Umělci, jezdili jste do SSSR... Zdeněk Zbořil opět připomíná, co nikdo nechce slyšet. I Kalouskovi a Novotnému

18.05.2020 8:45

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Bylo by zajímavé vědět, jak má MZV Ruské federace rozumět těm ‚patřičným mezím‘,“ upozorňuje k některým komentářům politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj je také typické, že politicky nejméně významné, dokonce až bezvýznamné osobnosti vědí, jak vyřešit postavení autonomní republiky Krym. „Výhrůžná slova pana Haška a jeho zvolání Chci vše! vypadají, že už začal snít o tom, že je něco jako Caesar. Malý, český, ale přece jen Caesar.“ Zbořil také poukazuje na uvedení řeporyjského stylu politického diskurzu do TV CNN Prima. Zastupitelstvo Prahy 6 pak trochu připomíná nejisté, ale chytrácké postavičky z Revizora a Mrtvých duší.

Umělci, jezdili jste do SSSR... Zdeněk Zbořil opět připomíná, co nikdo nechce slyšet. I Kalouskovi a Novotnému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Po vzkazu šéfa ruské diplomacie Lavrova, že vymlouvat se na vlastnictví sochy je dětinské a pomník se bude muset vrátit na své místo, se už ozvaly hlasy, které se shodují v jednom prohlášení: „Česko není gubernie.“ Prohlásili to např. senátor Jiří Drahoš nebo poslanec Martin Kupka. Senátor Drahoš čeká, že ministr zahraničí Tomáš Petříček Lavrova „odkáže do patřičných mezí“.

Anketa

Vadí vám, že ministryně Schillerová možná neumí dobře anglicky?

7%
93%
hlasovalo: 11700 lidí

„Oba páni senátoři trochu připomínají blanické rytíře. Bylo by zajímavé vědět, jak má MZV Ruské federace rozumět těm ‚patřičným mezím‘. Nejde přece jen o pomník generála Koněva, ale o současné napjaté vztahy,“ podotýká politolog Zdeněk Zbořil. „Ty mají svůj začátek ve výhrůžkách řeporyjského starosty, který dokonce i v reportáži ruské TV mluvil o tom, že by ministra zahraničních věcí Lavrova nejraději pověsil a prezidenta RF fyzicky zlikvidoval. Řekl to snad trochu jinými slovy, ale celkový dojem byl mnohem výhrůžnější. Pokud vím, ani jeden z odvážných pánů senátorů neřekl, že se slovy pana Novotného nesouhlasí, a jen trochu tajemně mlčí. Neznamená to snad, že s jeho slovy souhlasí? To se pak budou ty patřičné meze hledat těžko,“ dodal.

Se svou troškou do mlýna přišla též předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která navrhla politický obchod. „Pojďme panu Lavrovovi slíbit, že lze uvažovat o obnovení památníku maršála Koněva – začneme s tím přesně ve chvíli, kdy Rusové vrátí Ukrajině anektovaný Krym.“ S čímž ovšem nesouhlasil bývalý brankář Dominik Hašek: „Nesouhlasím. Možná z politického hlediska by to mělo význam (a svět by nám klepal po ramenou), ale něco mi říká, že to je špatně. A že bychom se následně jen těžko vymaňovali z chapadel Velkého bratra. Chci vše! Rusko z Krymu a Koněva tam, kam chce Praha 6!!!“

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

„Je typické, že politicky nejméně významné, dokonce až bezvýznamné osobnosti vědí, jak vyřešit postavení autonomní republiky Krym. Zřejmě si myslí, že to budou umět vysvětlit rusky mluvícím obyvatelům této oblasti, kteří se vzbouřili, když jim vláda v Kyjevě chtěla zakázat používat ruštinu. Doufám, že paní Pekarová Adamová a pan Hašek, který navíc chce být zvolen prezidentem ČR, jsou alespoň trochu geopoliticky vzdělaní a vědí něco o historii Krymu. Takto to vypadá, že si myslí, že když Rusko z Krymu vyženou, vrátí tam tatarský chanát, který jako nástupnický stát Zlaté hordy toto území ovládal víc než tři sta padesát let,“ upozorňuje politolog. „Anebo si myslí, že rozhodnutí Nikity S. Chruščeva a Leonida Brežněva o etnicitě krymského obyvatelstva platí víc než vůle dnešních obyvatel Krymu? Když už nic jiného, měli by si alespoň něco přečíst o krymské válce, Sevastopolské povídky L. N. Tolstého a něco o dobývání Sevastopolu a německém tažení na jihovýchod. Mohli by se něco dozvědět o tom, co to byla „chapadla“ Říšského komisariátu Ukrajina a Prostor pod správou armády Velkoněmecké říše. Výhrůžná slova pana Haška a jeho zvolání Chci vše! vypadají, že už  začal snít o tom, že je něco jako Caesar. Malý, český, ale přece jen Caesar,“ dodal.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

