Válková prý brzy padne. Tady jsou slova znalců

21.06.2014 10:41

POLITOLOGOVÉ O paralyzování ministerstva a projevech koaliční krize hovoří politologové v souvislosti s kontroverzními personálními škrty Heleny Válkové (ANO). Na svém postu údajně Válková dlouho nevydrží a také Andreji Babišovi už při další roztržce dojde trpělivost.

Válková prý brzy padne. Tady jsou slova znalců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková, ministryně spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti ukázalo za uplynulé týdny přehlídku personálních rošád. Nejdřív odvolání ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, pak vynucená rezignace náměstkyně Hany Marvanové a před pár dny padl i další náměstek Pavel Štern. „Je to ukázka totálního chaosu, který do vedení resortu přišel s ministryní Válkovou,“ zhodnotil jednoznačně pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. „Velkým problémem byla nominace Hany Marvanové do funkce náměstkyně. V okamžiku, kdy prosazuji do funkce někoho, s kým se za krátko rozejdu, tak to znamená, že vlastně obě dvě dámy nebyly sehrané a prakticky o sobě nic nevěděly. To, že nedokázala ministryně kooperovat ani se svým náměstkem jmenovaným nejsilnější koaliční stranou, to už podle mě znamená, že nejužší vedení ministerstva bylo paralyzováno,“ dodal. O projevech nestability hovoří i politolog Petr Sokol: „Obě situace mají odlišný charakter. V případě odvolání náměstkyně Marvanové se v podstatě jednalo o vnitrostranický boj, protože obě přišly v podstatě na základě nominace hnutí ANO. U odvolání bývalého náměstka Šterna, který byl nominantem ČSSD, to zakládá na určitou koaliční minikrizi. Projevilo se to i v Poslanecké sněmovně, kdy ČSSD umožnila, aby tam odvolaný náměstek vystupoval. To je další krok od stabilních koalic k permanentnímu souboji koaličních partnerů. Začalo to už za Nečasovy vlády a Sobotkův kabinet v tom pokračuje, možná i novým způsobem.“

Ministryně prý přišla z jiného světa a nezorientovala se

Politologové se shodují na tom, že Válkové zcela chybí manažerské schopnosti. „Bude asi odbornicí ve své oblasti a nejspíš i slušná a poctivá dáma, ale evidentně má velký problém manažersky řídit a obklopovat se lidmi,“ upozornil Jelínek. V širším kontextu vidí problémy ministryně politolog Sokol: „Myslím si, že je to obecně problém způsobu, jakým se vybírají politici u nových hnutí, které nemají politickou zkušenost. U voličů je to populární, protože přicházejí lidé jakoby od nikud a neumazali se v politice, ale pak to nese problémy. Přicházejí lidé, kteří s politickým procesem nemají zkušenosti. Připadá mi, že paní ministryně přišla do jiného světa a ještě se v něm nezorientovala.“ Akademické prostředí podle politologa Oskara Krejčího vybaví kandidáta některými velmi dobrými předpoklady pro politickou práci jako je umění dohledávat informace, zpochybňovat je nebo být tolerantní k jiným názorům, ale politika je řemeslo jiného řádu. „Je to konflikt, zápas zájmů, musíte mít schopnost rozlišit, co je silnější a co je slabší. Musí se umět manévrovat, když chce člověk dosáhnout nějakého cíle. Paní ministryně je příliš prvoplánová,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Krejčí.

Krejčí: Měla odejít okamžitě. Pro mě neexistuje

Oskar Krejčí odsuzuje hned úvod působení Válkové. Její výroky v souvislosti s okupací se mu zdají naprosto nepřijatelné. „Kdybych měl mluvit jen sám za sebe, tak ministr, který prohlásí, že za okupace se až tak nic vážného nestalo, by měl odejít okamžitě. Všechno ostatní vedle toho jako jsou osobní hádky, rivalita nebo špatně připravené zákony, je druhořadé. Tohle je politicky nepřijatelné a pak se omlouvat je už zbytečné. Tohle by neměl politik českého původu vyslovit. Pro mě tato ministryně od té doby v podstatě neexistuje,“ vyjádřil se Krejčí. „Její mediální vystupování bych označil za usměvavou defenzivu od samého začátku. Defenzivní je v tom smyslu, že v podstatě přebírá témata, ale sama je nevytváří. Je to obrana. Není tvořivý propagandista, který by si vybral téma a dokázal strhnout média k pozornosti. Pravda je, že některá média ji šetří,“ dodal. K nevydařenému mediálním startu kariéry Válkové se vracejí i další odborníci. „Je známý případ jejího hodnocení situace za protektorátu. Politická zkušenost a rutina jí chybí i při komunikaci v médiích,“ uvedl Sokol.

