Tajný vzkaz Miloše Zemana směrem k Andreji Babišovi. Známe ho. Premiér to nebude mít lehké

11.07.2018 13:20

ROZHOVOR „Mediace proběhla, jsou pro mě důležitá témata, konzultace s vládou, prvotní podpora, ale není to má vláda,“ takový signál vyslal směrem k Andreji Babišovi svým vystoupením v Poslanecké sněmovně prezident podle politologa Jana Kubáčka. „Budeme svědky střetů alfa samců Andreje Babiše a Miloše Zemana. To je železný zákon české moderní politiky.“ Poliolog předpokládá, že vláda důvěru dostane. To, že na jednání nepřišel Milan Chovanec, je ale velmi nepříjemné. „Vnímám to opravdu jako snahu udělat z Jana Hamáčka Vladimíra Špidlu a udržet roztříštěnost sociální demokracie a oslabovat nové vedení,“ říká Kubáček.

Tajný vzkaz Miloše Zemana směrem k Andreji Babišovi. Známe ho. Premiér to nebude mít lehké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projev prezidenta Miloše Zemana na podporu vyslovení důvěry vládě

Na začátek jednání Poslanecké sněmovny, která bude hlasovat o důvěře, vystoupil dnes prezident Miloš Zeman se svým proslovem. Věnoval se hlavně programovému prohlášení vlády. Možná někteří očekávali zásadnější apel k podpoře vlády nebo výraznější prohlášení. Co vy na to?

Jeho projev vnímám jako bilanční, do značné míry připomínající základní témata prezidenta, která dlouhodobě prezentuje jak během prvního, tak druhého mandátu. Samozřejmě tam bylo několik zajímavých momentů. Ten první je určité vyvinění se z odpovědnosti za kabinet. Mnohými byl považován za koaličního partnera ANO, ČSSD a komunistů. I já ho tak vnímám. Teď měl touhu vyjádřit, že jeho role je čistě mediační, což mě vede k tomu, že do budoucna očekává spory, třecí plochy s premiérem Babišem. Nechce být vnímán jako ten, který de facto sestavil kabinet a posléze za něj nese zodpovědnost. Bylo řečeno, že je rád, že je kabinet sestavený, oceňuje půdorys, mnohá témata, ale už věnoval hodně prostoru k vymezení se a kritice.

Anketa

Máme lepšího prezidenta my, nebo Slováci?

94%
hlasovalo: 8905 lidí

Asi nejzásadnější byla otázka ekonomická, ale vedle ní je zajímavé i to, že prezident republiky, který je klíčovým představitelem obranné a zahraniční politiky a částečně symbolem i díky svým kontaktním cestám, trochu překročil svůj rámec a věnoval se energetice. Byl v tom navíc hodně konkrétní. Pro mě tohle bylo hodně zajímavé. Očekával bych, že se více soustředí na zahraničněpolitickou orientaci, strategii bezpečnosti, protože je vrchní velitel ozbrojených sil, je důležitým představitelem zahraniční politiky. Očekával bych, že se k tomu bude vyjadřovat a zaujímat postoj i s ohledem na to, že dnes jede na summit NATO. Přitom na vše nahlížel spíš jako makroekonom a vrcholný hospodář země, šel po investicích a po otázce vyrovnaného rozpočtu a úspor. Vyjmenovával důvody, kde by viděl jedinečnou příležitost na škrty. Pro mě bylo překvapením, že místo zahraničněpolitické orientace, otázek bezpečnosti, investic do obrany mnohem více mluvil o jádru a investicích.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí

Právě z toho soustředění na zamezení plýtvání a na hospodaření lze tedy také usuzovat na to, že už naznačuje nějaké vymezení proti Andreji Babišovi? Ten právě o škrtech nehovoří…

Částečně ano. Dlouhodobě prorokuji i této vládě, že budeme svědky střetů alfa samců Andreje Babiše a Miloše Zemana. To je železný zákon české moderní politiky, že dochází ke střetu silného prezidenta a silného premiéra. Koneckonců je toho důkazem Václav Klaus, Miloš Zeman, Jiří Paroubek, ve své době na začátku poměrně silný Vladimír Špidla, neodolal Bohuslav Soboka, Petr Nečas, Mirek Topolánek… V podstatě bych mohl vyjmenovat všechny politické neúřednické premiéry, výjimkou jsou jména typu pana Rusnoka nebo Fišera. Už z logiky věci do budoucna střety mezi premiérem Babišem a prezidentem Zemanem budou. Možná už proto si vytváří prezident Zeman výchozí pozici, kdy říká, ano, mediace proběhla, jsou pro mě důležitá témata, konzultace s vládou, prvotní podpora, ale není to má vláda.
Je to vzkaz, primárně signál vůči premiérovi. Naznačuje, že není opatrovatelem, že necítí odpovědnost za komfort premiéra.