„Pomohl uvést řeporyjský styl politického diskurzu i do TV CNN Prima.“

V diskusním pořadu na CNN Prima News se minulý týden vyhrožovalo žalobou. Komunistický předseda Vojtěch Filip označil předky Ondřeje Koláře za nacisty, starosta Prahy 6 Kolář označil Filipa za prase a vyhrožoval, že na něj podá trestní oznámení. Důvodem byl Koněv.

„Ano, všiml jsem si toho, ale zdálo se mi hned v té chvíli, že se pan Vojtěch Filip zmýlil. Nějak se mi nezdál nejen věk tří generací Kolářů a také místo, kde mohlo k záměně osob se jménem Kolář nebo Kolarr dojít. Časem se ukázalo, že to byla nějaká, snad ne účelová a vědomá, nepravda, nebo dokonce lež. To ale neznamená, že by zkušený politik, který má navíc jistě své odborné poradce, nemohl být opatrnější ve výběru svých argumentů. Jistě, pan místopředseda PS PČR nemusí být účastníkem každé televizní debaty, a protože ví, že obhroublá vulgárnost je typickým znakem reprezentantů a aktivistů některých opozičních stran, snad se mohl vyjadřovat obratněji. Takto jen pomohl uvést řeporyjský styl politického diskurzu i do TV CNN Prima, a i když je to dar danajský, přesto bude mít na definičním ustanovení standardu této TV svůj podíl,“ komentuje Zbořil.

Ke kauze se již stihl vyjádřit i Miroslav Kalousek. „Máte-li jen trochu úcty k instituci, které často předsedáte, a nejste-li podlý zbabělec, tak se omluvte. V opačném případě dáte za pravdu všem, kteří častují vedení Sněmovny zvířecími tituly,“ vyzval komunistu.

„Jak by mohl pan poslanec Kalousek takovou příležitost opomenout! Vždyť je to také jeden z těch, kteří odcházejí do minulosti a jako tonoucí stébla se chytají každé příležitosti prodrat se k veřejnému vyjádření. Pan exministr má ovšem pravdu v tom, že naši zvolení zástupci lidu zřejmě takto v PS mluví, a možná, když bloudí kuloáry a restauracemi, že je to ještě horší,“ říká politolog.

Vicepremiér Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že Filipovy výroky vnímá jako rétoriku před sjezdem KSČM. Výroky ohledně československých legionářů jsou podle něj za hranou. Je podle něj důležité, že komunisté nemají vliv na českou zahraniční politiku.

„Kdyby to byla pravda, čekal by nás zase jeden festival ubohosti, podlých osočování, a jak je vlastně zvykem už od jara 1990, mafiánských triků za pomoci ‚tajných tajných‘ a jejich tovaryšů. Není naší době ke cti, že se zdá potvrzovat starodávnou tezi, že politické režimy se udržují idejemi, které je zrodily. Ty ideje nemusejí být vždy příliš ušlechtilé, i když je za takové považujeme,“ uvedl Zbořil.

Zastupitelstvo Prahy 6 nakonec nejednalo o prodeji sochy maršála Ivana Koněva Rusku. Návrh opozičního zastupitelského klubu Pirátů na projednání bodu zastupitelé neschválili. Zastupitelstvo Prahy 6 na program jednání nezařadilo ani projednání zakázky na kontroverzní právní posudky. Piráti kvůli dvěma údajně padělaným posudkům totiž požadují odvolání starosty Ondřeje Koláře.

