Válka o zemědělství dává najevo, co toto ministerstvo skrývá. Odborníci varují

18.12.2013 20:00

POLITOLOGOVÉ Proč se právě zemědělství stává tématem, které možná rozhodne o bytí či nebytí vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL? Ani odborníci se neshodnou, co skutečně stojí v pozadí boje o tento resort, zda je to snaha o kontrolu nad církevními restitucemi nebo zemědělskými dotacemi pro velké podniky jako Agrofert, či jen snaha získat venkovské voliče, o které mají zájem všechny tři politické strany. Jen připomínají, že by vládní koalice měla vzniknout rychle.

Válka o zemědělství dává najevo, co toto ministerstvo skrývá. Odborníci varují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Politolog Kučera je přesvědčen, že resort zemědělství by měli dostat lidovci, protože ČSSD a ANO se dohodly na rozdělení klíčových ministerstev, proto by měly v této věci ustoupit lidovcům. „V tomto smyslu bych jejich požadavek chápal a podporoval. Je to skutečně tradiční lidovecké ministerstvo, navíc jejich kandidát na ministra zemědělství je soukromě hospodařící rolník, což může vnést nový pohled na zemědělství, které je stále v rukou družstev,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Souhlasí s šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, že když nejsou ČSSD a ANO schopny jednat s lidovci jako s rovnocenným partnerem dnes, předznamenává to, jak by se k nim mohli chovat v budoucnu. „Samozřejmě, v tom má pravdu. Tohle je skutečně varování. Teď je to na lidovcích, oni do vlády vstoupit nemusí, důležité je, že se dostali po čtyřech letech do Parlamentu,“ podotkl politolog. A kdyby se lidovci spokojili s ministerstvy, o která nemají takový zájem a která jim příliš nevyhovují, byla by to podle něj ukázka, že jim jde jen o ministerské posty. V případě Ministerstva zemědělství jde podle něj o princip.

Kdo má kontinuitu v řízení resortu zemědělství?

Pro lidovce je zemědělství od začátku jednání prioritou, ale nejdřív se proti jejich snaze usednout do jeho čela postavilo ANO a vzápětí se přidali sociální demokraté, pro které se najednou stalo také prioritou. A to takovou, že nabídli KDU-ČSL místo původních resortů zdravotnictví a kultury jiné úřady: Ministerstvo práce a sociálních věcí a k tomu buď životní prostředí nebo dokonce dopravu. A šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka k tomu přihodil ještě post vicepremiéra. I když se lidovci o nabídce chtějí poradit na celostátním výboru strany, předseda Pavel Bělobrádek prohlásil, že situace, kdy priority lidovců jejich partneři neakceptují, není pro KDU-ČSL přijatelná, protože prý nezazněl žádný pádný argument, proč by lidovci nemohli mít Ministerstvo zemědělství. Podle místopředsedy Mariana Jurečky uvedli jen to, že v zemědělství lidovci nemají kontinuitu. Jako kdyby hnutí ANO v nějakém resortu kontinuitu mělo, podivil se podivnému argumentu lidovecký poslanec.

Práce bývalých ministrů zemědělství za ČSSD nijak neoslnila, naopak

A jaká je kontinuita sociálních demokratů v souvislosti s resortem zemědělství? Politolog Rudolf Kučera připomněl ministry zemědělství za ČSSD, kteří stranu příliš pozitivně neproslavili, jako Petr Zgarba, který rezignoval po skandálu s nestandardním prodejem státních pozemků, nebo Jaroslav Palas, který ve funkci ministra posvětil prodej firmy Setuza lidem, kteří byli napojeni na prominenty organizovaného zločinu Františka Mrázka a Tomáše Pitra.

Objevují se spekulace o snaze lidovců mít pod kontrolou církevní restituce

Bývalý politik ODS Vlastimil Tlustý je překvapen, že lidovci dopravu odmítají. „My se vlastně tímto dozvídáme, že restituce jsou víc než výstavba všech dálnic a silnic dohromady, dokonce i než všech železničních a vodních koridorů. Já jsem si to porovnání nedokázal představit, a protože tuším, že dopravních staveb je za desítky miliard, tak z toho logicky vyplývá, že v církevních restitucích je jich víc,“ podezřívá lidovce, že jejich motivací je snaha mít pod kontrolou církevní restituce, jejichž obsah je prý asi mnohem větší, než jsme si uměli představit. Naopak u ANO jde podle něj o zemědělské subvence a o teritorium, ve kterém podniká jeho majitel a šéf, řekl ParlamentnímListům.cz. Lidi jsou pak podle exministra financí naštvaní, že politikům nejde o veřejný zájem, ale perou se o peníze pro zájmové skupiny, na jedné straně pro velké potravinářské firmy a na druhé straně pro církve a její příznivce.

Pro ČSSD je najednou zemědělství také priorita

Obrat sociálních demokratů, pro něž se ze dne na den stalo zemědělství prioritou, si Vlastimil Tlustý vysvětluje přirozenou reakcí. „Když někdo dává najevo, že má jen jediné přání, a je to téměř otázka života a smrti, druhá strana začne přemýšlet, proč to tak je. Během jednání sociální demokracie zřejmě pochopila, že hodnota církevních restitucí je tak velká, že ani doprava to nevykompenzuje,“ domnívá se bývalý vlivný politik ODS.

Politické strany si nemají sdělovat požadavky přes média

Podle politologa Tomáše Lebedy je nešťastné, když se vyjednává vládní koalice za asistence médií, když strany sdělují přes média požadavky na vyjednávání, protože to může být vnímáno jako forma nátlaku na druhou stranu. „Strany mají jednat a až s výsledkem seznámit veřejnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Rodící se vládní koalice by měla mít zájem na tom, aby působila jako nejkompaktnější celek. „Lídři stran by se měli snažit před médii vystupovat, až když něco spolu dohodnou. Ale když zvolí jinou strategii, aby jednání probíhala přes média a média každý den spekulovala o tom, co se vyjedná a jaké jsou požadavky jednotlivých aktérů, to není dobré,“ vysvětlil Tomáš Lebeda, protože je prý jasné, že do jednání jde každý politik s nadsazenými požadavky, aby měl kam ustupovat, aby měl kompromis, ke kterému je ochoten dojít. Situaci kolem vyjednávání koalice označil za nešťastnou, protože média nutí politiky ke kategorickým výrokům a kvůli tomu vznikají napjaté situace, ke kterým by jinak nemuselo dojít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…