Tak, co když ne Babiš? Erik Best odhaluje, co tady už pár hodin politici hrají, a odkrývá, co skutečně bude dál

24.10.2017 4:40

Jak těžké to bude mít Andrej Babiš při sestavování vlády? Skutečně ho všechny strany odmítají, nebo někdo povolí? Je TOP 09 po výsledku těsně nad pět procent v posledním tažení? Politický analytik a znalec českého politického zákulisí Erik Best pro ParlamentníListy.cz rozebírá výsledky voleb a možná řešení.

Tak, co když ne Babiš? Erik Best odhaluje, co tady už pár hodin politici hrají, a odkrývá, co skutečně bude dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Podle Erika Besta jsou výsledky v podstatě všech stran překvapující. „Marketing hnutí ANO skutečně fungoval. ČSSD dostala podstatně méně než v nejhorším průzkumu,“ uvádí.

Zajímavé podle jeho slov je, že zatím v podstatě všechny strany drží předvolební linii a opakují, že nebudou o vládě jednat s hnutím ANO. „Překvapující pro mě je, že se těch stran nikdo neptá, co tedy chtějí. Protože jestli nehodlají jednat s Babišem, chtějí antibabišovskou koalici s účastí SPD? Pokud ne, pak ty strany přece chtějí předčasné volby. Jiná možnost není. Novináři by se měli oněch stran ptát, kdo z nich si přeje předčasné volby,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Best.

Jde prý pouze o jeho pocit, ale první by mohla „vyměknout“ KDU-ČSL a začít s ANO jednat. Otázkou je, nakolik by se to zamlouvalo samotnému předsedovi hnutí ANO Babišovi, který po jednání v Lánech řekl, že preferuje koalici dvou stran. Většinu by složil třeba s ODS.

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

Taktika Andreje Babiše, aby některou ze stran ke koaliční spolupráci zlomil, je podle Erika Besta dobrá. „Zdůraňuje, že jeho hnutí je proevropské, že nechce táhnout zemi k východu atd. Spíš bude tlak, aby to skončilo dohodou. Babiš bude chtít všechny přesvědčit, že není diktátor, že je prozápadní apod. Jestli k nějaké dohodě dojde tento týden, nebo to potrvá mnoho týdnů, neumím odhadnout,“ konstatuje. Tlak veřejnosti ale podle něho bude spíše směřovat na ostatní strany, aby přispěly k dohodě a vytvoření funkční vlády.

„Dlouhodobě na tom kvůli volebním výsledkům bude ČSSD, protože má problém nejen v podobě tragických výsledků, ale i proto, že část straníků chce výměnu lídrů. Už volají po změně předsedy a není vůbec jasné, kdo by mohl nastoupit a zahájit obrat od Chovance, Pokorného a dalších. Trošku to vypadá, že to v rámci ČSSD vyhraje zemanovské křídlo, což by byla výrazná změna,“ je přesvědčen Erik Best.

ParlamentnímListům.cz analytik Best dále sdělil, že čekat se změnami v ČSSD až do sjezdu zhruba za pět měsíců se mu zdá skoro jako nereálné. „Pokud se do vedení sociální demokracie nevrátí lidé jako Zimola, Hašek nebo Tejc, strana bude pokračovat v poklesu a výsledkem bude její konec,“ uvažuje dál o budoucnosti někdejší nejsilnější české strany.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl v pondělí na stránkách svého deníku nadnesl teorii, že by volební výsledky mohly mít výrazný pozitivní dopad, totiž že skončí éra politického kartelu financovaného ze zdrojů státem ovládaného ČEZu a zbývá už jen otevřít archivy této společnosti a ukázat, v jakých objemech z ČEZu odtékaly peníze na konta politických podnikatelů a jejich partnerů.

SLEDUJTE VIDEO Babišův triumf v jeho centrále:

Tento optimismus ale Erik Best úplně nesdílí. „Jaroslav Plesl to sice říká správně, že bychom konečně měli očekávat v tomhle směru změny, myslím si ale, že síly a tlaky, aby k tomu nedošlo, jsou možná silnější. Nejsem si ani jistý, že Babiš bude schopen to prosadit. Má tolik dalších věcí, které musí řešit a zabývat se jimi, že tomu nemůže věnovat potřebný čas. A zatím opakuje stále totéž, asi tři čtyři roky (co se týče ČEZu, pozn. red.) a výsledků je málo. Samotný fakt, že vyhrál volby, neznamená, že se hned otevřou archivy a zjistíme, kdo kolik od roku 2006 dostal. S tím se automaticky počítat nedá,“ krotí Pleslovo nadšení.

Pokud jde o TOP 09, která se do Sněmovny dostala jen těsně se sedmi poslanci (původně jich měla 26, pozn. red.), může prý hrát v jedné věci překvapivě důležitou funkci. „I když Kalousek není příliš oblíbený, v určitých věcech u Babiše říká víceméně pravdu. Někde se trefuje do černého. Pokud z tohoto hlediska volič nechce jednobarevnou babišovskou vládu, kde ostatní budou jen stafáž, tak Kalousek coby poslanec může Babiše korigovat víc, než ČSSD. Nikdo už nevěří tomu, co říká Chovanec nebo Sobotka,“ má jasno politický analytik.

„Vidím to tak, že lidé mohou akceptovat Babiše proto, že to dělá lépe než ostatní, neznamená to ale, že volič zároveň chce, aby převedl celou Českou republiku pod Agrofert. Kalousek je největší hlas, který to celé může korigovat. Nevím, jestli tím zároveň prodlouží životnost TOP 09, ale kdyby vůbec ve Sněmovně teď nebyl, Andreji Babišovi by toho prošlo mnohem víc,“ dodává Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…