To je prý Peake: Taková krásná a chytrá. Přitom je vyděračka a...

22.11.2012 4:30

POLITOLOGOVÉ I když je mladá, pohledná, vzdělaná i kultivovaná a zastává jednu z nejvyšších ústavních funkcí, její popularita stále klesá. Místopředsedkyně vlády a šéfka nejmenší koaliční strany LIDEM Karolína Peake už dávno nevzbuzuje pozitivní emoce veřejnosti. Sama ve středu popsala, jak jí na ulici jedna paní řekla, že je kráva. Ale ani politologové o ní nesmýšlejí nejlépe. Je prý kariéristka, která jde přes mrtvoly a ve vydírání trumfne téměř všechny bývalé malé vládní strany a předchozí přeběhlíky.

To je prý Peake: Taková krásná a chytrá. Přitom je vyděračka a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

„V žebříčku popularity politiků si opravdu nevede moc dobře,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Hartl. Ještě letos v lednu ji v průzkumu pozitivně hodnotilo 35 procent dotázaných, dnes je to o dvanáct procent méně. „Veřejnost pochopila, že její hlavní ambicí je Karolina Peake,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe. Lidé podle něj vnímají, že je to ambiciózní člověk, kterému jde buď o moc, nebo další výhody. I když sedí v křesle vicepremiérky vlády, není podle něj žádná politička.

„Vyvezla se do sněmovny na zádech projektu Víta Bárty, když to nešlo, vytvořila frakci a pak novou stranu. To není žádný politický výkon. Je především velmi schopná kariéristka, která využila situaci a které chutná moc, udrží si ji až do roku 2014 s touto vládou,“ prohlásil. Politický vaz si prý zlomila, když se spojila s Vítem Bártou, a i když už věděla, co je zač, ještě dlouho ho bránila. „Až do doby, než ho odsoudil soud, pak potápějící loď opustila,“ připomněl Pehe.

Jde si za svým přes politické mrtvoly

Veřejnost podle něj podprahově vnímá, že Peake je „bezskrupulózní člověk, který si jde za svým přes politické mrtvoly“. I když je žena, rozhodla se hrát podle mužských pravidel, jak je nastavila „chlapácká“ kultura. „Jako osobnost ji nedokážu číst, je tvrdá, teflonová, všechno po ní steče,“ konstatuje Pehe. A připomíná, že i když byla blízkou přítelkyní Víta Bárty a Kateřiny Klasnové, s klidem je hodila přes palubu.

„Každého člověka se taková věc dotkne, když něco takového udělá, ale ona tím zjevně nebyla nijak zasažena,“ upozorňuje Pehe na skutečnost, že i „tvrdý“ byznysmen Vít Bárta je citlivější, ukázal emoce a choval se víc jako žena než Karolina Peake. V politice se prý nejlépe prosazují lidé určitého typu osobnosti, kteří mají zvýšený práh pro vnímání morálních signálů.

Pro politologa Zdeňka Zbořila je místopředsedkyně vlády prý „až moc čitelná“. „Rychle si osvojila techniku vyděračských malých stran, třeba KDU-ČSL nebo Unie svobody, které vydíraly velké strany. Ale ty měly alespoň nějakou ideu,“ uvedl. Ale Peake je podle něj „absolutně bezideová osoba, její strana bez jakéhokoli obsahu vznikla jen proto, aby mohla prohlasovat koaliční zákony a udržet se po celé volební období u moci. „Peake je symbolem politického vydírání,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Bojovnice proti netransparentním společnostem prodala vilu neprůhledné firmě

Politologovi připadá absurdní, že jediným tématem místopředsedkyně vlády je boj proti korupci, přitom jí nevadí peníze od neprůhledné firmy za prodej rodinné vily v Troji. „Nečitelnost firmy mi vadí ve chvíli, kdy si tato firma říká o veřejné peníze,“ prohlásila na svoji obranu bojovnice proti netransparentním společnostem. Jak může říci, že by jí to vadilo až v případě, kdyby neprůhledná firma sála veřejné prostředky? Copak nikdy neslyšela o praní špinavých peněz? ptá se Zbořil. Politolog také zpochybňuje kvalifikaci Karoliny Peake pro výkon vysoké ústavní funkce, kterou zastává v Nečasově vládě. Jak prý může někdo vykonávat post místopředsedkyně vlády, když vystudoval práva a dělal půl roku koncipienta - a dnes se má podílet na tvorbě zákonů?

