To bude celé úplně jinak. Po dni oslav příchodu Jiřího Drahoše přichází nové informace o ,,volbách proti Zemanovi"

29.03.2017 18:25

ROZHOVOR „Nejpodstatnější je, že pokud bude někdo chtít porazit Miloše Zemana a vyhrát, bude stát před úkolem přetáhnout část jeho voličů. Jinak nemá šanci,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, který se věnuje prezidentské kandidatuře expředsedy Akademie věd Jiřího Drahoše, politolog Jan Kubáček. „Politické podpory jsou spíše hendikepem. Jiří Drahoš se bude spíše snažit od této podpory eliminovat, protože dnes podpora politika je takovým malým polibkem smrti,“ domnívá se. Ještě ale podle něj možná neznáme všechna jména kandidátů, kteří mají reálnou šanci dosáhnout případně i na metu nejvyšší.

To bude celé úplně jinak. Po dni oslav příchodu Jiřího Drahoše přichází nové informace o ,,volbách proti Zemanovi"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Mluvčí prezidenta Ovčáček si myslí, že Jiří Drahoš je ten hlavní vybraný protizemanovský kandidát. Je to možné?

Je to naprostá spekulace. Mluvčí prezidenta to dělá v uvozovkách rafinovaně, promyšleně. Snaží se hned konkurenci onálepkovat a zaškatulkovat do určité interpretace, aby se to přinejmenším vzpomínalo. Otázka je, jestli je to opravdu ten hlavní vyzyvatel, nebo jde o přání, které je otcem myšlenky. Kdy by tým Miloše Zemana chtěl, aby to byl hlavní vyzyvatel. Aby konkurentem byl sice vědec a odborník, ale veřejnosti málo známý specialista. A nebyl to například nějaký dlouholetý zkušený politik či známější autorita. Vnímám to jako takový prvotní výstřel, který může být pravdou, ale taky se může ukázat, že je to snaha okolí Miloše Zemana si vzít tohoto vyzyvatele jako klíčového soupeře, tím rozdělit všechny zbývající potenciální vyzyvatele, případně některé zvažující.

Doposud se jako hlavní Zemanův soupeř jevil Michal Horáček, který je ve veřejnosti přece jenom známější. Je Jiří Drahoš silnější kalibr než Horáček?

Určitá erudice, možná přístup některých známých podporovatelů může znásobit akcie pana Drahoše. Zatím má velký problém, že řadová široká veřejnost ho nezná. Nemá ho spojeného s nějakým lapidárně známým patentem, objevem, přínosem do české vědy. Že to vědí odborníci, že byl předsedou Akademie věd, to je krásné. Ale pro řadovou veřejnost toto je málo. Pro běžného člověka to značí, že to byl funkcionář.

Pan Drahoš bude stát před úkolem se veřejnosti představit a ideálně ještě s nějakým přesahem. Typu co dal českému národu, společnosti, vědě. Zároveň jeho tým bude stát před úkolem pokusit se získat a popsat taková témata, která mohou přetáhnout část současných voličů Miloše Zemana. O to se hraje. Nejpodstatnější je, že pokud bude někdo chtít porazit Miloše Zemana a vyhrát, bude stát před úkolem přetáhnout část jeho voličů. Jinak nemá šanci. To bude velmi nelehké.

Myslím, že nejcennější devíza Jiřího Drahoše je případná široká skupina podporovatelů typu pan Grygar a podobní. Na to veřejnost slyší. Je to pro pana Drahoše rozhodně mnohem přínosnější než podpora politiků. Ta může spíše přinášet minusové body a být hendikepem. Dá se předpokládat, že Jiří Drahoš si tuto variantu velmi pečlivě zvažoval, protože by měla být vrcholem jeho kariéry. Dá se očekávat, že má v hlavě nějaký scénář vývoje, musí mít v zádech přísliby nějakých významných donátorů a po boku aktivní podporovatele, kteří mají šanci přitáhnout k němu běžného člověka, zpopularizovat ho a zlidštit. Jinak by do toho asi nešel. Nemám z něj pocit, že by to byl riskér.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Co načasování pro začátek kampaně? U Michala Horáčka se totiž spekuluje, že kampaň začal moc brzy, stejně jako v minulých volbách Jan Fischer. Je teď ten správný čas na její zahájení?

