V zahraničí prý budeme ještě dlouho za hulváty. Expert varoval Zemana před mezinárodní ostudou a připomněl veselý český disent

07.11.2014 9:24

POLITOLOGOVÉ Dozvuky rozhovoru prezidenta Miloše Zemana pro Český rozhlas ještě neutichly. Objevují se nejrůznější spekulace o tom, co tím prezident ve skutečnosti sleduje. Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci výroky hlavy státu nepochybně přispějí k tomu, že Česká republika bude v zahraničí velmi dlouho vnímána prizmatem hulvátství.

V zahraničí prý budeme ještě dlouho za hulváty. Expert varoval Zemana před mezinárodní ostudou a připomněl veselý český disent
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Celý týden se v médiích rozebírají nečekaně hrubá vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který při rozhlasových Hovorech z Lán například uvedl, že vláda zkurvila služební zákon. „Musím kritizovat vládu, protože podlehla panu Kalouskovi a zkurvila služební zákon z původní italské podoby. Kdyby vláda vydržela tři týdny a sledovala rozpad TOP 09 v přímém přenosu, pak by panu Kalouskovi nepodlehla a služební zákon by byl skutečně odpolitizovaný,“ řekl Zeman v nedělním vysílání Českého rozhlasu. Zeman hodlá zákon napadnout u Ústavního soudu.

Prezident se pak ještě ve vysílání hájil takto: „Já jsem se inspiroval panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno. A vzhledem k tomu, že pražská kavárna má ráda pana Schwarzenberga, tak jsem se snažil vlísat,“ uvedl Zeman i po upozornění moderátora Jana Pokorného, že používá neobyčejně vulgární slova. To ale nebylo vše. Zeman poté ještě označil ruskou skupinu Pussy Riot za pornografickou skupinku, která je podle něj minimálně vina výtržnictvím v pravoslavném chrámu. „Víte, co je to v angličtině pussy?“ otázal se Zeman moderátora a vzápětí ho poučil, že pussy je „kunda“.

Uvedené výrazy vyvolaly nejen na politické scéně, ale i mezi lidmi rozporuplné reakce. Zeman sám se nechal slyšet, že kritiku Pussy Riot si předem připravil, omluvit se nehodlá i přes mnoho výzev. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že tím nedělá ani dobré jméno Česku v zahraničí. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že Zeman dělá z Hradu a lánského zámku čtvrtou cenovou skupinu a znevažuje odkaz prezidentů T. G. Masaryka a Václava Havla.

ČR bude dlouho vnímaná prizmatem hulvátsví

Politolog Pavel Šaradín z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci slova premiéra uvítal. „Je velmi dobré, že ústavní činitel tyto vulgární výroky navenek tímto způsobem odsoudí a že si uvědomuje, jakým způsobem nás bude vnímat zahraničí,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog. Podle něj v zahraničních médiích jakožto malá země příliš prostoru nedostáváme. „Výroky Miloše Zemana nepochybně přispějí k tomu, že Česká republika bude velmi dlouho vnímána prizmatem hulvátství,“ doplnil Šaradín.

Vysvětlení, která přicházejí z Hradu, že Zeman překládal název skupiny Pussy Riot a její texty a že se také v podstatě snažil přizpůsobit Karlu Schwarzenbergovi, jenž rovněž mluví vulgárně, nebo že se prezidentovi podařilo otevřít diskuzi na téma přípustnosti užívání takovéhoto výraziva v politice, považuje Šaradín za absolutně nepřijatelné. „Nejhorší na tom je, že prezident chybu neuznal. Vysvětlení, která dává v rozhovorech, jsou ještě daleko hlubším zabředáváním se do tohoto problému. Předpokládal jsem, že dojde alespoň k nějaké sebereflexi. Důvody, kterými prezidentovy výroky někteří hájí, jsou ještě možná tragičtější než samotný rozhovor v Českém rozhlase,“ míní docent katedry politologie a evropských studií.

V roce 1989 by Pussy Riot nekritizoval

Pokud jde o kritiku Pussy Riot, Šaradín je toho názoru, že v roce 1989 by Miloš Zeman asi tuto hudební skupinu nekritizoval. „Samozřejmě může to být také věkem, ale když se podívám na Jana Patočku, který, ač nebyl věrným posluchačem Plastiků, podepsal Chartu 77 kvůli hodnotám, jež podle něj bylo třeba obhajovat. Já tedy kritiku Miloše Zemana vůči Pussy Riot neberu,“ uvedl také Šaradín.

Co tím Zeman sleduje?

Exprezident Václav Klaus se nechal slyšet, že Zeman vulgaritami něco sleduje a co to je, se teprve ukáže. Spekuluje se mimo jiné o tom, že  prezident chtěl možná ve skutečnosti zakrýt svou cestu do Číny, kde prohlásil, že Česká republika uznává územní celistvost Číny, včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Čelil proto kritice, že při návštěvě kvůli ekonomickým zájmům otázku lidských práv opomíjel, což Zeman odmítá. Jak uvedl v Českém rozhlase, sešel se mimo jiné s představiteli tamní občanské společnosti a s touto skupinou přibližně pěti lidí, mezi nimiž byli blogeři a politologové, debatoval o lidských právech. Pochybnosti také vzbudil jeho návrat letadlem pronajatým společností PPF a skupinou J&T. „Podstatné jsou konkrétní výsledky návštěvy v Číně, včetně asi devíti podepsaných dohod,“ uvedl Zeman s tím, že způsob dopravy naopak považuje za nepodstatný.

Zemanovo vysvětlení návštěvy Číny politolog Šaradín vnímá jako adekvátní. Podle jiných spekulací si už Zeman připravuje půdu pro další prezidentskou kampaň snahou mobilizovat své voliče. „Možná chtěl vzbudit nějakou veřejnou debatu, ale už způsob, jakým to udělal, by spekulace neměly překrýt. Samozřejmě může chtít mobilizovat své voliče, udržet si je, ale nevím, proč to dělá zrovna v této době, když není před volbami. Ledaže by chystal nějaký tah na příští rok a potřeboval si ověřit, jakou má sílu,“ domnívá se Šaradín.

Kdyby tehdy Mitterand označil disidenty za vidláky a ožraly…

V souvislosti s debatou kolem výroků prezidenta padlo i přirovnání, že to, co Zeman udělal, je jako kdyby Francois Mitterand při své návštěvě komunistického Československa řekl, že disidenti jsou vidláci a ožralové. „Tento příměr naprosto sedí. Nemusíme si představovat jen francouzského prezidenta, ale i Baracka Obamu, Angelu Merkelovou a další světové politiky s touto mluvou. Jak by to asi vypadalo?“ táže se politolog.

Podle něj Zeman krátkodobě na své popularitě kvůli vulgárním výrokům ztratí. „Nepochybně se mu však podaří vrátit tam, kde byl s podporou občanů,“ odhaduje Šaradín.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…