Vše půjde rychleji. Generál o naší smlouvě s USA

27.04.2023 13:05 | Komentář

„Vyjednávání, které se vždycky ad hoc dělalo v minulosti, odpadne.“ Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a pedagog institutu CEVRO Jiří Šedivý analyzuje aktuální dohodu české vlády se Spojenými státy americkými o obranné spolupráci. Dokument DCA projde ještě schvalovacím procesem v obou komorách Parlamentu a čeká na podpis prezidenta. Šedivý má vzkaz pro českého ministra zahraničí: „Je potřeba udržovat určitý dekor a solidnost pozice.“

Vše půjde rychleji. Generál o naší smlouvě s USA
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

„Dohoda je dobrá v tom, že stanovuje parametry vzájemné spolupráce v okamžiku, kdy dojde k rozhodnutí Parlamentu,“ reagoval generál Jiří Šedivý pro ParlamentníListy.cz. Vláda premiéra Petra Fialy totiž aktuálně schválila dohodu s USA o obranné spolupráci DCA. Dohoda by měla usnadnit pobyt amerických vojáků v republice, přičemž počet zde pobývajících vojáků by měl odpovídat potřebám spolupráce obou zemí. Ministerstvo obrany uvedlo, že k rozmístění jaderných zbraní dohoda nepovede. Případné umístění amerických vojáků by také musel schvalovat Parlament.

„Když nastanou případy, kdy část jednotek USA bude tady na cvičení nebo budou přejíždět přes území České republiky, smlouva už předem říká, za jakých podmínek a jaké zásady jsou použity. Vyjednávání, které se vždycky ad hoc dělalo v minulosti, odpadne. Takovou smlouvu má drtivá většina státu Severoatlantické aliance se Spojenými státy americkými,“ dodal. Jak uvádí ČTK, smlouvu DCA nebo její ekvivalent má s USA aktuálně z dalších 30 aliančních zemí uzavřeno 24 států. Vedle ČR o ní jedná i Dánsko, v souvislosti se svým vstupem do NATO ji připravují i Finsko a Švédsko.

V podstatě se nic nemění, jen mohou být jednání jednodušší

Rizika, která by mohla ze smlouvy vyplývat, Šedivý příliš nevidí. Přitom už teď se množí kritické ohlasy. „Česká veřejnost a dezinformační scéna je tím známá. Sama jste ale řekla, že rozhodnutí o přítomnosti jednotlivých vojáků, přeletů, přejezdů, cvičení v České republice, podléhá rozhodnutí Parlamentu. Z tohoto pohledu se de facto nic nemění,“ uvedl Šedivý. „Mění se, že se jednoduše s předstihem dávají podmínky, za kterých by mohly mít Spojené státy svá vojska na našem území za jakýmkoli účelem výcviku, přesunu atd.,“ dodal. Komunikace se tak zjednoduší. „Pokud cokoli překročí smlouvu, musí se znovu vyjednávat. Pokud budeme v hranicích smlouvy, použije se a zjednoduší celý proces,“ dodal.

Podle generála Šedivého jde o krok správným směrem. „Já si myslím, že to byl dobrý krok. Jen například přesun amerických vojsk na cvičení, které se odehrávalo v Rumunsku nebo v Pobaltí, znamenal dlouhá vyjednávání, která začínala téměř od nuly,“ komentoval Šedivý.

Šedivý: Jsem rád, že Lavrov reagoval

Šedivý se vyjádřil i k posledním výměnám názorů mezi českou hlavou státu a ruskou politickou elitou. Podle prezidenta Petra Pavla bylo mnoho výroků ruských představitelů z posledních let buďto lži, nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Úterní slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na jeho adresu „nemá smysl komentovat“, dodala česká hlava státu. Ruský ministr Lavrov v úterý řekl, že Pavlova věta o tom, že Čína nemá zájem na míru na Ukrajině, neodpovídá činnosti „normálního politického představitele“.