Myslím, že to načasování není špatné, protože musíme počítat s tím, že od poloviny léta do konce října dojde k mezipauze v prezidentské kampani, protože politické kolbiště ovládnou politici pro volby sněmovní. Už i díky tomu, že Andrej Babiš neustále opakuje, že se chce soustředit primárně na sněmovní volby. Dá se očekávat velmi mobilizační a velmi tvrdá kampaň. Nebude v ní příliš prostoru pro prezidentské volby. Proto jsou tu scénáře buď začít teď, aby byla šance do toho léta něco odvyprávět, stát se známějším.  Nebo je možné, že se tady objeví nějaká těžká politická váha, která naopak bude cílit až na závěr sněmovní kampaně. Protože bude populární, známá a bude využívat toho, že tady bude velmi intenzivní zájem o kandidáty na prezidenty. Ale pro kandidáty typu pana Drahoše je třeba opravdu začít teď. Na podzim by bylo pozdě.

Nejznámější americký český novinář Erik Best k Drahošovi na facebook napsal opravdu podivuhodný příspěvek: „Který Jiří? Který Drahoš? Kdo to je? Bizoni budou muset vymyslet nějaký decentní sex skandál na zviditelnění své loutky. I Klaus měl v pravý čas svoji letušku...,“ Tím kromě jiného naznačuje, že Jiří Drahoš je širší veřejnosti poměrně neznámý a že za ním stojí vlivná PR agentura Bison Rose, která je ale spojována se sociálními demokraty. Co k tomu říci?

Vnímám to zatím jako spekulaci, kterou podporuje fakt, že jestliže Jiří Drahoš zvažoval kandidaturu, tak nějakou podporu musí mít. Pokud je kandidatura vnímána vážně. Nedokážu říci, jestli zrovna od této agentury. Může to být aktivita vedle sociální demokracie, případně podporovaná maximálně některými jednotlivci. Spíše je to ale aktivita vedle, která, když se panu Drahošovi bude dařit, může být velice sledovanou nevěstou pro další osobnosti politiky, případně pro další subjekty. Takže si myslím, že jde o samostatný projekt.

Drahoš i Horáček přicházejí z oblastí mimo politiku. Takže nemají žádné politické zkušenosti. Je to před volbami výhoda, či nevýhoda?

Je to ve výsledku nevýhoda. Češi sice dlouhodobě volají po nepolitikovi, úředníkovi, ale chtějí, aby měl zkušenost. Aby už něco dokázal v politice, uměl se v ní orientovat, dokázal se rozhodovat. Na nováčky bude o to větší tlak, jak skončí sněmovní volby a začne debata o premiérovi, o osazenstvu vlády, o tom, jaká bude role komunistů, popřípadě jiných politických stran. A tam se budou muset začít profilovat. Není to tedy jen o detailním nastudování Ústavy České republiky, ale je potřeba mít v sobě esenci rozvahy, rozhodování, odvahy a zároveň politického citu. A to je pro Čechy velmi důležité.

Tohle se bude Jiřímu Drahošovi těžko dokazovat, protože nebude mít za sebou situace, ve kterých by to prokázal. Bude se muset soustředit, aby prokázal politický takt a důstojnost, ale zároveň politickou znalost. Bude muset začít uvažovat jako prezident, ač na něj zatím jenom kandiduje. To je právě velký hendikep mnoha dalších kandidátů. Oni jsou neustále Antizemani, nebo potenciální prezidenti filozofové.

Nikdo ale nezačíná, když kandiduje, uvažovat jako reálprezident. Bylo by ideální, kdyby vycházel z masarykovsko-benešovských idejí. To znamená z praktického realismu, ale s nějakým hlubším přesahem. Což je pro českého voliče důležité. Nefunguje to opačně – neřeknu vám, co bych dělal, ale co dělá špatně můj konkurent. To veřejnost nezajímá, zajídá se jí to a ztrácí o takového kandidáta zájem. I o takové politiky filozofy, iluzionisty. To také nefunguje.

