Už jen házet kameny. Rozebíráme Chovancovu řeč u Moravce i osud Haška

04.11.2013 4:44

POLITOLOGOVÉ Místopředseda ČSSD Milan Chovanec v neděli sdělil, že by si přál plnou koalici tří stran - ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Zároveň oznámil, že z funkcí poslance a hejtmana si ponechá jedinou, podobně by se dle něj měl zachovat i Michal Hašek. Nejen to, ale i sestavování nové vlády a nestabilitu v sociální demokracii týden před klíčovým jednáním ÚVV ČSSD ParlamentníListy.cz rozebraly s politology Oskarem Krejčím a Josefem Mlejnkem.

Už jen házet kameny. Rozebíráme Chovancovu řeč u Moravce i osud Haška
Foto: Michal Drabík
Popisek: Milan Chovanec u mikrofonu. V pozadí Bohuslav Sobotka

Hnutí ANO a KDU-ČSL prohlašují, že buď půjdou do vlády s ČSSD obě strany, nebo ji obě podpoří, případně půjdou obě do opozice. Místopředseda ČSSD Milan Chovanec v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že nejlepší by byla otevřená koalice tří stran. „Jsou to zásnubní tanečky,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Oskar Krejčí. „Strany si připravují výhodnou vyjednávací pozici. Naznačují to, co by bylo pro druhou stranu nejméně výhodné a pro ně ještě pořád výhodné. V podstatě to neznamená nic nového, co bychom předem nedokázali odhadnout,“ doplnil. 

Programy nejsou pro politiky tolik podstatné jako pro voliče

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda bude příští vláda pravicová, či levicová, profesor Krejčí odpověděl: „Případná vláda, pokud vznikne na půdorysu těchto tří politických stran, bude jednou levicová, jednou pravicová, jednou středová. Jsou to vesměs pragmatici a programy jsou jen balíčky, na základě nichž se rozhodují voliči, nikoliv státníci. Státníci potom manévrují tak, aby si zachovali elektorát, ale v podstatě pro ně nejsou jednotlivé programy natolik posvátné, aby nemohly být předmětem nějakých dohod a kompromisů.“

O tom, zda zůstane Bohuslav Sobotka i po neuspokojivém výsledku ve volbách předsedou sociální demokracie, by se mělo rozhodnout 10. listopadu, kdy se sejde ústřední výkonný výbor strany. Předsedu ČSSD v neděli 27. 10. vyzvalo k rezignaci předsednictvo strany, Sobotka to ale odmítl s tím, že by o jeho setrvání ve funkci měl rozhodnout právě nejvyšší orgán strany mezi sjezdy. Rozhodovat se bude také zřejmě o osudu Michala Haška a ostatních účastníků takzvané lánské schůzky. Milan Chovanec je zatím rozhodnutý rezignovat 9. prosince na post hejtmana Plzeňského kraje a být jen poslancem. V OVM uvedl, že v úterý nabídl také rezignaci na post místopředsedy strany, Sobotka ji ale nepřijal. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola už rezignoval na členství v předsednictvu ČSSD, odchází i z výkonného výboru strany. Sobotku v čele strany zatím podpořila předsednictva pěti regionů.

Puč? Už jen házet kameny

„Upřímně mě překvapilo to, jakým způsobem se sociální demokracie chová,“ říká k náladě uvnitř ČSSD před jednáním ÚVV politolog Krejčí. A pokračuje: „To, že se přizpůsobila náladám médií, je podle mého názoru ukázka velké slabosti velké politické strany. Protože, marná sláva, ať fandíme Sobotkovi, nebo Haškovi, je přece úplně jedno. Rozhodlo předsednictvo jako kolektivní orgán, rozhodl klub jako kolektivní orgán. To není žádný puč, ale demokratický proces rozhodování. A pod tlakem médií, především televize, kdy ukazovala portréty takzvaných pučistů a chyběly už jen adresy, aby lidé věděli, kam mají házet kameny, se sociální demokracie opět ohnula. Já nechci říct, že má pravdu Sobotka, nebo Hašek. Vytváří se tu ale zase skupina nedotknutelných. To je nepřijatelné z hlediska právního profilu toho, čemu říkáme demokracie. Je to podobné jako britská demokracie. Tam všichni kážou o tom, jak by se měli chovat a sami se pak klaní před králem. To je dvojí metr,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz politolog.

Kompromis jako ideální řešení pro sociální demokraty

Podle něj je otázka, jak bude vypadat obsazování ministerstev. „Ideální pro sociální demokracii by bylo nalezení nějakého kompromisu mezi těmi dvěma křídly. Součástí tohoto kompromisu by měly být i ministerské posty,“ naznačil možný osud Michala Haška Krejčí.

Na co má sílu hnutí ANO?

Bude také záležet na tom, jaká ministerstva si bude případně nárokovat hnutí ANO. „Jestli vůbec má na něco sílu hnutí ANO, tak je to post ministra zahraničních věcí a ministra financí. Byli by naivní, kdyby nechtěli tyto pozice, které jsou jedny z klíčových ve vládě, ale i z hlediska struktury zájmu sociální demokracie. To má jít Mládek zpátky na Ministerstvo zemědělství? Co by bylo se Zaorálkem? Všechno je ještě pořád ve hvězdách a ten kompromis bude vypadat v koncovce jinak, než jak ho vidíme dneska,“ řekl také profesor Krejčí.

