Vláda svedla nevídané. Bohuslav Sobotka toho prý musí využít

25.07.2012 20:27

POLITOLOGOVÉ Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se v opoziční práci činí. Vytrvale kritizuje reformy a když se mu už čtyřikrát nepodařilo svrhnout hlasováním kabinet Petra Nečase, rozptýlil svůj útok na jednotlivé ministry, které jako na běžícím pásu vyzývá k rezignaci. Vláda přesto pořád stojí.

Vláda svedla nevídané. Bohuslav Sobotka toho prý musí využít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politologů, zda by nebylo pro ČSSD lépe spojit své síly ve snaze sesadit vládu či dosáhnout jiných cílů s další opoziční stranou – komunisty, případně s Věcmi veřejnými a národními socialisty. Odpovědi a důvody byly pro tentokrát v podstatě jednoznačné.

Obstrukce parlamentu, pořádání demonstrací, panelové diskuse ve městech, tiskové konference z Lidového domu i ze sněmovny. Socialisté dělají vše pro sesazení nepopulární vlády, nicméně ta kráčí dál. KSČM ve srovnání s ČSSD není tolik vidět, i přestože se preferenčně už svému opozičnímu „soudruhovi“ přibližuje. Demonstrace neorganizuje, veřejné semináře jsou spíše sporadické a tiskových konferencí a jiných mediálních vyjádření je podstatně méně, což však může být dáno do jisté míry i prostorem, který je komunistům v médiích věnován. 

Konkurenti až za hrob

Jakákoli jednota opozice je podle Pavla Hynčicy z Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho v současné situaci nereálná. „ČSSD a KSČM jsou dva svébytné subjekty, které si částečně konkurují také v oslovování voličů. VV je ideově i zájmově přeci jen trochu jinde než obě hlavní levicové formace,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz politolog individuální přístup. Podle Hynčicy se navíc také nyní výrazněji aktivizují další opoziční strany jako SPOZ a NS-LEV 21, cítící šanci ve volbách, což ještě více přispívá k celkové fragmentaci opozice.

Anketa

Měla by podle Vás opozice více spolupracovat?

89%
hlasovalo: 625 lidí

Sociální demokracii jako největší opoziční straně podle Jana Bureše z Metropolitní univerzity určitě vyhovuje, když je tím hlavním a nejhlasitějším kritikem vlády a nemíní to prý zatím měnit. „Prostě není v zájmu ČSSD, aby stejně hlasitě kritizovaly vládu i další strany, protože by ČSSD mohli utíkat voliči. Navíc jednota s Věcmi veřejnými je asi dost těžko představitelná, protože ČSSD patřila k nejsilnějším kritikům působení VV ve vládě i skandálů této strany,“ připomíná Bureš.

Nikdo si s nikým nerozumí

"Jak říká Miloš Zeman, neštěstím české politiky je, že máme nejenom slabou vládu, ale i slabou opozici,“ cituje bývalého premiéra Zdeněk Zbořil. Podle něj je ČSSD neschopná dohodnout se na nějakém společném kritickém postupu v alespoň některých případech. „Není schopná spolupracovat ani s nějakou stranou mimoparlamentní opozice. Dokonce se zdá, že je ani nezná, nebo tyto strany považuje za větší konkurenci než strany vládní koalice. Nebo možná, a to je ještě horší, uvnitř ČSSD panuje shoda jen na tom "odvolávání" ministrů. Ve všem ostatním si, navíc v době přípravy kandidátek na blížící se volby, už nikdo s nikým nerozumí,“ hodnotí Zbořil pro ParlamentníListy.cz socialisty.

Bohuslav Sobotka musí válčit sám

Dosavadního individualismu Bohuslava Sobotky se částečně zastal Miroslav Mareš, podle něj v současné situaci nemá ČSSD příliš mnoho jiných možností, než postupovat sólo a požadovat kupříkladu odvolávání jednotlivých ministrů. „Není to navíc úplně neúčinné pro oslovení některých stávajících nespokojených nevoličů, bývalých příznivců ČSSD,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Mareš. Také podle Pavla Kopeckého Sobotka nemůže nereagovat a pokud možno soustředit v kritice pozornost jen na sebe. „Jednak si potřebuje vylepšit pošramocenou pověst nevýrazného předáka nejmocnější opoziční partaje, za druhé dobře zná, že stávající kabinet svedl nevídané: otrávit občany i v době letních prázdnin a dovolených; vzápětí po nich přijdou dvojvolby. Tohle nevyužít by byl politický hřích,“ uzavřel Kopecký.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv průzkumů na ParlamentníchListech.cz:


Sociální demokracii klesají preference. Podle posledního průzkumu agentury STEM ja na vině jednak stále kauza exministra zdravotnictví Davida Ratha, ale i resurekce Miloše Zemana, který v prezidentském tažení zviditelňuje zároveň i svou stranu SPOZ. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…