„Je to zase jen jedna prastará politická neřest a manýra. Když je problém a nevíme co s ním, odložíme jej. S ironií bychom mohli konstatovat, že je to jako v carské gubernii popsané Nikolajem V. Gogolem. To pozoruhodné zastupitelstvo Prahy 6 trochu připomíná ty nejisté, ale chytrácké postavičky z jeho Revizora a Mrtvých duší. Nejsou dnes, samozřejmě, jedinými tragikomickými postavami české politiky, ale zatím jen posledními, o kterých jsme se to dozvěděli,“ upozorňuje politolog.

Že Schillerová neumí anglicky? Byla to šikana

Šéfka státní kasy Alena Schillerová byla ve čtvrtek vystavena „mediálnímu honu“ na obhájení znalostí anglického jazyka. Kromě ČT také ze strany CNN Prima NEWS. Moderátorka Hrdličková položila ministryni v rozhovoru otázku v angličtině, ta se vzápětí otočila a odešla. „Dnešní ‚překvápko‘ byla provokace, které jsem se odmítla účastnit,“ hájí se ministryně s tím, že v žádosti o rozhovor nepadlo ani slůvko o tom, že by měl být rozhovor v angličtině.

„Vzhledem k tomu, že mezi členskými státy EU dnes už není jediná země, kde se mluví výhradně anglicky, a angličtina je tedy jen pomocný komunikační nástroj, byla to ze strany paní/slečny Hrdličkové jen provokace. Předpokládám, že CNN Prima News nechtěly vysílat rozhovor s paní Schillerovou v němčině (vzhledem k jejímu příjmení by to bylo logičtější) a ani v jiném jazyce. Dokonce snad ani ve francouzštině nebo v maďarštině,“ komentuje Zbořil. „Jak víme, v amerických médiích, a dokonce ani na univerzitách není mezi americkými studenty a zaměstnanci francouzština příliš oblíbená. Takže to byla šikana a slečna Hrdličková, která jistě absolvovala u svých amerických chlebodárců jazykové zkoušky, si kompenzovala svou jazykovou omezenost. Doporučil bych jí jiný jazyk ze země, která také není členem EU. Je to krásné zvukomalebné přísloví Apa boleh buat, patat anjing bulat. Tím by paní MF určitě také dostala,“ dodává.

Úprk ministryně Schillerové před anglicky vyptávajícím se štábem CNN Prima News vyvolal na internetu vlnu pobavení i kritiky. Česká tvořivost a vlastnost si dělat ze všech možných věcí srandu se opět projevila. Např. koláž s nápisem: „Angličtina? Tvrdě na sobě makám. Už umím zmizet po anglicku.“

„Škoda že čeští sebebaviči neprojevili svůj smysl pro humor, který si mohli úspěšně vyzkoušet na jiném MF, nebo dokonce hned na několika premiérech (Sobotkovi, Nečasovi, Špidlovi, Grossovi), kteří ve svých CV také většinou uváděli jako  „znalost jazyka“ angličtinu – ruštinu. Celý národ přitom věděl, že to je v lepším případě ruština – angličtina, nebo jenom ta československá ruština,“ uvedl Zbořil. „Doufám, že po tomto objevu paní Hrdličkové nenapadne někoho z opozice vyžadovat, aby se na MF ČR mluvilo anglicky, a žertovat, kdyby někdo předčasně vyžadoval němčinu. Už se to blíží, ale zatím je ještě času dost,“ dodal.

„Ta redaktorka je pro mě zpovykaný a nafoukaný fracek, který se vytahuje, protože má školy, o kterých se nám tehdy mohlo jen zdát. Za CNN Prima News se stydím. Jestli jde touhle cestou, je to pro mě velké zklamání,“ odsoudil Vadim Petrov praktiky některých médií.

„Jde sice jen o maličkost, ale charakteristickou. Před rokem 1989 hodně lidí mělo ve školách ruštinu, někteří se ji naučili docela dobře, ale ani v Zelenkově ČTV je nikdo nezkoušel. I když stovky dnes protirusky smýšlejících výkonných umělců si jezdily do tehdejšího SSSR dobře vydělávat a většinou se naučily dobře počítat. Takže si myslím, že v CNN Prima News nezačali dobře, a pokud budou chtít, aby jimi pozvaní hosté museli napřed složit zkoušky z oxfordské angličtiny, budou mít nouzi o účinkující,“ upozorňuje politolog.