Jak se odrazila reakce na slova prezidenta v následujícím proslovu premiéra Andreje Babiše?

Jeho proslov byl profesionálně připravený, proto na začátek zmiňoval důležitá sociální témata, byl velmi konkrétní. Velkou část svého projevu věnoval otázce investic. Trochu byl nutně reagující na proslov prezidenta Zemana. Velkou část věnoval otázce migrace, protože ví, že to je téma, které hýbe a bude hýbat společností. Pak očividně neodolal a utekl od připraveného textu a začal popisovat emoce spojené s výkonem reálné politiky, dosahováním rozhodnutí, šílené míry byrokracie v českém právním řádu, v rámci EU. De facto už opakuje témata, ale je vidět, že chce udržet pozornost, vyplnit prostor před důležitými zprávami během dne a situaci zarámoval. Počítá s tím, že jednání budou dnes dlouhá, táhlá a možná se o vládě bude rozhodovat až v pozdních večerních hodinách. Pojímá to logicky, marketingově, aby logicky prostor, pokud možno, vyplnil on sám, ne představitelé vlády nebo koaliční partneři, ale on sám.

Milan Chovanec nepřijde na hlasování o důvěře z osobních důvodů. Sdělil ve Sněmovně Jan Hamáček. Pak exministr na Facebooku napsal, že nemůže vládu podpořit kvůli svému svědomí. „Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych dnes umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu.“ O čem to svědčí?

Pokouší se z Jana Hamáčka udělat Vladimíra Špidlu. Je to samozřejmě velmi nepříjemný signál. Oslabuje to jednotu, vyjednávací pozici ČSSD. Od představitele bývalého vedení ČSSD je to značně netýmové a dobře, očividně dlouhodobě zvažovaná taktika. Vnímám to opravdu jako snahu udělat z Jana Hamáčka Vladimíra Špidlu a udržet roztříštěnost sociální demokracie, oslabovat nové vedení, což bude mít dopady do podzimních voleb, případně pak využít situace a prosadit si svou. Je to prostě další oslabování už tak slabého poslaneckého klubu. Je to oslabování i vůči komunistům a vůči hnutí ANO. Do budoucna je to věc ale na výsost symbolická a velmi nepříjemná.

Jak by měla na tohle ČSSD a konkrétně Jan Hamáček reagovat?

Je ve složité situaci. Může postupovat jen tak, že si postupně obhájí pozici, smysluplnost, že je ČSSD ve vládě. Bude se pokoušet vliv Milana Chovance omezovat. Nepříjemné je to v tom, že je i jeho předchůdce v pozici ministra vnitra. Dá se očekávat, že buď si Jan Hamáček postupně upevní pozici, nebo je to začátek postupné eroze jeho vlivu.

Očekáváte na poslední chvíli, že dojde k nějakému zvratu, k situaci, která zboří plán menšinové vlády?

Nikdy neříkej nikdy. Mohou někteří překvapit. Ale spíš očekávám, že vláda dostane důvěru. 
Hraje se o to, že kdo by dnes shodil vládu, zůstane mu v rukou Černý Petr. Bude pak potrestán v podzimních volbách. Lidé nemají rádi destabilizaci.

Někteří poslanci přišli do Sněmovny s transparentem. Členové TOP 09 odešli ze sálu, když hovořil prezident. „Šli jsme s Karlem místo projevu pana prezidenta radši na kefír,“ popsal na Facebooku poslanec Dominik Feri. Chystají se také protesty v ulicích. Možnou mít tyto projevy nesouhlasu nějaký vliv na konečné hlasování?

Příliš ne. Jen to vymezí pozice, které už jsou jasné. Každý se snaží symbolicky prezentovat svůj postoj. Je to odraz i nebývalé roztříštěnosti opozice. Každý si chce odehrát svůj distanc. Otázkou je, zda jde o šťastný postup. Někteří možná budou vnímat to, že poslanci jsou v práci a měli by své výhrady prezentovat pracovně, a ne utíkat mimo práci. Klíčovou roli má volič a ten to na podzim rozdá.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…