Které politické strany mohou Drahoše podpořit? Viděl jsem vstřícné vyjádření k němu od Petra Gazdíka či Karla Schwarzenberga...

Upřímně řečeno, protože je Drahoš vědec, může se v něm nalézt téměř každý politik, který má problém s Milošem Zemanem. Ale politické podpory jsou spíše hendikepem. Jiří Drahoš se bude spíše snažit od této podpory eliminovat, protože dnes podpora politika je takovým malým polibkem smrti. Kuriózně čím méně politických podpor, tím pro prezidentského kandidáta lépe. Všimněme si, jak expředseda Akademie věd zdůrazňuje, že je nestraníkem,vždy jím byl, a že bude nestranickým kandidátem. Je vidět, že si toto velmi dobře uvědomuje.

Z druhé strany ale může být podpora pro nějakého prezidentského kandidáta problémem uvnitř některých politických stran. V ČSSD proběhne referendum, zda strana má podpořit do prezidentských voleb Miloše Zemana. Dá se asi čekat, že ho vyhraje podpora Zemanovi?

Přesně tak. Bude to tam rozhárané, ale voliče příliš nezajímá, jaký je postoj stran. Je tu málo voličů, kteří by se orientovali podle stranického doporučení při podpoře stranického  kandidáta. To si zažili třeba Jiří Dienstbier z ČSSD nebo Přemysl Sobotka z ODS a mnozí další nominovaní stranami. Běžného voliče to fakt nezajímá a rozhoduje se podle nějaké emoce, případně podle charismatických lídrů.

Jak se k tomu postaví hnutí ANO? Asi bude záležet na postoji Andreje Babiše... A ten se ocitá v problémech, což ho nutí k bližší spolupráci se současným prezidentem. Bude tohle také hrát roli?

U hnutí ANO se bude čekat, jak rozhodne Andrej Babiš. A ten tak učiní podle toho, jak dopadnou sněmovní volby, a jestli se bude moci stát premiérem s plnohodnotným mandátem.

Nicméně v případě Andreje Babiše by tak podpora některému prezidentskému kandidátovi byla asi významná?

Určitě. Ten bonus by tam byl velmi významný. 

Když už jsme u Babiše. Podle Seznamu.cz se sociální demokraté a lidovci rozhodli pro „akci Babiš“ – okopávat mu tak kotníky, až to minimálně oslabí jeho pozici. Tohle může samozřejmě hlavně ovlivnit volby sněmovní... Jak velký vliv budou mít sněmovní volby na prezidentské?

Výsledek sněmovních voleb bezesporu významně ovlivní volby prezidentské. Jedním z velkých témat bude hledání, jmenování nového premiéra, rozhodování o nové vládě a o jejím fungování a programových prioritách. Dá se očekávat, že se to bude dít v přímém přenosu a hlavním aktérem bude Miloš Zeman. Což bude výzva pro další kandidáty. Aby se vymezili, popsali svůj postup. Bude to jedno ze zásadních témat, které voliče osloví.

Vytáhne ještě někdo z klobouku nějakého jiného silného kandidáta, který by mohl pocuchat nervy současnému prezidentovi? Objeví se ještě třeba nějaký zkušený politický matador?

Není to vyloučeno. Velmi zásadní bude období mezi koncem sněmovních voleb a všemi lhůtami potřebnými k tomu, aby se případný kandidát mohl zúčastnit prezidentského klání. Těžká váha podporovaná například Andrejem Babišem či někým jiným by mohla vstoupit do kandidatury ještě po sněmovních volbách. Dokázala by to zvládnout a mohla by si dovolit i případnou politickou nominaci. Ještě bych této variantě dveře nezavíral. Ještě možná neznáme všechna jména kandidátů, kteří mají reálnou šanci být protivníky Miloši Zemanovi a dosáhnout případně i na metu nejvyšší. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…