To je nechutné. Advokát Láska a další se kvůli Moravcově pořadu rozhovořili o Válkové a Marvanové

10.06.2014 7:16

Ministryně Helena Válková spadla z deště pod okap. Zbavila se první náměstkyně Hany Marvanové, protože s ní nedokázala spolupracovat, ale na její místo jí Andrej Babiš nasadil mladého ambiciózního právníka Roberta Pelikána, s kterým to bude mít paradoxně těžší, protože jí podle odborníků bude šlapat na paty. „Myslím, že to tak je. Mohla mít první náměstkyni, která ji neohrožovala ve funkci, místo toho má náměstka, který ji dřív či později možná ve funkci nahradí,“ potvrzuje všeobecný názor ParlamentnímListům.cz i politolog Lukáš Jelínek.

To je nechutné. Advokát Láska a další se kvůli Moravcově pořadu rozhovořili o Válkové a Marvanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Podle něj se Válková stala trochu už koulí na noze hnutí ANO. „Ale těžko měnit ministryni, která žádnou chybu formálně neudělala a která podle všeho ani resort opustit nechce. Tak šel Andrej Babiš tímto způsobem,“ konstatoval politolog.

Ministryně nasadila hodně osobní tón

Podle odborníků je však jasné, že spolupráce obou žen v čele justice už nebyla možná. Dokázala to sama Helena Válková v Otázkách Václava Moravce, kdy několikrát obvinila svoji už bývalou první náměstkyni, že nechodila do práce, vydávala chaotické příkazy a také se stylizovala do role Jany z Arku apod. Řada lidí, kteří s Hanou Marvanovou v uplynulých dvaceti letech spolupracovali, je těmito výroky šokována, protože právničku a bývalou političku znají jako vyjímečně pracovitou a zodpovědnou odbornici.

Co vykládala ministryně Válková u Moravce? Čtěte ZDE

„Ministryně nasadila hodně osobní tón,“ souhlasí i Lukáš Jelínek. Politolog a vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa připustil, že neví, co se přesně na Ministerstvu spravedlnosti děje a kdo má pravdu, ale kritizuje, že Válková zabíhá do osobních útoků zvlášť v době, kdy už se Hana Marvanová nemůže bránit. „Ministryně obvinila Hanu Marvanovou z toho, že nechodí do práce, ona zase ji, že podléhá nějakým vlivům. Mohu jen říci, že je nechutné, když se takhle ostřelují přes média dvě dámy, které spolu měly spolupracovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Daniel Kroupa. „Z vyjadřování Heleny Válkové bylo zřejmé, že už to mezi oběma dámami nefungovalo, mezilidské vztahy nabourávaly akceschopnosti ministerstva, takže to žádné jiné řešení nemělo,“ připouští politolog Jelínek, že spolupráce obou žen v čele resortu už byla nepředstavitelná.

Ministerstvo spravedlnosti je pomalejší ve výstupech, než by člověk očekával

Politolog Lukáš Jelínek měl prý takový pocit, že Marvanová vytýkala ministryni „něco jako liknavost nebo nerozhodnost nebo netrvání na nějakých principech, s kterými obě do čela resortu šly“. „Je jasné, že ministr je pod tlakem různých lobby, záleží na tom, jak jim dokáže čelit,“ uvedl. Nedokáže posoudit situaci kolem výběru kandidátů na předsedy krajských soudů, protože nezná minulost a schopnosti všech kandidátů. „Ale sleduji diskuze nad novelou zákona o státním zastupitelství, diskuze o odměnách advokátů a exekutorů při vymáhání pohledávek a při exekucích, nad soudcovskou samosprávou, nad transformací vězeňství nebo občanského zákoníku." Je podle něj hodně důležité, aby si ministr zachoval svůj vlastní rozum. „Vidím, že paní Válková má jasné názory, že je to žena pevná a v odborném světě respektovaná, ale mám dojem, že Ministerstvo spravedlnosti je pomalejší ve výstupech, než by člověk očekával,“ upozornil Jelínek.