Udělá Prymula radost Kalouskovi?

Bývalý předseda krizového štábu, epidemiolog Roman Prymula, chce skončit na Ministerstvu zdravotnictví. Již o tom informoval premiéra Andreje Babiše. „Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ sdělil Prymula serveru Seznam Zprávy. Konkrétní však nebyl a podmínky nesdělil. Prý to však nesouvisí s chybějící bezpečnostní prověrkou.

„Pokud je mi známo, a vím to jen z českých pravdomluvných médií, chce pan prof. Prymula odejít do privátní firmy a jistě tím udělá radost panu Kalouskovi, který ‚normalizačního lampasáka‘ již dávno odsoudil. Jinak o tom vůbec nic nevím, jen by bylo hezké, kdyby tou privátní firmou byla třeba Diag Human,“ komentuje Zbořil. 

Hostem středečního pořadu Aréna Jaromíra Soukupa na TV Barrandov byl také předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Je si prý vědom, že ho diváci TV Barrandov nemají rádi. „Myslí si, že rozvracíme zemi a nerespektujeme volby... budou mi teď nadávat, jakou mám barvu vlasů a že jsem sem přišel a říkám nepříjemné pravdy,“ pokračoval s tím, že je pro něj však důležité vysvětlit, o co jeho spolku jde. Minář se znovu nadechl a vyprávěl: „Chceme, aby naši nejvyšší vrcholní činitelé nelhali, nekradli, nezneužívali moc ve svůj prospěch a aby řešili problémy, které lidi pálí. Aby tu nebyli politici neslušní a neschopní lidé. Já se tu nebudu pouštět do hádek, aby se to nezvrtlo v šaškárnu,“ sdělil aktivista Minář.

„Trochu méně demagogie by panu Minářovi neškodilo, ale on je o své svaté pravdě jediného spravedlivého přesvědčen a zdá se, že ho nic jiného nevzrušuje. Zajímalo by mne, jak chce dosáhnout toho, aby nám politici nelhali, nezneužívali moc a nekradli. Pod taková slova, a hlavně před volbami, se podepsali snad skoro všichni volení i nevolení v ČR, Evropě a ve světě. Neznám nikoho v dlouhé historii politických bojů, kdo by řekl, že jde do politiky proto, aby mohl krást, lhát, zneužívat moc. Někteří ani nechtějí vést války,“ říká politolog. „Konstantou a nejnebezpečnějším jevem v historii lidstva je páchání zla ve jménu dobra. Ale to pan Minář jistě ví i z úvodu do studia svého oboru, ke kterému se, alespoň podle svých slov, chce, až samozřejmě nastolí dobro na zemi a ve vesmíru, vrátit,“ dodal.

Václav Klaus ml. se pak Mináře tázal, proč aktivně nevstoupí do politiky a nechce opravdu v zemi něco změnit. „Jste inteligentní a asi tušíte, že Pekarová, Fiala a další Babiše neporazí,“ doplnil Klaus junior. „Vám přišlo sto tisíc lidí. Tak čeho se bojíte. Já chci vrátit české zemi suverenitu, tak objíždím republiku, zúčastním se volebního klání. Vy jen spoléháte na bandu nýmandů, proč neuděláte to samé,“ tlačil Klaus mladší dál na aktivistu Mináře.

„Pan Klaus jr. je, pokud se nemýlím, o generaci starší než pan Minář, ale i on mi připomíná, že chování a myšlení těchto dvou generací politiků už vůbec nerozumím. Mám jiné životní zkušenosti, měl jsem jiné vzory, než mají oni, a žil jsem v dobách, kdy šlo opravdu ještě o život. Předpokládám, že i oni si budou muset něco podobného prožít, jen bych jim přál, aby to nebylo ještě horší, než hrozilo nám,“ upozorňuje Zbořil. „Zatím ještě tito pro mne mladí lidé nemají moc, ale už spolu mluví a chovají se tak, jako kdyby ty ‚bandy nýmandů‘ viděly svou budoucnost stejně nesmiřitelně a antagonisticky jako jejich předchůdci,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.


 

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…