitý faktor a to se pak nedá nějakou celostátní kampaní přebít,“ doplnil. Podobný názor sdílí i Lukáš Jelínek. „Volby, které nás čekají, nejsou volbami, které se dají ovlivnit celostátní politikou. Natolik už jsou voliči zběhlí ve věcech svých měst a obcí, že dokáží bez ohledu, kdo vládne na celostátní úrovni, zohlednit, komu dávat svůj hlas ve městě nebo v obci,“ tvrdí.

Šanci plnit předvolební sliby má Babiš

A který z politiků a stran má největší šanci, aby plnil své předvolební sliby? „Jednoznačně Andrej Babiš. Šanci má mnohem vyšší, tím pádem ale existuje i mnohem větší riziko, aby obstál. Manévrovací prostor má ale širší. Má více priorit v programovém prohlášení, ukazuje, že má silnější akceschopnost a ukazuje se dosud, že má i klidnější podmínky v `podhradí`. Jeho strana je uniformní a neobjevuje se zatím žádné oslabení,“ reagoval Kubáček.

Jako spíše vyrovnané vidí šance ČSSD a ANO na plnění volebního programu Mlejnek. „Dvě velké strany z koalice mají podobné šance. Lidovci toho zřejmě prosadí méně,“ upozornil. Dobrou zprávou pro voliče je to, že politologové zatím v ministerských křeslech nevidí nikoho, kdo by svou pozici neměl zvládnout. „Vysloveně osobnost, která by byla pověstným nemocným mužem na Bosporu, nevidím. Je tu ale několik resortů, které jsou ve velmi komplikované situaci a zároveň pracují s vyjedenou kasou. To je bezesporu Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo zdravotnictví. V dobrém stavu nejsou ani ministerstva obrany a vnitra,“ uvedl Kubáček, který zároveň doporučil vládnoucím stranám, aby nejdřív resorty stabilizovaly, uhasily požáry a vytahaly maximum kostlivců ze skříní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…