Kombinace cukru a biče

Politolog Jiří Pehe poukázal na některé příklady chování šéfky LIDEM, které vypovídají o jejích motivech: „O co jí jde, se ukázalo u církevních restitucí, nejprve tvrdila, že je nepodpoří, dokud nebudou známy všechny parametry daňových změn, pak si nechala slíbit pro stranu poslanecký klub. Vládní koalice kvůli tomu ohne pravidla hry, jednací řád sněmovny," kritizuje Pehe, že Peake dala na jednu misku vah církevní restituce a jejich dopady a na druhou misku vah výhody poslaneckého klubu, které za ně vyhandlovala.

Podobně podle něj postupovala i v případě nominace Roberta Vacka na post ministra dopravy. Nejdřív byla neústupná, pak najednou změnila názor. „Zřejmě premiér pohrozil, že použije citlivé informace o Vackovi a celou věc vyřešil. Je to taková kombinace cukru a biče,“ poukázal na jednání premiéra.

Peake byla ve správnou dobu na správném místě

Místopředsedkyně vlády Peake je podle politologa Ladislava Mrklase typickou představitelkou osobnosti, která se ocitla ve správné chvíli na správném místě. „Měla štěstí, ale zároveň je to osoba vzdělaná a kultivovaná,“ upozornil na přednosti šéfky LIDEM. Myslí si, že v politice má budoucnost. „Brzy se bude muset rozhodnout, kterým směrem se vydá. Nemyslím, že strana LIDEM by uspěla ve volbách,“ konstatoval politolog.

Vidí několik možných cest, kterými se může Karolína Peake ubírat. „Buď se sfúzuje LIDEM s jinou stranou, nebo se pokusí vytvořit širší uskupení stran, nebo sama Peake, případně s několika kolegy, vstoupí do jiné strany. Nebo možná najde uplatnění ve veřejné správě v České republice nebo Evropě,“ vypočítává různé možnosti jejího budoucího uplatnění Ladislav Mrklas. Dokáže si prý představit, že vznikne nějaká alternativa složená z politických stran, jako jsou Evropští demokraté, Strana zelených nebo dalších, které se mohou vytvořit kolem neúspěšných prezidentských kandidátů. „Karolina Peake může být pro nový subjekt atraktivní posilou,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mrklas. Politickou budoucnost má podle něj spíš ona sama než její strana LIDEM.

LIDEM měla jen udržet mocenské pozice

I když Věci veřejné i LIDEM mají pocit, že před sněmovními volbami budou ještě schopny lidi zaujmout, na výrazný comeback VV nebo úspěch LIDEM to podle sociologa Jana Hartla nevypadá. „Karolíně Peake neprospělo, že se odštěpila od potápějící se lodi Věcí veřejných a vytvořila stranu LIDEM, což bylo vnímáno jako účelový akt, aby si někteří lidé udrželi osobní pozice. A neukazuje se, že by nešlo o osobní mocenské pozice, ale o uplatnění témat nebo postupů, které jiná strana není schopna dodat,“ upozornil Hartl. Do sněmovny se po příštích volbách strana podle něj nedostane, ale může jí jít alespoň o získání příspěvku od státu na svoji činnost. „Potřebují získat oddechový čas,“ míní sociolog.

Možná přejde před sněmovními volbami do ODS, se stranou nebo sama

Politolog Jiří Pehe je přesvědčen, že Karolína Peake přejde do ODS nebo jiné strany, protože ODS dnes poskytuje neocenitelnou službu, bez ní by vláda dávno padla. Ale mohla by prý být i schopnou úřednicí, ostatně i funkce místopředsedkyně vlády pro legislativní záležitosti, kterou zastává, je podle něj spíš úřednický post.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…