A vyjádřil se i k tomu, které opoziční strany budou profitovat z kroků nové vlády, bude-li v podstatě středová. „V zásadě budou profitovat obě křídla nalevo i napravo od podivné koalice. Nikdo z nás si nedovede představit, jak bude fungovat klub ANO a co je bude držet pohromadě. Nasytí se novými posty, pak budou rok spokojení ve sněmovně a poté jim to přijde málo. A placení prebend, tak jak to dělal Bárta, bylo pojato jako korupce. Takže všechny výhody, které nabízí společenství s oligarchou, se ukážou jako dočasné, kromě pěti až deseti ministrů a náměstků,“ předpovídá Krejčí.

Výhoda pro komunisty

A co komunisté, neposílí oni, až uvidí, že ČSSD realizuje tvrdé kompromisy? „Pro komunisty je tato situace nesmírně výhodná, aniž by s ní byli spokojeni. Peníze nebudou ani na levý, ani na pravý program. Třeba otázka restitucí se stane monopolem pro komunisty. A co může přinést ANO? Takzvanou kázeň a pořádek, tedy politické téma pro oligarchy. To znamená stabilizaci daných poměrů. A tyto poměry jsou řekněme pro polovinu lidí v této zemi nepřijatelné,“ konstatoval profesor.

Když ČSSD sestaví vládu a ANO ji bude podporovat, tak…

Politolog Josef Mlejnek ke společnému prohlášení hnutí ANO a KDU-ČSL a slovům Milana Chovance o tom, že nejlepší by byla otevřená koalice tří stran - ČSSD, ANO a lidovců, rovněž uvedl, že jde o snahu vylepšit si vyjednávací pozici. „Hnutí ANO se do vlády samozřejmě moc nechce. Bylo by pro ně zřejmě opravdu nejlepší, kdyby bylo v Parlamentu a vládu nějak podmíněně podporovalo. To ale není výhodné pro ČSSD, protože když sociální demokracie sestaví vládu a ANO ji bude podporovat, tak všechna negativní hodnocení půjdou na konto ČSSD. V zájmu ČSSD, zvlášť když její volební výsledek nebyl nijak spektakulární, spíše možná je, aby vznikla klasická vládní koalice, aby ANO převzalo vládní spoluzodpovědnost. Jenže hnutí se nechce, tak začínají tyto dohady,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mlejnek.

Levice privatizovala banky a pravice zvyšovala daně

Na otázku, zda bude nová vláda pravicová, nebo levicová, Mlejnek reagoval takto: „V posledních letech je čím dál víc patrnější, a to nejen u nás, ale i ve světě, že toto dělení na pravici a levici přestává mít smysl. Nemá ten obsah, jako to mívalo kdysi před vícero lety. Koluje takový bonmot, že tady u nás levice privatizovala banky a pravice zvedala daně, což je narážka na privatizaci bank za Miloše Zemana a zvyšování daní, které udělala Nečasova vláda. Pojmy pravice a levice jsou tu stále zejména kvůli tomu, že se strany nějak vymezují a určitý typ voličů přitahují, nebo odpuzují. Takže jde spíše o sebeidentifikaci určenou voličům, a když strany přijdou do vlády, chovají se úplně jinak. Třeba v Německu nejradikálnější reformy, z nichž Německo dodnes těží, udělal Gerhard Schröder, sociálně-demokratický kancléř. Byly to kroky, které by si ani Angela Merkelová netroufla udělat,“ připomíná pro ParlamentnílListy.cz Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Hašek nebude ministrem

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí
Michal Hašek se podle něj nestane ministrem. „Podle toho, jak to vypadalo v neděli, tak zřejmě Michal Hašek ve vládě nebude. Milan Chovanec v televizi naznačil, že Hašek dostane na výběr: Buď poslanec, nebo hejtman. A z Parlamentu bude zřejmě odsunut, aby tam případně nehrál roli nějakého přeběhlíka nebo člověka, který v klíčovém hlasování provede nějakou neplechu vůči vedení. Vypadá to s ním špatně. Podle rozložení sil to vypadá, že Sobotka získává převahu a je pravda, že asi v tuto chvíli by se měl některé z pučistů pokusit eliminovat a drtivě je porazit. Když s nimi uzavře nějaký kompromis, bude to jen odklad dalšího souboje,“ tvrdí Mlejnek.

Aktuální nálada je v ČSSD podle něj taková, že by Sobotka mohl prosadit radikální způsob vypořádání se s „pučisty“ z Haškova křídla. „Nechce je ale úplně vyhubit a dává jim možnost, kde by mohli přežít, jako již zmiňovaný Hašek na hejtmanství. A možná i to oznámení Chovance o tom, že on pravděpodobně rezignuje na hejtmana a zůstane poslancem, je takovým nepřímým vzkazem Haškovi, akorát obráceně. Předpokládá se, že Hašek si spíše vybere hejtmanství jako pověstného vrabce v hrsti. Situace se ale ještě může změnit, ale myslím si, že Sobotka zřejmě posílí svou pozici,“ doplnil Mlejnek.

„Pokud ČSSD půjde do vlády, dá se očekávat, že na tom budou profitovat komunisté, porostou jim preference jako protestní straně, ale neporostou nijak dramaticky. Za předpokladu, že ČSSD bude vládní stranou a bude muset dělat i nepopulární kroky, lidé budou vládě připisovat odpovědnost i za to, za co vláda vůbec nemůže. Vládnutí je vždycky nevděčné. Pokud lidé budou naštvaní, najdou si spíše nějaké jiné protestní strany než komunisty. Co se týče TOP 09, bude dělat svou práci v opozici - užívat si předchozí kritiky při vládní odpovědnosti, to je celkem logické. Pro nábor hlasů je lepší být v opozici než ve vládě,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…