Trestní oznámení na Bakalu se Sobotkou zcela mění zažité pořádky. Mnoho lidí teď bude mít co vysvětlovat. Erik Best dává konkrétní jména

08.10.2019 16:14 | Zprávy

Bakalovi novináři mají jedinečnou příležitost dokázat, jak jsou nezávislí na svém majiteli, jak často tvrdí. Podle politického analytika Erika Besta teď mají možnost se „osamostatnit“. Řekl to v reakci na závěry vyšetřovací komise k OKD, která na Bakalu a další podá trestní oznámení. Best se zamýšlí, co bylo za tím, že policie dříve v této kauze stíhala jen „malé rybičky“.

Trestní oznámení na Bakalu se Sobotkou zcela mění zažité pořádky. Mnoho lidí teď bude mít co vysvětlovat. Erik Best dává konkrétní jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Trestní oznámení na expremiéra Sobotku, exministra Urbana, miliardáře Bakalu nebo právníka Pokorného. I takové jsou závěry dvouleté práce sněmovní vyšetřovací komise k OKD. Podle Erika Besta měli tuhle práci dávno udělat policisté a státní zástupci.

Závěry komise nejsou podle Besta nečekané. „Mluvilo se o tom už před několika týdny, předseda komise Černohorský v ČT mluvil o podání trestních oznámení. Nevěděli jsme, koho všeho se to bude týkat. Nakonec těch trestních oznámení bude asi 14. Zatím jsem také neslyšel termín organizovaný zločin, bylo použito v médiích a jde o závažnou věc,“ komentuje aktuální vývoj pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Závěry dvouleté práce vyšetřovací komise podle Besta budou fundované a podložené. „Až na pár detailů tam není nic překvapujícího. Překvapující spíše je, že s tím policie a státní zástupci nepřišli dříve. Když podali trestní oznámení, týkalo se to malých rybiček,“ má jasno Best.

„Tohle spíš vyvolává otázky než to, co dělá komise. Ano, každá komise je svým způsobem politická a já také mám střet zájmů, protože jeden z těch, na koho má být podáno trestní oznámení, mě žaluje (právník Radek Pokorný, pozn. red.), což říkám otevřeně. Zdá se mně, že komise dělala dobrou práci, ale dělala práci, kterou měl už dávno udělat někdo jiný,“ upozorňuje.

Zásadní otázkou v celé kauze OKD podle analytika je právě skutečnost, proč příslušné státní orgány nekonaly. „Státní zástupci a policie se k tomu budou muset vyjádřit. Je to zvlášť významná věc v době, kdy se mluví o tom, že státní zástupci mají být nezávislí na politice. Komise vyvolává otázku, jestli se tomu policie a státní zástupci v minulosti nevěnovali právě proto, že byli až moc nezávislí ve smyslu, že někomu stranili,“ ptá se.

Na sociálních sítích už Erik Best krátce nadnesl otázku, jak budou o této věci informovat média z vydavatelství Economia, které patří právě Zdeňku Bakalovi, na něhož míří trestní oznámení a který se vyhýbal výslechu u komise.

„Bakalova média jsou zahnaná do kouta a budou muset dokázat, že jsou nezávislí a poctiví novináři. Budou se tomu muset věnovat o něco více než ti, co s tím nemají nic společného,“ myslí si Erik Best.

Vývoj v Bakalově kauze by prý mohl „jeho“ novináře vést k tomu, jak se od svého původního chlebodárce osamostatnit. „Měli by začít mluvit o tom, že Economia musí na Bakalovi být nezávislé vydavatelství, a začít řešit, jak se od Bakaly odštěpit. Jde o logiku toho, co právě tito novináři říkají o nejvyšším státním zástupci. Že Pavel Zeman má být nezávislý na politice a státní zástupce má být jakousi čtvrtou mocí. Jestliže tento argument platí pro Pavla Zemana, má to platit i pro Economii,“ míní. 

„OKD je snad největší politická a ekonomická kauza této země. Takže pokud se říká, že žalobce Zeman musí být absolutně nezávislý, protože řeší Babiše, který je premiér, tak vydavatelství také musí být nezávislé na Bakalovi. Ti novináři by měli založit nějakou nadaci, dostat od Bakaly jakýsi počáteční kapitál a pak dokázat, že jsou skutečně nezávislí a umí tvrdě a objektivně fungovat a také sami vydělávat. Protože už teď tvdí, že sami vydělávají a od Bakaly přímo nic neberou. Teď k tomu mají ideální příležitost. Bylo by to logické,“ navrhuje Bakalovým novinářům Erik Best.

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD byla ustavena rozhodnutím pléna Poslanecké sněmovny v prosinci 2017, krátce po volbách. Byli do ní jmenováni zástupci všech sněmovních stran. V současné době má pouze osm členů, neboť zástupce ČSSD Lubomír Zaorálek se stal ministrem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…