Vážné varování: Zdevastovaná pravice umře. A už se nevzchopí

20.11.2012 19:40

Do konce roku chtějí vládní strany podepsat koaliční smlouvu. Vzhledem k jejich neustálým půtkám, kdy existence Nečasova kabinetu visí často na vlásku, se to může zdát skoro zbytečné. Politolog Jiří Pehe se ale domnívá, že to spolu vydrží až do řádných voleb v roce 2014. Oč méně politického a ekonomického umu prokázaly, o to více jim funguje pud sebezáchovy.

Vážné varování: Zdevastovaná pravice umře. A už se nevzchopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Zástupci vládních stran se v úterý v poledne sešli ke schůzce, z níž vzešla dohoda na podepsání koaliční smlouvy nejpozději do konce roku. Nabízí se otázka, jestli se vůbec vyplatí něco takového tvořit, když vláda je každou chvíli na spadnutí. „Když už dokázali vydržet to, co vydrželi, tak to dotáhnou až do konce. Neukázali příliš politického ani ekonomického umu, ale pud sebezáchovy jim funguje vynikajícím způsobem. Ten se osvědčí i nadále, a proto to spolu vydrží,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Možná i proto, aby zlepšily svůj obraz v očích voličů pro půldruhého roku, který zbývá do voleb, přicházejí vládní strany s líbivějšími kroky. Slibují vyšší deficity pro příští roky, než původně plánovaly, chystají prorůstová opatření, chtějí oživit ekonomiku, povzbudit spotřebu a zvýšit zaměstnanost. Na to by mohly nějaké hlasy oproti současnému stavu ulovit.

Voliče neodrazuje jen vládní politika, ale samy koaliční strany

„Ale budou to mít poměrně těžké. Jednak ta opatření, která chystají, jdou proti jejich původnímu programu, a to jim bude připomínat spousta lidí na pravici, která je volila z jiných důvodů, než aby zvyšovali daně nebo pumpovali do ekonomiky peníze. Navíc problém leží ve vládní politice jen částečně. Ten spočívá v tom, že všechny tři strany jsou v podstatě zdiskreditované,“ tvrdí Jiří Pehe.

ODS se podle něj jeví jako strana bez vnitřní energie, která jede jen na setrvačnost a je prolezlá korupčními praktikami. „TOP 09 pomalu usychá a přibližuje se k pětiprocentní hranici a jakmile pod ní spadne, tak už nebude mít šanci se znovu vzchopit. A ta třetí strana v podstatě neexistuje. Takže to je hlavní problém této koalice. I kdyby přijímala bůhvíjak správná rozhodnutí, tak by se napřed musely očistit ty strany, aby pak měli lidé pocit, že volí skutečně životaschopné politické subjekty,“ upozorňuje politolog.

K posunu společnosti doleva přispívají hlavně pravicové strany

To, že sobotní demonstrace na Václavském náměstí byla společnou akcí odborářů a iniciativ stojících názorově nalevo, stejně jako častá spojenectví sociálních demokratů s komunisty na krajských úrovních jako důsledek jejich výrazného volebního výsledku vedou k závěru, že česká společnost zaznamenala posun doleva. „K němu značně přispívají ty zdevastované pravicové strany, protože to není ani tak zásluha komunistů nebo sociální demokracie. Ti bezpracně sbírají body, které jim přihrává politika pravice,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

A může jít i o dlouhodobý posun a vládu levice nejen na jedno období. „Pokud to bude takhle pokračovat, před čímž už dlouho varuji ve svých textech, tedy před totálním zdecimováním české pravice po vzoru Slovenska, pak pro pravici bude velmi těžké se znovu zkonsolidovat. Může to skutečně trvat i několik volebních období a možná bude zapotřebí nějaké úplně nové strany, protože ty stávající včetně ODS a TOP 09 už nebudou schopné vstát z popela,“ domnívá se politolog.

Vládu se zemanovci a lidovci by pro ČSSD mohli jistit komunisté

Za ideální situaci pro sociální demokracii po příštích volbách považuje, kdyby ČSSD měla většinu se zemanovci a lidovci, ale zároveň by dala dohromady většinu s komunisty. „Podle aktuálních volebních preferencí by se do sněmovny dostali lidovci a zřejmě i zemanovci, kteří by se sociální demokracií, pokud udělá solidní volební výsledek, dali dohromady většinu. Ale zároveň by měla sociální demokracie i většinu s komunisty, které by tak nemusela zvát přímo do vlády, ale mohla by je používat jako jakousi pojistku,“ přemítá Jiří Pehe nad možným rozložením sil po příštích volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…