Tajná dohoda Nečase s Klausem o vyhazovu Pospíšila. O té mluví politolog

03.07.2012 16:07

Chybou je, že je nově jmenovaný ministr pro mnohé lidi z jeho rezortu nepopsaný list, myslí si politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj navíc rychlost a náhlost odvolání Jiřího Pospíšila vyvolává spekulace o tom, zda nešlo o nějakou dohodu mezi premiérem a prezidentem, či zda dokonce nešlo o příkaz z Hradu.

Tajná dohoda Nečase s Klausem o vyhazovu Pospíšila. O té mluví politolog
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Politolog Zdeněk Zbořil však upozornil na jeden poměrně zásadní moment, který nastal poté, co byl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ze své funkce odvolán.

„Poprvé v současné historii se za odvolaného ministra lidé postavili. To mě osobně překvapilo, zatím se to totiž nikdy nestalo. Znamená to, že Pospíšil, byl pro veřejnost jistým symbolem naděje,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Úspory? Stačila by dvě letadla CASA...

Připustil však, že jak veřejnost, tak i politologové byli rychlostí, s jakou skončil ve své funkci Pospíšil, zaskočeni. „Bylo to tak neprůhledné…Když si vzpomeneme při tom na odcházení jiných ministrů, jak odcházel Josef Dobeš (VV), Vít Bárta (VV) nebo Radek John (VV), vypadá to velmi nevěrohodně. Zvláště poté, co se snažil tento krok zdůvodnit premiér Petr Nečas a uvedl, že šlo o úsporu financí v rezortu spravedlnosti. Přitom částka, o kterou se mělo jednat, představuje ani ne dva letouny CASA. Bylo jasné, že to, co premiér říkal, není pravda a navíc se zřejmě při tom domníval, že občané asi snad ani nemají žádnou paměť,“ řekl dále politolog Zbořil.

Podle něj musela s velkou pravděpodobností existovat u odvolání Pospíšila z vlády dohoda mezi premiérem a Hradem. Oč v ní šlo, je záhadou a vyvolává to různé spekulace. „Dokonce by to mohlo nasvědčovat i tomu, že k odvolání Pospíšila došlo na popud nebo intervenci prezidenta,“ naznačil okruh spekulací ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Nepopsaný list papíru, kterého nikdo nezná ani v rezortu

Vyjádřil se pak i k nově jmenovanému nástupci Jiřího Pospíšila Pavlu Blažkovi (ODS).

„Problém je ten, že byl jmenován člověk, o kterém nikdo nic neví, včetně předsedy Ústavního soudu. Tak nepopsaný list papíru do tak napjaté politické situace, kdy je ve vazbě David Rath, jedná se o budoucnosti Vlasty Parkanové a kdo ví, koho ještě, opravdu nelze vnímat jako krok správným směrem. I přesto, že nový ministr Blažek působí sympatickým dojmem – je to prostě málo,“ konstatoval dále politolog.

Přesto se podle Zdeňka Zbořila nedá očekávat, že by současná vláda padla a různým iniciativám se podařilo vyvolat předčasné volby. „Ta skladba, co nyní ve vládě je, se bude držet u moci za každou cenu. Nejsem si ani jist, že by pomohla armáda plukovníků a podplukovníků s vytažením nějakých dalších skandálů,“ připustil na závěr pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil. Problémem podle něj je i to, že již nikdo nevěří tomu, že tato vláda setrvává ve svých funkcích kvůli takzvané rozpočtové odpovědnosti. Tomu prý už nemůže věřit nikdo.

  • Další odborné názory v rubrice Politologové ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…