Předpokládal, že poté, co předváděl na konci svého funkčního období Jiří Pospíšil, který přece jen vyzvedl respekt k české justici, ale jeho nástupci Pavel Blažek a Marie Benešová byli takoví „uspávači hadů“, vnikne ministryně Válková do problémů v resortu celkem rychle a jasně a že začne ve spolupráci s Hanou Marvanovou předkládat jednu předlohu za druhou. „Ale my dnes ani nevíme, jak bude vypadat zákon o státním zastupitelství, jestli budou zrušena vrchní státní zastupitelství, jak to bude se speciálním pracovištěm pro potírání korupce. Tady kritice, která zaznívá na adresu Válkové ze strany Hany Marvanové, rozumím a jen doufám, že se s náměstkem Robertem Pelikánem dokáže v dohledné době rozhýbat, protože od ANO se očekává napravování různých šlendriánů,“ připomněl hesla, s kterými šel Andrej Babiš do voleb.

Babiš chce dosáhnout nějakých výsledků

Je otázka, jak se podaří hnout s protikorupčními normami, když ministryně je odbornice na trestní právo, její náměstek Robert Pelikán na hospodářské právo, na rozdíl od Hany Marvanové, která byla nezpochybnitelnou odbornicí v oblasti protikorupčních opatření. Nebyla nebezpečná mnoha zájmovým skupinám právě tím, že měla jasné představy, s jakými na Ministerstvo spravedlnosti šla a které podporovala i řada nevládních organizací, a byla rozhodnuta je realizovat?

„Tam byl přirozený rozpor mezi oběma dámami. Válková přišla z akademického prostředí, má potřebu věci vyhodnocovat, analyzovat, než udělá nějaké zásadní rozhodnutí, zatímco Marvanová, která pochází z aktivistického prostředí, byla připravena kroky realizovat mnohem rychleji než paní ministryně. Možná i méně systematicky, to nedokážu posoudit. Šla na ministerstvo s celkem jasnou představou a asi ji velmi zklamalo, že se její představa rychle nerealizovala a že ministryně byla ochotna naslouchat představitelům jiných názorů. To je věc, která musí být řešena, a myslím, že Babiš tím, že posadil k Válkové Pelikána, chce dosáhnout nějakých výsledků,“ soudí Jelínek.

Zatím zůstává justice v rukách hnutí ANO, ale jestli by nezvládlo, co od něj i samotná vláda očekává, politolog věří, že by si sociální demokracie dokázala o resort říci a nabídnout odborníky, ať už Jiřího Dienstbiera nebo Jeronýma Tejce.

Advokát Láska se ve sporu s komorou staví na stranu Hany Marvanové

Někteří experti už se přikláněji i k názoru, že ministryně skutečně podléhá některým vlivům. Sama v Otázkách Václava Moravce potvrdila, že zatím nehodlá jmenovat do funkce předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem kandidáta, kterého jí jako nejvhodnějšího navrhla jí samotnou ustavená výběrová komise vedená bývalou náměstkyní Hanou Marvanovou, protože jméno vítěze konkurzu zpochybnili soudci Krajského soudu v Ústí nad Labem. Právě tento případ jmenovala Hana Marvanová mezi důvody, které vedly ke snaze o její odvolání z funkce. Dalšími, kteří podle ní tlačili na její odchod, byli také někteří advokáti a exekutoři.

„Nemohu komentovat, jestli byly hlavním důvodem osobní antipatie nebo názorové neshody obou žen. Mne jen v tomto sporu zaujala neadekvátní reakce Advokátní komory. Podle toho, co se nelíbilo paní doktorce Marvanové a co se nelíbilo Advokátní komoře, byl bych na straně paní Marvanové,“ uvedl advokát Václav Láska ParlamentnímListům.cz. Vysvětlování sporu ze strany Marvanové mělo podle něj větší logiku, než čím argumentoval předseda Advokátní komory.

Advokátní komora reagovala naprosto nepřiměřeně situaci

Václav Láska, který se sám dostal do potíží s Advokátní komorou, když poukázal na podivné praktiky advokátů lobbisty Ivo Rittiga v souvislosti s Dopravním podnikem hlavního města Prahy, kteří pak byli obviněni z trestného činu, přiznává, že je alergický na to, když předseda Advokátní komory označil jednání Hany Marvanové za profesně neetické. „Jak se jim nelíbí jednání advokáta vůči komoře nebo jejímu vedení, hned šermují tou profesní etikou. Zdá se, že ji používají jako zbraň proti nepohodlným, než že by to mělo nějakou objektivní hodnotu. V tomto případě to byla reakce naprosto nepřiměřená situaci,“ kritizuje advokát Láska jednu z profesních skupin, která zřejmě neviděla ráda v čele justice právě Hanu Marvanovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…