„Jsem rád, že Lavrov reagoval,“ směje se Šedivý. „Ukazuje to, že co řekne český prezident, má opět poměrně velkou váhu v mezinárodním prostředí. Čím více reakcí ministra zahraničních věcí Lavrova na adresu našeho pana prezidenta, tím více svědectví, že není tím přehlíženým prezidentem jako to bylo v minulosti. Jinak platí, co řekl prezident Petr Pavel, není důvod to nějak dál komentovat,“ dodal.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský už byl odvážnější a označil v úterý Lavrova za klauna. „Výroky klauna Lavrova na adresu našeho prezidenta Petra Pavla jsou k smíchu. Rusko je teroristický stát a jeho vedení patří před mezinárodní tribunál,“ uvedl.

„Tak zase, upřímně řečeno… Vyzval bych možná pana ministra zahraničních věcí, že je potřeba udržovat určitý dekor a solidnost pozice. Osočovat, že je klaun, není v pořádku. Reakce mohla být jasná a striktní. Respektování vážnosti i vlastní pozice bychom měli dodržovat, jinak se dostaneme do situace, že si budeme nadávat na nejvyšší úrovni vládních představitelů, a to není v pořádku,“ komentoval Šedivý.   

„Informace ze včerejška, kterou mám, je…“

Co se týká dění na Ukrajině, médii stále procházejí informace o plánované ofenzivě, otázkou je, kdy přijde. „Jedna i druhá strana se na ofenzivu připravuje. Je pravda, že Ukrajinci ji museli pravděpodobně o něco odsunout. Důvodem může být, že ještě nemají zajištěnou dostatečnou přípravu,“ uvedl Šedivý. „Možná se musí provést nějaká přeplánovaní. Ukrajina ale k ofenzivě přistoupí. Svědčí o tom různé aktivity, jak ve vzduchu, tak na zemi. Myslím si, že teď je doba, kdy se jedna i druhá strana připravuje a hledají nejvhodnější okamžik. Ukrajinci se připravují, jak začít a Rusové, jak se bránit,“ dodal.

A do jaké míry je podpora Ukrajině od Evropské unie a Západu dostatečná? „Nemyslím si, že ustupuje. Myslím si, že formální a politické vystupování představitelů států je pořád silně ve prospěch Ukrajiny, což je v pořádku. Státy vždy hledají svoji nejlepší pozici, což je zcela evidentní v diskusi, která je spojená s dodávkami dělostřeleckých granátů nebo munice a soustředěné výroby v Evropské unii, která se momentálně projednává. Informace ze včerejška, kterou mám, je, že se stejně pořád ještě jednotlivé státy nedomluvily, jak munici společně vyrábět a dodávat na Ukrajinu. Můj osobní názor zní, že máme poměrně hodně politických vystoupení a deklarací, jak stojíme za Ukrajinou, ale praktická část trvá příliš dlouho,“ uzavřel.

Smlouva dosud nebyla zveřejněna, politik Matěj Stropnický však prohlašuje, že pokud je podobná té, kterou minulý rok s USA podepsalo Slovensko, jde o „obrovský zásah do suverenity ČR“. Politolog Miloš Gregor Stropnického nazývá „rudým nokem“, a kdo proti této smlouvě vystupuje, je podle něj kolaborant nebo idiot. Parlamentní listy o tom psaly zde:


Dohodu ještě musí schválit obě komory Parlamentu a prezident.

Celá dohoda ČR s USA o obranné spolupráci ještě čeká na podepsání od obou komor Parlamentu a prezidenta.

ČR má být poslední z východních členů aliance, která nemá podobnou smlouvu uzavřenu. Maďarsko ji přijalo před dvěma lety, na Slovensku schvalování provázela ostrá vnitropolitická diskuse.

Jak dále píše ČTK www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-schvalila-dohodu-cr-s-usa-o-obranne-spolupraci/2357450, pro podpis dohody se nyní hledá vhodný termín, řekla ministryně obrany Jana Černochová. „Jsem přesvědčena, že jsme ji dojednali dobře, nemáme se za co stydět, prosadili jsme tam i některé naše požadavky,“ uvedla Černochová. Při čtyřech jednacích kolech podle ní bylo prospěšné, že se Česko mohlo inspirovat v předchozích smlouvách. Dohoda se podle ní stane součástí celkové architektury spojenecké spolupráce v NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klaun Lipavský zesměšňuje ministra jaderné velmoci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 27.04.2023 13:27:36
to už je vážně na přesdržku tohoto obtloustlého pirátského bakaláře.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…