Babišovi se nehodí veřejná ostuda

Premiérovi už dochází trpělivost, ovšem hnutí ANO nad Válkovou drží ochrannou ruku. Otázkou je, jak dlouho zůstane Andrej Babiš shovívavý. „Dokud to pro něj bude výhodné. Situace by se podle mě neměla stabilizovat, protože způsob jejího řízení ministerstva je pro spoustu lidí nepřijatelný. Napětí se bude vytvářet permanentně,“ reagoval Krejčí. Podobný názor sdílí i Lukáš Jelínek: „Nejspíš Andreji Babišovi jednou dojde trpělivost. Zvlášť, když sliboval nástup manažerů, kteří budou řídit ministerstva jako firmy. V tom si myslím, že má ministerstvo velké rezervy. Chápu, že Babiš nechce přiznat teď chybu ve výběru jedné z klíčových členek vlády, zvlášť, když má problémy s hledáním kandidátů do komunálních voleb například v Praze. Stěžuje si také na lenost členů hnutí ANO. Nehodila by se mu veřejná ostuda, která by dopadla i na něj osobně. Pokud existuje dohoda mezi členy koalice, že změny budou probíhat až po volbách, možná kdyby někoho měnilo ANO, tak by existoval tlak i na ČSSD, aby provedla nějaké změny. Myslím si ale, že stejným způsobem se dá pak po volbách argumentovat, že strany čekají volební sjezdy a vždycky se na něco čeká, aby se řešení odkládalo. Pokud budou problémy na Ministerstvu spravedlnosti přetrvávat, tak už se změně Babiš nevyhne.“

ČSSD a ANO si budou lpět na svých nominantech

Politologové nevěří, že Válková vydrží na pozici delší dobu. „Z této situace je velmi těžká cesta ven. Možná, že kdyby se ministryně pokusila obklopit správnými lidmi a začala pracovat na zklidňování situace a věnovala se legislativě, ať už se to týká vězeňské služby, přípravě Zákona o státním zastupitelství nebo výběrovému řízení na elektronické náramky, pak by ještě nejspíš šanci dostat měla. Jsem ale k tomu dost skeptický,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jelínek. „Situace teď byla spíše zametena pod koberec, aby neštěpila koalici a aby premiér Sobotka nemusel dělat personální změny ještě před senátními a komunálními volbami, ale myslím si, že je to špatně. Hodně bych se divil, kdyby problémy, které souvisí s resortem spravedlnosti, nějakým způsobem nepokračovaly,“ dodal. Podobný názor má i Petr Sokol: „Co se týká ČSSD a ANO, budou si určitě lpět na svých nominantech. I ministrům, kteří podávají slabší výkony, to může nahrávat, ale z dnešního pohledu je paní ministryně první na řadě k případnému odvolání.“

Odvolala Dohnala, Marvanovou, Šterna

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala letos 4. dubna generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala kvůli údajné ztrátě důvěry ve výkon jeho funkce. Začátkem června rezignovala na funkci první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, kde byla údajně jádrem sporu neochota Marvanové respektovat nadřízenou. Marvanová tvrdila, že za jejím odchodem stály nátlakové skupiny. Před pár dny byl zastavený tendr na elektronické náramky pro domácí vězně, protože ministryně měla pochybnosti o transparentnosti řízení. Náměstek Štern, který byl také odvolán, údajně odmítl poskytnout k výběrovému řízení podrobnější informace. Protikorupční policii Štern oznámil údajné nestandardní postupy v tendru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…